szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava szerint Székesfehérváron titoktartási nyilatkozat aláírására kötelezik a pedagógusokat.

Megtiltják a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak, hogy a fizetéseikről beszéljenek, derült ki a Népszava birtokába került titoktartási nyilatkozatból, amelyet a tankerület tanárai kaptak kézhez néhány napja.

A lap szerint a nyilatkozatot aláíróknak vállalniuk kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényt, adatot, információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra. Ezen kívül nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról, a személyi juttatásokkal kapcsolatos adatokról. A nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség azt követően is élni fog, ha a munkavállaló munkaviszonya már megszűnt.

Ha ettől teltérnek a tanárok, fegyelmi eljárást indítanak ellenük.

A Népszava a titoktartási nyilatkozatával kapcsolatban kikérte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) véleményét. Totyik Tamás alelnök azt mondta, az ilyen fokú szigor jogsértő lehet, hisz a tanárokat gátolja, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról, és jogsegélyért sem fordulhatnak a szakszervezethez.

Arra pedig a PSZ vezető jogtanácsosa, Selmeciné Csordás Mária hívta fel a figyelmet, hogy a Munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszony tekintetében nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat, így a pedagógusokat sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot