szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eredetileg kijelölt, 3 fős bírói tanács 2 tagja „egyéb ok”-ra hivatkozva kiszállt a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügyből, de már meg is van, kik ugranak be az elfogultság miatt távozó kétharmad helyére – erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék. Lapunk hónapokkal ezelőtt megírta, hogy kizárási ok merült fel azokkal a bírókkal szemben, akik most állítólag maguktól hátraléptek. Czeglédy Csaba szerint viszont a helyükbe lépő, új bírók sem felelnek meg a törvényi feltételeknek.

„Egyéb ok" miatt elfogultságot jelentett be két olyan bíró, akiknek hamarosan el kellett volna kezdeni a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalását – erősítette meg a hvg.hu értesülését a Szegedi Törvényszék. Bár rákérdeztünk ennek okára, ezt nem közölték arra hivatkozva, hogy a „bírák elfogultsági bejelentésének indokai nem nyilvánosak, így erről nem áll módjukban tájékoztatást adni”.

Mivel így a 3 fős bírói tanács 2/3-a kiesett, „haladéktalanul intézkedtek egy új bírói tanács kijelölése” érdekében. Ez meg is történt, így „immár új összetételű tanács előtt várhatóan október végén folytatódik” az ügy. A bírói tanács új elnöke dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi, a tanács új tagja dr. Nóvé Ágnes – közölték.

A tanács harmadik, vissza nem lépő tagja nem büntetőbíró, hanem az ilyen ügyekben szokásos módon egy gazdasági ügyszakos bíró, dr. Szűcs Károly.

Érdekes módon a törvényszék hét elején kiadott egy rövid közleményt, de abban azt emelték ki, hogy „folytatódik a dr. C. Cs. elleni eljárás”. Ebben egy szóval sem említették az elfogultság miatt visszalépett bírókat, szemérmesen úgy fogalmaztak, hogy „megváltozott összetételű tanács” viszi majd az ügyet.

A becserélt bírók nem is ilyen ügyekben járnak el?

Azon túl, hogy így az eredetileg tervezett szeptember 23-i kezdéshez képest tovább csúszik az ügy elbírálása, a másodikra összerakott bírói tanáccsal kapcsolatban is aggályok merülhetnek fel. Ugyanis még június elején hoztuk nyilvánosságra azt a belső, bírósági iratot, amely leegyszerűsítve arról szólt: gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy és társai elleni pert. Ezt a dokumentumot a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett írta a bírósági hierarchiában felette található Szegedi Ítélőtábla vezetőjének, és név szerint felsorolta benne, hogy az általa irányított bíróságon dolgozó bírók közül melyiket miért nem tudja kijelölni az ügy elbírálására.

Két alapvető okot fogalmazott meg:

A törvény kimondja, hogy a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, döntést hoztak az ügyben, hiszen így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már az ügybe, így összesen 16 bírót emiatt szerinte ki kellene zárni.

A 16 bíró közt szerepelt az a két bíró is, akik most állítólag maguktól, „egyéb ok” miatt visszaléptek.

Csakhogy a törvényszék elnöke arra is hivatkozott: az így megmaradt, „kizárással nem érintett” négy bíró a hatályos ügyelosztási rend alapján „csak és kizárólag fellebbviteli ügyek intézésében vesz részt”, illetve egyikük meg a bv-eseteket viszi.

A törvényszék által megnevezett, visszalépő bírók helyett kijelölt mindkét bíró ebben az utóbbi felsorolásban szerepel: vagyis dr. Molnárné dr. Mészáros Noémiről és dr. Nóvé Ágnesről is azt írta korábban a saját főnökük, hogy az ügyelosztási rend alapján rájuk más típusú ügyeket szignálhat ki.

Ez kevéssé erős kifogás, mintha kizárt bírók vennének részt az eljárásban, hiszen utóbbi esetben az ítélet megtámadható, és Czeglédy Csaba előre megmondta, hogy élni is fog ezzel a lehetőséggel.

Ugyanakkor tanulságos, hogy a dokumentumban – miután az újonnan kijelölt bírókat is említi – a törvényszék elnöke arra a következtetésre jut:

„mindezeket összegezve a büntetőeljárási törvény rendelkezései és a Szegedi Törvényszék 2019-es ügyelosztási rendje alapján az érintett büntetőügyben a Szegedi Törvényszék büntetőbírái a bíróság további eljárásából ki vannak zárva”.

Ahogy megírtuk, még az ügyészség is aggódott, hogy olyan bírók kezdik el tárgyalni a büntetőpert, akiket ki kellene zárni az eljárásból.

Czeglédy szerint tudatosan hagyják elvérezni az ügyet

„Láthatólag van két szegedi bíró, akik ebben a koncepciós eljárásban már nem vesznek részt” – reagált a megerősített információnkra Czeglédy Csaba, de úgy gondolja, hogy „sajnálatos módon a Szegedi Törvényszék elnöke továbbra is kiszolgálja a hatalmat”. „Ugyanis két újabb bírát sikerült kijelölnie, akik a Szegedi Ítélőtáblának írt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. Vagyis a törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő” – közölte, hozzátéve, hogy emiatt jogi lépéseket fog tenni, hogy a két új bírót kizárják az eljárásból.

Újra felvetette, hogy esetleg tudatosan olyan bírókkal próbálkoznak, akik miatt támadható az ítélet, mert szerinte „tudják, hogy nem követtünk el bűncselekményt, ezért jobb lenne nekik, ha eljárásjogi hiba miatt nyernénk”. Vagyis Czeglédy szerint elképzelhető, hogy szándékosan „hagyják, hogy elvérezzen az ügy”.

Maga a per még június végén elkezdődött az előkészítő üléssel, és szeptember 23-tól már élesben kellett volna tárgyalni a büntetőügyet.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Irigy lennék, ha nem nekünk adatott volna meg ez az évad” – interjú a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával

„Irigy lennék, ha nem nekünk adatott volna meg ez az évad” – interjú a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával

100 ezer eurós kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződött síelők

100 ezer eurós kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződött síelők

Kirúgják Szalai Ádámot a Mainztól

Kirúgják Szalai Ádámot a Mainztól