szerző:
Tóth Richárd, Windisch Judit
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zugló szétlopásáról és a családját ért fenyegetésről beszél Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt egy nyilvánosságra került hangfelvételen. Ő maga csütörtökön a hvg.hu-nak azt mondta, véleménye szerint ettől ő még folytathatja a munkát. Az MSZP beállt Karácsony védekezése mögé.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Nagyon súlyos állításokat fogalmaz meg Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azon a hangfelvételen, amely a Herbal Reality youtube-csatornáján jelent meg, majd eltávolították onnan. A felvétel a hvg.hu szerkesztőségéhez csütörtök délelőtt jutott el.

A hangfelvétel a hvg.hu-hoz is eljutott:

Karácsony Gergely a hangja alapján felismerhető, beszélgetőtársa viszont nem. Azt sem tudni, ki és mikor készítette a felvételt, de abból kiindulva, amiről beszélgetnek, az több hónapos is lehet. A legerősebb rész az, amikor Karácsony Zuglóról beszél.

Ha visszamegyek Zuglóba, engem elásnak

- mondja. Az ott polgármester-jelöltként induló Horváth Csaba is szóba kerül, róla azt fejtegeti:

kurva nehéz falat, egy szikla ebben a konstrukcióban.

Szerinte a szocialista politikusnak Zugló volt a vígaszág az első körös előválasztás miatt, mégis úgy tartja, Horváth-tal jól járna a kerület:

a helyi szocialistákon ugyanis csak MSZP-s politikus tudja a kontrollt gyakorolni.

A vágott, a Párbeszéd szerint manipulált felvétel alapján Karácsony azt állítja, hogy a helyi MSZP egy Horváth Csabánál jobb renoméjú volt iskolaigazgatót szeretett volna jelöltnek, róla azonban a főpolgármester-jelölt azt mondja:

két perc múlva nem tudja, hol van, és szétlopnak mögüle mindent. Csabának annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni.

Beszélgetőtársa név szerint rákérdez Tóth Csaba helyi MSZP elnökre, itt az egész beszélgetést szó szerint idézzük.

©

- Nagyon elmérgesedett ez a Tóth Csaba-viszony?

- Mindig is el volt mérgesedve, csak politikailag el volt dugózva. De hát hogyha én...

A felvételen a kövekező kérdés:

- Az igaz, hogy megfenyegetett a családoddal?

- Ne viccelj, hát többször. Ezek nagyon súlyos történetek.

A felvétel alapján úgy tűnik, hogy itt Karácsony továbbra is Tóth Csabáról beszél, azonban a hvg.hu-nak ő maga azt mondta:

ez nem igaz, itt nem Tóth Csabára gondolt.

Karácsony szerint egy magánbeszélgetését vették fel, erre a háttérből beszűrődő gyerekzsivalyból következtet. Mindeközben azt fejtegette, hogy  titkosszolgálati eszközökkel rögzíthették szavait.

Az alábbiakban szó szerint közöljük a vele készült telefoninterjút:

hvg.hu Valóban megfenyegette Tóth Csaba, valóban szétlopják Zuglót?

Karácsony Gergely: Ebben a felvételben sem hangzik el Tóth Csaba neve. Van egy kérdés, amire adok egy választ, amit már a nyilvánosságban is elmondtam korábban, hogy értek súlyos fenyegetések gazdasági szereplők részéről. Most sem mondtam mást. Tóth Csaba soha nem zsarolt. Voltak vitáink, de ilyen soha nem történt közöttünk, és ebben a felvételben sem ilyenekről beszélek.

hvg.hu: Ki zsarolta meg?

K.G.: Egy gazdasági szereplő, nem politikai.

hvg.hu: Kik lopják szét Zuglót?

K.G.: Senki.

hvg.hu: De hát ezt mondta a felvételen, hogy ha nem Horváth Csaba a polgármester, és nincs erős kontroll a helyi szocikon, hanem jön az iskolaigazgató, aki két perc múlva azt sem tudja, hogy hol van, akkor szétlopják mögüle Zuglót.

K.G.: A kerületvezetéshez kell városvezetői tapasztalat, sokszor a legjószándékúbb emberekből lesznek a legrosszabb polgármesterek.

hvg.hu: A hangfelvételen miért beszélt Zugló szétlopásáról?

K.G.: Ez egy rossz forgatókönyv, egy félelem volt, ami pont Horváth Csaba polgármester-jelöltsége miatt lett alaptalan.

hvg.hu: Ezek után tudja folytatni?

K.G.: Mi az hogy, még jobban!

hvg.hu: De nagyon súlyos mondatok hangzanak el MSZP-sekről. Hogyan tudnak így együttműködni a jövőben?

K.G.: Én vagyok az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, az ellenzéki pártok támogatnak. Természetesen folytatom tovább, sőt, örülök, hogy mindenki számára világos, hogy nálam zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Erről szól a hangfelvétel.

hvg.hu: Nem hátrál ki ön mögül az MSZP?

K.G.: Miért hátrálna ki?

hvg.hu: Mert úgy lehet érteni a hangfelvételt, hogy önt Tóth Csaba fenyegette meg, aki a helyi szervezet vezetője.

