Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Iskolai bántalmazási ügy borzolja a kedélyeket Gyöngyöspatán, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. Az egyik szülő által bántalmazással megvádolt iskolaigazgató napok óta nem nyilatkozik, kameránk elől pedig elrohant. A helyiek szeretnék rendezni az ügyet, hogy ne az etnikai feszültségekről legyen híres a város, hanem a szép vidékről, a jó borokról.

Meghallgatást tartottak kedden Gyöngyöspatán, ahol a Nekcsei Demeter Általános Iskola igazgatóját és a tanárokat egy bántalmazási ügy miatt kérette be a fenntartó tankerület. Egy iskolai konyhán dolgozó édesanya azt állítja - erről a hvg.hu-nak is nyilatkozott -, hogy az igazgató az iskola folyosóján a szeme előtt bántalmazta a fiát, nyakon ragadta és odaszorította az ebédlő falához. Amióta az ügyről a múlt héten értesültünk, azóta többször, telefonon és e-mailben is kerestük az igazgatót, de ő semmire sem reagált, és a tankerületi meghallgatás után sem akart a kameránknak nyilatkozni. Megpróbáltunk megszólaltatni olyan pedagógusokat, akik szemtanúi lehettek az esetnek, de nem álltak meg riporterünknek.

Nyomok a megvert gyerek testén
©

Az eset után az anya rendőrségi feljelentést tett az igazgató ellen és látlelet is készült a 11 éves fiúról, amelyben az olvasható,

a nyaka mindkét oldalán hematoma (vagyis vérömleny) és suffusio (vagyis bevérzés) látható csecsemőtenyérnyi területen

Az anya fordult a tankerület vezetőjéhez is, kérve az igazgató felfüggesztését.

A megvert gyerek szülei
©

Hogy mi történt az iskolafolyosón azon a napon, arról a tantestület és az igazgató elzárkózása miatt csak egy szemtanú, a gyerek édesanyjának elbeszéléséből tudunk. A nő az iskola konyháján dolgozik közfoglalkoztatottként. Ebédidő volt, fél 2 körül mentek le a gyerekek, mikor egy puffanást hallott - mesélte munkatársunknak. Kinézett, és elmondása szerint azt látta, az igazgató falnak löki a fiát és a vállát szorítja. Többször kérte, hagyja abba, de hiába, elmondása szerint a férfi "önkívületben szorította a gyereket." Utána többször számon kérte, hogy merte bántalmazni a fiát.

Az anya elmondása szerint azon dühödhetett fel az igazgató, hogy a kamasz fiú lecsávózta. A helyzetet a nő így írta le: a fiú kishúga is oda jár, a szünetben a lány az egyik ablakon integetett ki, de az igazgató be akart csukni, a fiú pedig szólt neki, hogy vigyázzon, mert ott a kislány keze. Ekkor hangzott el az anya szerint a "csávó". (A rendőrségi feljelentésben ugyanakkor ez úgy szerepel, az igazgató 'az ott a keze, ember' odaszólásra pöccent be.)

A kamaszodás nem egy problémamentes időszak, de egyik forrásunk, a városban a romák felzárkóztatását segítő tanodát működtető Léderer Tamás a fiút nem tartja problémás gyereknek.

A tankerület egyelőre nem reagált megkeresésünkre, a keddi meghallgatás idején sem akartak nyilatkozni. A meghallgatásra egyébként a kormány roma felzárkóztatásért felelős biztosa, Vecsei Miklós is küldött egy megfigyelőt. A helyszínen szerzett információink szerint a tankerület napokon belül lezárná a vizsgálatot.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a hvg.hu-nak még múlt héten azt írta,

testi sértés gyanúja miatt nyomozás indult, ismeretlen tettes ellen.

Ma újra rákérdeztünk a rendőrségen, hogy áll a nyomozás, de egyelőre nem reagáltak. Az eset miatt többször kerestük Hevér Lászlóné polgármestert is, aki elsőre azt mondta, tájékozódik az ügyben, másnap viszont már azt közölte, mindkét féllel beszélt, tud arról, hogy a szülő feljelentést tett, teendője akkor lesz, ha kiderül, mi történt pontosan. A polgármester kedden nem jelent meg a meghallgatáson, amelynek helyszínére egy kisebb roma csoport érkezett, hogy jelenlétükkel némán tiltakozzanak.

©

A bántalmazott fiú ugyanis roma, és az eset indulatokat korbácsolt a helyi roma közösségben, vasárnap gyűlést tartottak és aláírásgyűjtés is indult, hogy elérjék az igazgató távozását. A roma közösség és az iskolát 2006 óta vezető igazgató között feloldhatatlannak tűnik az ellentét. A romák közül volt, aki arra panaszkodott, őt diák korukban fenyítette meg az akkor még csak tanárként dolgozó férfi.

A hvg.hu birtokába került egy 2001-es ítélet, amelyben az igazgatót ugyan felmentették a könnyű testi sértés vádja alól, de olvasható benne, hogy a fülénél fogva tartott vissza egy gyereket az iskolában azért, hogy a diák ne tudjon elszaladni, míg ő utánajár az általa elkövetett vétségnek. Az igazgató egy nagyon durva, diákok közti erőszak után pár éve arról beszélt a Heolnak,

a diákokkal rendszeresen vannak fegyelmi problémák, sajnos a szülők sem fogják vissza őket. Amikor rendet teszek köztük, előfordul, hogy a szülők felháborodnak és fenyegetőznek mindenfélével, még a családom kiirtásával is.

Ez volt az az iskola, amely ellen szegregációs ítélet született és kártérítési pert is indítottak az akkori diákok. A Fővárosi Ítélőtábla 2014-ben marasztalta el a(z akkor még) KLIK-et és az önkormányzatot, amit a Kúria is helyben hagyott. A szegregációt az ombudsman 2011-es jelentése tárta fel. A bíróságon elhangzott, a roma gyerekeknek külön osztályaik voltak, nem mehettek fel az emeletre, külön vécébe kellett járniuk, összevonták az órákat, és a tanárok többször nem erőltették a tanítást - a romák rosszabb minőségű oktatásban részesültek.

Az iskola helyzete nem csak a romákat zavarja, ezt az is mutatja, hogy az igazgató távozását követelő petíciót több mint száz ember, köztük nem romák is aláírták. Mára alig járnak nem roma gyerekek az iskolába, a helyiek inkább máshova viszik őket, amiből néha az lesz, hogy idővel az egész család elköltözik a településről.

A tankerületi meghallgatás helyszínén többekkel beszélgettünk, olyanokkal is, akik nem a tüntetésen vettek részt, csak érdeklődőként voltak jelen, többen nem szerettek volna a cikkben névvel szerepelni. Egyikük azt mondta, a roma gyerekek megfélemlítik a többit, hogy elveszik a holmiját, és az oktatás színvonalát sem tartják elég jónak, ezért is jár kevés nem roma az iskolába. Van, aki szerint csak az igazgatóváltás hozhat megoldást, más szerint már az is elég, ha visszatérnének a nem roma gyerekek is az iskolába.

Nagy Laura - pedagógus végzettségű szülő, aki a nem romák körében segítette az aláírásgyűjtést - a hvg.hu-nak azt mondta, az óvodában még nincs baj a gyerekekkel, a rossz viselkedés mindig egy tünet, valaminek a jele. Az biztos, hogy nem segít, ha a roma gyerekek úgy járnak iskolába, hogy a közösségük nem bírja az igazgatót - amit több beszélgetésből is leszűrtünk.

Bata Miklós borász azt mondta, a mostani bántalmazási ügy nem egy roma ügy, ilyen senkivel sem fordulhat elő, egy pedagógus nem tehet ilyet. Nála sok roma dolgozik, a megoldást közösen kell keresni.

Nem akarjuk, hogy Gyöngyöspatáról mindig az etnikai feszültségek jussanak mindenki eszébe. A vidék gyönyörű, és egyre több borász foglalkozik borkészítéssel, nekik sem jó ez a rossz kép. Ebben az ügyben is az a fontos, hogy a romák és nem romák együtt akarnak lépni, és meg akarják oldani a problémát.

A településen 2011-ben véres tömegverekedésig fajuló etnikai konfliktus volt, hónapokig masírozott a helyszínen a Szebb Jövőért Polgárőr egyesület, a helyzet odáig fajult, hogy Richard Field amerikai üzletember buszokkal menekítette a romákat.

A helyiek szerint a polgármester, Hevér Lászlóné kerüli a konfliktusokat, nem hoz igazából döntéseket, ez sem segíti, hogy jó megoldás szülessen, pedig a helyiek meg akarják oldani az iskola helyzetét, és most ebben egyetért a roma közösség és a nem roma lakosság egy része is. Az iskolának nem az önkormányzat a fenntartója, az igazgató munkaviszonyáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma dönthet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Turbulencia, villámok: 25 perc helyett kétórás rémálom lett a brit hercegi repülőút

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Itt a Volvo első villanyautója, egy 408 lóerős kompakt divatterepjáró

Itt a Volvo első villanyautója, egy 408 lóerős kompakt divatterepjáró