szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, milyen kérdésekre milyen válaszokat adott hétfőn Brüsszelben az igazságügyi miniszter.

Számos érdekes kérdést kapott hétfőn brüsszeli meghallgatásán Varga Judit igazságügyi miniszter – derül ki a 444.hu cikkéből. (Varga kikérdezéséről a hvg.hu is beszámolt, erről ide kattintva olvashat.)

A lap szerint tíz nyugati és déli tagállam képviselője kérdezte a tárcavezetőt. A magyar meghallgatást egy nyolcórás ülés vége felé tartották, úgy tudni, ezen Varga hosszan beszélt, egyesek szerint "kifárasztásos taktikát" választva.

A holland és a német kormány képviselői azt tudakolták tőle, miért ekkora a korrupció Magyarországon, és romlik az ország pozíciója a nemzetközi szervezetek elemzéseiben. A miniszter válaszul azt közölte, hogy a külső megfigyelők rosszul látják a helyzetet, a magyar ügyészség pedig kiemelten üldözi a korrupciót.

Szerinte nem jönne ennyi külföldi befektetés Magyarországra, ha az üzleti élet szereplői aggódnának a korrupció miatt.

A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány a sajtószabadság ügyéről kérdezte. Arra voltak kíváncsiak, miként lehetséges, hogy a magyar sajtó 80 százalékát egyetlen kormányközeli alapítványba, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) szervezték. Varga erre úgy felelt, hogy a KESMA egy piaci folyamat eredményeként jött létre, ahhoz a kormánynak a világon semmi köze sincs.

Varga szerint az sem igaz, hogy a kormánypárti sajtó túlsúlyban van a magyar piacon. A miniszter ugyanis úgy véli, a magyarok 54 százaléka ellenzéki beállítódású tévécsatornákat néz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!