szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak a kongresszus döntésére várnak.

Úgy tűnik, 1993-as bezárása után újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása. A The New York Times cikke szerint ehhez már csak a kongresszus döntésére van szükség, ami akár már ebben a hónapban megszülethet. A lap szerint ez egy válasz arra, hogy az Orbán-kormány eltávolodott a szabadságtól és a nyitottságtól.

John Lansing, az indítást tervező független szövetségi ügynökség, a United States Agency for Global Media vezetője a lapnak azt mondta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt. Úgy tervezik, hogy Budapesten irodát hoznak létre. A jövő évre tervezik az indulást, teljes gőzzel 2021-ben fog üzemelni a rádió magyar adása.

A rádió küldetésének tekinti, hogy független híreket vigyen el olyan helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad.

A lap arról is ír, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra törekedett, hogy tompítsa a Rádió Szabad Európa visszatérésének hatását: garanciákat szeretett volna látni arra, hogy a rádió nem a magyar kormányról szóló negatív hírekre és oknyomozó munkára koncentrál majd.

Újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása

Egy amerikai pályázatból arra lehet következtetni, hogy fontolóra vették Washingtonban, a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását.

A United States Agency for Global Media viszont ezt úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok kormánya beavatkozik szerkesztői függetlenségükbe, amit konkrétan törvény tilt. A nagykövet ezt úgy kommentálta, hogy elkötelezett az amerikai és demokratikus értékek előmozdítása iránt, beleértve a szólásszabadságot és a sajtószabadságot.

A cikk kitér az Orbán-kormányok intézkedéseire is, amelyekkel az illiberalizmus felé vezeti Magyarországot. Felemlegeti az új alkotmány elfogadását, a választási törvény átírását, és azt, hogy kormányközeli szereplők elfoglalták a média nagy részét, ami erősen kormánypárti, és nyitott a gyűlöletbeszédre, illetve az összeesküvés-elméletekre.

Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban indult újra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után