K.G: De ez nem igaz. Ezen a hangfelvételen semmi olyan nem hangzik el, amiről ne beszéltem volna a nyilvánoság előtt. Beszéltem arról, hogy az ellenzéki egység összehozása nem volt könnyű, viszont nem hagyom, hogy ezt bárki szétverje, mert ez csak a Fidesz érdeke. (A felvételen elmondja még, hogy ha tud Leisztinger Tamás V. kerületi ingatlanügyeiről, akkor Tüttő Katát nem hagyja ott indulni, illetve nem hiszi, hogy Gy. Németh Erzsébet győzne a választáson a XVII. kerületben - a szerk.)

hvg.hu: Mikor készült a hangfelvétel ön szerint?

K.G.: Hónapokkal ezelőtt, nem tudom pontosan megmondani. Ez egy magánbeszélgetés valószínűleg, nem tudom rekonstruálni, nem is szerenték nyomozni. Kampányolok.

hvg.hu: Vagy gyanúja arról, ki vehette fel és szivárogtathatta ki?

K.G.: Azt tudom csak, hogy kinek az érdeke. A Fideszé.

hvg.hu: Azt mondja, a Fidesz érdeke, de olyanok vannak a környezetében, akik ezt megteszik önnel.

K.G.: Kizárt, hogy ezt egy munkatársam rögzítette volna.

©

hvg.hu: Ki előtt fogalmaz ilyen szabadon?

K.G.: Nem hiszem, hogy az szivárogtatta volna ki a hangfelvételt, akivel beszélgetek.

hvg.hu: Azt gondolja, kihallgatták?

K.G.: Igen. Amikor paparazzit küldenek a nyakamra, követnek a fórumokon, akkor mi történik?! Eléggé nagy a tét, hogy a Fidesznek ez megérje.

hvg.hu: Amikor megfenyegették, tett feljelentést?

K.G.: Nem, mert nem volt rá bizonyítékom. Én nem hallgatok le másokat.

Tóth Csaba: Hülyeség, hogy fenyegettem volna Karácsonyt

Elértük telefonon Tóth Csabát, aki a hvg.hu-nak azt mondta „hülyeség”, hogy ő fenyegette volna meg Karácsony Gergelyt, nem történt ilyen. Nem tudja, ki és miért készítette, majd szivárogtatta ki a hangfelvételt, de elfogadja, amit Karácsony Gergely nyilatkozott, hogy egy „habonyi-rogáni fondorlatként létrejött hangfelvételről” van szó.

Kérdeztük az MSZP zuglói elnökét arról is, milyen a hangulat a kerületi szocialisták és a Párbeszéd között, Karácsony ugyanis feszültségeket említett a felvételen. Tóth azt mondta, nem tudja, milyen feszültségekről beszélt a főpolgármester-jelölt. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte Horváth Csaba, párttársa milyen polgármester lenne a XIV. kerületben, azt fejtegette: jelöltjük rendelkezik azzal a városvezetői tapasztalattal, ami jó polgármesterré tenné, szerinte Horváth képes lenne arra, hogy kerületfejlesztési pénzeket hozzon el a fővárostól. „Támogatom és segítem Horváth Csabát, aki jó polgármester lenne” – mondta Tóth.

A kiszivárgott hangfelvételt kommenálta Gulyás Gergely miniszter is a csütörtöki Kormányinfón. Szerinte a hanganyag bizonyítja,

maffiaviszonyok vannak a baloldalon

Ugyanakkor szolidáris Karácsonnyal, mert „megfenyegették a családját a szocialisták”. Azt állította, a Fideszen belül soha nem szivároghatna ki ilyen felvétel, mert ott teljesen más a politikai kultúra. A felvételen hallottaktól Gulyás irtózik, majd megjegyezte: „Szánalmas, hogy Karácsony ebben a helyzetben a Fideszre mutogat, a baloldalon az emberek felveszik egymás beszélgetéseit, ez mindent elmond”.

Horváth Csaba: Nem dicsért túl Karácsony; Hajnal: Maradunk

Horváth Csaba MSZP-s zuglói polgármesterjelölt arra a kérdésünkre, hogy feldicsérte volna a felvételen Karácsony Gergely, azt mondta, szerinte nem dicsérték túl. „Rendben van, amit Karácsony elmondott rólam.” Ő sem érzékel konfliktusokat a zuglói MSZP és a Párbeszéd között, szerinte a jelöltek az ellenzéki oldalon egységesek és abban érdekeltek, hogy megnyerjék a választást. „Nincs széthúzás.” Tóth Csabáról, aki egyben a zuglói kampányfőnök is, azt mondta, nem machinál a háttérben, ő is azért dolgozik, hogy az ellenzéké legyen a kerület.

Megkerestük Hajnal Miklóst is, a Momentum elnökségi tagját, aki a felvétel nyilvánosságra kerülése után azt mondta:

névtelen forrásból származó, torzított hanganyagokat nem kívánunk kommentálni. A Momentum jelöltjei továbbra is együttműködnek a többi ellenzéki jelölttel - hiába próbálkozik a Fidesz az együttműködés szétverésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA