Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A múlt héten elhunyt építészt szűk körben temetik, a nyilvánosságot egy csendes emlékezésre hívják csak a sírhoz édesapja újratemetésének évfordulóján.

Szűk családi körben, a nyilvánosság mellőzésével temetik a 71 éves korában múlt héten elhunyt Rajk Lászlót – közölte felesége, Rajk Judit.

Az építész, látványtervező, a magyar demokratikus ellenzék egykori tagja és volt SZDSZ-es politikus sírja a Fiumei úti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleum közelében, a 10. parcellában, egy platánfa alatt lesz.

Rajk László családja jelezte: aki szeretne, az október 6-án, "a számára oly fontos történelmi napon", vasárnap részt vehet a sírnál egy csendes emlékezésen.

Október 6-a Rajk László életében azért volt fontos, mert azonos nevű édesapját, a Rákosi-korszak leghíresebb koncepciós perében halálra ítélt, majd kivégzett egykori kommunista belügyminisztert rehabilitációja után 1956-ban ezen a napon temették újra ugyanott Nagy Imre, több politikus és további mintegy kétszázezer ember előtt.

A csendes emlékezésre a család október 6-án temetőnyitástól zárásig várja egy szál virággal, kaviccsal vagy apró emlékkel mindazokat, "akiknek fontos, ahogyan élt, amit alkotott, és amiért küzdött: a szabadság, az emberi jogok, a szolidaritás, a kultúra sokszínűsége, az önkényuralommal szembeni ellenállás, a harmadik Magyar Köztársaság és szeretett városa, Budapest".

A Magyar Nemzeti Filmalap saját halottjának tekinti Rajk Lászlót.