szerző:
Tetszett a cikk?

"Mi haszna az államnak a hajléktalanokból? Annyian vannak, hogy már mindenhol találkozni velük Budapest szerte, és most mi is közéjük fogunk tartozni. Hol van az állam, hogy megvédjen minket?" – ezzel kezdte a történetét a Hős utca egyik lakója azon az utcafórumon, amelyet a velük foglalkozó civilek szerveztek Kőbányán, mert a hivatalos utakon nem kaptak jogorvoslatot, de még válaszokat is alig.

Mit tenne, ha egyszer csak megjelenne valaki és azt mondaná: „itt van 4 millió forint, ennyit ér az otthona, és kész, lehet kiköltözni”? Mert a Hős utcában most ez a helyzet.

Utcafórumot szervezett péntekre a Kontúr Közhasznú Egyesület. A civil szervezet évek óta jelen van, és figyelemmel kíséri a Hős utcai szegregátum, a 15/A és a 15/B lakótömbök lakóinak sorsát. Ahogy Mihály Bulcsú, a Kontúr munkatársa elmondta, a fenti mondat elhangzott a nyomortelepen, magántulajdonú lakásokban élő embereknek kínáltak ekkora összeget.

©

A törvény erejével rabolnak. Hol van az állam ilyenkor, miért nem lép közbe? – tette fel a kérdést a Magdi néniként bemutatott Hős utcai nyugdíjas.

Ő az egyike azoknak a lakóknak, akik eljöttek pénteken a Körösi Csoma Sándor sétányra, ahol a fórumot tartották. Ha már hivatalosan senki nem hallgatja meg őket, akkor legalább az arra sétáló érdeklődőknek elmondták történetüket.

Magdi nénitől – ahogy az összes többi Hős utcai tulajdonostól – sokan kérdezték már, hogy miért nem nézte meg, hol vett lakást. „Nagyon is megnéztem” – válaszolja ilyenkor mindig. Húsz éve egy zöldövezeti, napos, téglalakást keresett, aminek tökéletesen megfelelt a ma sok helyen szegregátumként és drogtanyaként aposztrofált tömb. Akkor megvette, azóta pedig rengeteget költött rá, ugyanis az első lakógyűléseken – 20 évvel ezelőtt – még azt ígérték, hamarosan felújítják a tömböket.

Azóta kivágták a fákat, az alig 30 négyzetméteres, önkormányzati lakásokba sokgyerekes családokat költöztettek be, majd megjelentek mindenféle börtönből szabadult emberek, akik egy idő után arra is jogot formáltak, hogy megmondják, ki léphet be az udvarra, és ki nem – folytatta.

Egy idő után a rokonai, ismerősei elszoktak tőle, nem merték meglátogatni az egyre inkább nyomortelephez hasonlító házban. Magdi néni szerint koncepciózus volt a leépítés, hogy a tömböket lebonthassák, vagy másra hasznosítsák. Mindenesetre neki is megtették már az ajánlatot:

az ő lakása az önkormányzat szerint 5 400 000 forintot ér.

Szakvélemény egy Hős utcai lakásról
©

Márciusban írtuk meg, hogy a Hős utca évek óta tartó kálváriáját a X. kerületi önkormányzat azzal zárná le, hogy lebontja az épületeket. Az önkormányzati lakásokban élőket vagy másik lakásba költöztetnék, vagy, ha olyanokról van szó, akiknek tetemes hátralékuk volt, egyszerűen szélnek eresztenék, a magántulajdonosok lakásait pedig végső esetben kisajátítanák.

Akkor az egyik tulajdonos szakvéleményt kért a lakása értékéről. Ennek értelmében 11 millió forint körül alakul az állapotok figyelembevételével is egy ilyen, belvároshoz közeli, 30 négyzetméteres lakás ára.

Tízmilliónál is többet érhet a Hős utcai lakás, az önkormányzat pármilliót ad

Az év végéig lebontják a Hős utcai gettót, az önkormányzat folyamatosan vásárolja fel az ott lakók lakásait. Birtokunkba került egy értékbecslés, amely még úgy is jóval magasabb árat állapít meg egy ingatlan esetében, hogy azt a szabad piacon nem lehet értékesíteni.

Úgy tűnt, az önkormányzatnak lehetősége is lenne ezen az áron megvenni a lakásokat, hisz Kőbánya 2,1 milliárd forintot kapott az államtól az önkormányzati lakásban élők helyzetének rendezésére és a magántulajdonú lakások kivásárlására. Ám miután az önkormányzat által kirendelt árbecslő lefolytatta a vizsgálatot, máris tetemesen csökkentek a megajánlott árak. Erről a pénteki fórumon is sokat beszéltek.

Csak egy példa: a becslés során – természetesen – figyelembe vették, hogy a közös helyiségek rendkívül elhanyagoltak, koszosak, szemetesek és a rágcsálók, rovarok is elszaporodtak. Annak ellenére, hogy a közös költség lakásonként 25-30 ezer forint, és a lakók többször kérték már ennek terhére a rágcsáló- és rovarirtást.

©

A Kontúr kettős problémaként tekint a Hős utcára. A magántulajdonosokat ért vélt jogsértések mellett szociális kérdésről is szó van, és így a bérlők sorsát is próbálják figyelemmel kísérni.

Akiknek volt adóssága, azoknak felmondták a bérleti szerződésüket, és egyszerűen szélnek eresztették őket. Van, aki elmenekült vidékre, rokonokhoz, van, aki anyaotthonba került – mondta Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület lakhatási munkacsoportjának tagja.

Nagyjából tizenöt-húsz bérlő lehet még most is a Hős utcában, olyanok, akik időben tudták fizetni az önkormányzati lakás költségeit, határozott idejű szerződésük volt, ők most várják, hogy Kőbánya vezetése másik lakást ajánljon nekik. A magántulajdonosok nagy része megkapta a határozatot a lakásuk kisajátításról, ők a Kontúr Egyesület segítségével bírósághoz fordultak, hogy az eljárás azonnali felfüggesztését kérjék.

Most a döntésekre várnak. A határozatot elsőként megkapó lakónak augusztus utolsó hetében kellett volna kiköltöznie. Egyelőre nem érkezett meg a bíróság felszólítása, de minden nap úgy készülnek, hogy ma csomagolhatnak és mehetnek az otthonukból.

Ráadásul – tette hozzá Urbanovszky – a megváltozott közigazgatási törvény miatt az ügyvédeik sem tudják meggyőzően eldönteni, hogy vonatkozik-e az érintett lakókra a kilakoltatási moratórium.

„A Hős utca nem érint annyi embert, hogy egy tüntetést szervezzünk, ezért gondoltuk, hogy ebben a formában elmondjuk a lakók történeteit azoknak, akik itt az utcán megállnak és kíváncsiak rá” – magyarázta az utcafórum után Mihály Bulcsú.

A fórumra meghívták a kerület képviselőit is. De csak az ellenzék közös polgármesterjelöltje, Somlyódy Csaba és három képviselőjelöltjük ment el. A kerületet vezető kormánypárti képviselők a távol maradtak.

Az utcafórumot itt videón is megnézheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Jöhet a 8 millió forintos Tesla

Jöhet a 8 millió forintos Tesla

A Parlamentnél fotózták le Pedro Pascalt

A Parlamentnél fotózták le Pedro Pascalt