szerző:
Kaufmann Balázs

Megnéztük, milyen csepeli fórumot tart két ellentétes nagyágyú: a Soros-tervben hívő Németh Szilárd és az abban nem hívő Pintér Sándor. A legkevesebb szó természetesen Csepelről esett, bár Pintér próbált mindent kontextusba helyezni: Csepel is szépül a közmunka miatt, és ott is járnak az új tűzoltóautók.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

A kormánypártok lakossági fórumain jó ideje a bevándorlás a téma. Jómagam is számos ilyen rendezvényen voltam az országgyűlési és az EU-s választások során. Ezért is mentem bizakodóan szerda este a csepeli Királyerdei Művelődési Ház felé, ahol Védjük meg közös eredményeinket! címmel a helyi Fidesz szervezett lakossági fórumot.

Az járt a fejemben a csepeli dugóban araszolva, hogy az önkormányzati kampányban talán végre nem az ország pszeudo-problémájáról, a képzelt migránsözönről kell meghallgatni egy hosszú beszédet, hanem el lehet egy kicsit merülni a helyi közösségek életében, a valódi magyar problémákban és megoldásokban.

Ráadásul Pintér Sándor volt a szerda esti húzónév, aki az egyik legígéretesebb hallgatni való, ha önkormányzatiságról van szó, és aki még a "csúcsidőben" sem hitt a Soros-terv létezésében. A magyar államigazgatás feje, belügyeink gazdája, egy szó mint száz: kiváló szórakozásnak ígérkezett a program. Már csak az előzenekar szerepét betöltő Németh Szilárdon kellett túlesni.

A csepeli helyi politikából felemelkedő Németh Szilárd nem hazudtolta meg magát, prológusában arról beszélt, hogy az önkormányzati választás valójában Európa sorskérdéseiről szól. Ő 12 éve még abból is országos ügyet tudott kovácsolni, hogy megnyitottak egy sörbárt Csepelen, aminek neki nem tetsző nevet adtak. Mindegy, gondoltam, elvégre jó ideje inkább országos politikában szerepel, nem az otthonában, jöhet végre Csepel.

Ennek megfelelően Borbély Lénárd fideszes polgármester következett, aki 3 percben annyit legalább elárult, hogy az ország kiemelten rossz közbiztonsággal rendelkező területei közül a legbiztonságosabbak közé emelkedett a városrész az elmúlt tíz évben, majd gyorsan át is adta a szót Pintér Sándornak, aki az első mondatában rúgott bele az őt imént méltató Németh Szilárdba. Németh ugyanis úgy vezette föl a belügyminisztert, hogy majd beszél az európai közbiztonságról, és arról, milyen felelősen döntött a kormány, mikor fenntartotta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Erre mivel nyit Pintér?

Nincs rendkívüli helyzet, nincs semmiféle probléma.

Mi ez, ha nem a hátbaszúrása a kollégának? A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fantázianevű különleges állapotról az est további részében sem beszélt Pintér.

Ehelyett az előadása első perceiben összefoglalta a Belügyminisztérium tevékenységeit. Tizennégy területet említett az államigazgatástól a közmunka szervezésen, a közrend védelmen át a határvédelemig. Ez utóbbi tette ki mondandójának több mint a felét, de ne szaladjunk ennyire előre.

Pintér a legrégebb óta szolgáló miniszter, 2010 óta áll a belügyi tárca élén, és már az első Orbán-kormány alatt is ugyanezt a pozíciót töltötte be, ennek megfelelően van tapasztalata a munkájában. Ez látszott azon, ahogy egy-egy tevékenység bemutatásakor ki-ki kacsintott a csepeliek felé. Megpróbált mindent úgy elmondani, hogy azt a csepeliek is magukénak érezzék, még akkor is, ha épp most semmi különösebb kötődésük nincs az adott intézkedéshez. Így szerinte Csepel is szebb lett a közmunka intézménye által, a Csepel gyártmányú tűzoltóautók örökségét viszik tovább a most üzembe állított – természetesen nem Csepelen gyártott – magyar autók, és a csepelieknek is üdvözletüket küldik a titkosszolgálatok.

A lakossági fórum fele eltelt, és még alig esett szó kimondottan csepeli ügyekről, eddigre tehát nyilvánvalóvá vált, hogy pontosan ugyanolyan ez a fórum, mint bármelyik, amit az elmúlt pár választás kampányában szerveztek a kormánypártok. Az egyetlen pillanat, amire még egy csalódott újságíró is felkapta a fejét, egy ártatlan nyelvbotlás volt. Pintér a rendőrség munkájáról szólva úgy próbálta meg "csepelivé" tenni a témát, hogy elmondta, találkozott a parkolóban álló rendőrökkel, de ők nem jöhettek be pártpolitikai rendezvényre. Ekkor mondta azt, hogy

azért nem, "mert pártpolitikai rendőrséget építünk", pedig nyilván egy demokráciában szolgáló belügyminiszter "pártpolitika-mentest" szeretett volna mondani. 

Eddigre persze mindenki a legnagyobb slágert várta, és nem is hagyta cserben őket Pintér. Készségesen kezdett bele Magyarország bevándorláspolitikájának ismertetésébe. Tudni kell, hogy

  • mi betartottuk a schengeni szabályokat, az egész válság alatt,
  • azok sértik a vonatkozó jogszabályokat, akik lezárták a belső határokat,
  • minket állítanak szégyenpadra, pedig csak öten tartották be a kvótamegállapodást (amelyben mi magyarok nulla fő befogadását vállaltuk)

És szóba kerültek a nyugati közbiztonsági állapotok, természetesen a fényes magyar helyzet tükrében.

A kérdések voltak hátra, amelyek közül az egyetlen Csepelre vonatkozó kérdés az volt, hogy vajon kihelyeznek-e a közeljövőben telepített traffipaxot a városrészben, amire Pintér azt mondta, hogy ha rajta múlik, szívesen, de nem hiszi, hogy ez a programpont segítene a választási győzelemben. Mindezek után megkérdeztem a fórum résztvevőit, milyen gondolatokat kaptak, amik segítenek nekik dönteni az önkormányzati választás során.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

Ilyen, amikor Brüsszel nem küld pénzt: 45,5 milliárd határvédelemre és a migrációra

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

Az MTA csökkentené az iskolai óraterheket, a kormány nem is reagált javaslataikra

Az MTA csökkentené az iskolai óraterheket, a kormány nem is reagált javaslataikra

„Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása” – interjú Ferencváros új polgármesterével

„Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása” – interjú Ferencváros új polgármesterével

Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet

Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet