szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Madách téren tartott kampányzáró eseményt Karácsony Gergely szövetségeseivel péntek este, az önkormányzati választások előtt két nappal. A rendezvényen többen is arról beszéltek, hogy közel a győzelem.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Péntek este 6-kor a Madách téren tart kampányzáró rendezvényt Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szövetségeseivel, szimpatizánsok körében. A rendezvényen Karácsony mellett felszólalt az LMP-s parlamenti képviselő Csárdi Antal, a DK-s EP-képviselő Dobrev Klára, a Fekete-Győr András Momentum-elnök, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, valamint Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is.

A rendezvényen Karácsony Gergely utolsóként szólalt fel, Barabás Richárd konferensziéként a szuperhős Hulkhoz hasonlította. Mint mondta: Hulk is "nagy, erős, zöld, szemüveges tudós, akit ha feldühítenek, vissza tud ütni - tisztára mint Karácsony Gergely".

Karácsony azt mondta, egy karnyújtásnyira vannak attól, hogy visszavegyék a várost, és a történelem is azt mutatja, hogy a változás mindig Budapestről indult. Szerinte már csak néhány lépés kell ahhoz, hogy Budapest valóban zöld és szabad legyen, ehhez kérte a jelenlévők segítségét.

©

Beszédében ismét megígérte a "Tiborcz-adó" bevezetését, hogy ezzel enyhítsék a fiatalok lakásproblémáit; a város zöldítését, faültetéseket, a zöld korridort, hogy jobb legyen a levegő; a rászorulók fűtési támogatását; a budapesti egészségügy problémáinak és az orvoshiánynak az enyhítését. Mint mondta:  

Az én városomban nem épül addig új stadion, amíg nincs minden kerületben CT!

Megígérte a tömegközlekedés ingyenessé tételét a 14 év alattiaknak, valamint a gyűlöletpropaganda kisöprését az aluljárókból, a Lokál osztogatásának betiltását. Azt is mondta, célja, hogy az egész városházát alkalmatlanná tegye a lopásra. Azt mondta, itt az ideje annak, hogy a főpolgármester ne arra hivatkozzon, hogy valamint nem engedett meg neki Orbán Viktor, és ne azzal kampányoljon, hogy jóban van a kormánnyal, mert a főpolgármesternek az emberekkel kell jóban lennie.

Közölte, továbbra is hisz abban, hogy "lehet más a politika", de ma már úgy fogalmazná át, hogy "az nem lehet, hogy nem lehet más", mert ma a politika aljas és velejéig korrupt, és ezért leginkább a miniszterelnök, a főminiszter (Gulyás Gergely) és Tarlós István főpolgármester felel. Beszélt arról is, hogy Tarlós nem állt ki vele vitatkozni, mert nincsenek érvei. Borkai Zsolt győri polgármester szexbotrányára utalva azt mondta, "az a mocsok, ami Győrben napvilágot látott, az nem egyedi eset", mert ahol a fideszesek azt hiszik, hogy nekik mindent szabad, ott szétlopják a várost.

Nincs két Fidesz, egy Fidesz van, és az velejéig romlott

- mondta, hozzátéve: "hiába mondják azt, hogy ami tegnap korrupció volt, az ma a politika természete, vagy hogy amit tegnap suttyóságnak mondtunk, az mára modern kampánytechnika, nem kérünk ebből a politikából." Közölte, végre "eljött a momentumunk", hogy átvigyük a várost a XXI. századba és Európába, és tartsuk is ott.

©

Ő is megemlítette Hulkot, szerinte Budapest az, ami nagy, erős és zöld, majd Scarlett Johansson és Mark Ruffalo üzenetére is utalt, mondván az igazi szuperhősök a hétköznapi emberek, akik nem hagyják magukat megfélemlíteni. Azt is mondta, szerinte a kampány legfontosabb tétje, hogy a budapestiek visszaszerezzék az önbecsülésüket.

Idézte a napokban elhunyt Vekerdy Tamást, aki azt mondta, hogy aki nem bírja elviselni a másságot, az egyszerűen gyenge. A politika mocskosságáról azt mondta, ha valaki ezt így látja, az menjen el szavazni, mert nincs más hely, ahol nem éri el az embereket az aljas politika, csak a szavazófülke.

Küldd el a szavazatoddal a jó fenébe az összes kurvázó, helikopterező, korrupt senkiházit!

- mondta az embereknek, akiktől azt kérte, buzdítsák ismerőseiket is szavazásra, hogy Budapest olyan legyen, amilyen az egész ország lehetne.

Szabó Tímea: "Soha nem álltunk ilyen közel a győzelemhez"

A rendezvényen az LMP-s Csárdi Antal azt mondta, vasárnap eljön a változás, ő pedig ellenzéki országgyűlési képviselőként a bizonyítéka annak, hogy Budapesten igenis győzhet az ellenzék. Szerinte a Fidesz is érzi, hogy elveszíti Budapestet, mert 9 év városvezetés után eldugja a saját logóját a plakátokon és krumplival akarja megvenni a szavazatokat. Azt mondta, azért dolgoznak, hogy Budapestnek élhető, tisztes jövője és jelene legyen, ehhez az első lépés, hogy legyőzzék a Fideszt Budapesten. A szimpatizánsokat arra kérte, hogy szóljanak az ismerőseiknek, hogy vasárnap szavazzanak Karácsonyra és a változás jelöltjeire.

©

Szabó Tímea azt mondta, úgy számolja a napokat a választásig, mint a gyerekek, akik karácsonyig számolnak vissza.

Jó hírem van, nekünk már csak kettőt kell aludni Karácsonyig

- mondta. Hozzátette, a budapestiek jobbat érdemelnek, mint amit az elmúlt 9 évben kaptak, és hogy egy "tolvaj miniszterelnök" folyamatosan fenyegesse őket. Megemlítette a Borkai- és a Tiborcz-ügyet is, mondván Orbán Viktor ezekél nem fenyegetőzik, csak amikor a budapestiek azt mondják, hogy elegük van Orbánból és a budapesti bábjából, Tarlós Istvánból.

Arról beszélt, hogy bár Tarlós azzal hirdeti magát, hogy biztos kezekben van nála a város, Szabó szerint ez azt jelenti, hogy a kórházakban biztosan nincsen klíma nyáron sem, az albérletárak biztosan elszálltak, és biztosan több ezer családot lakoltatnak ki, a Római-partot biztosan le akarják dózerolni és a Városliget fáit is biztosan ki akarják vágni. "Ilyen biztos kezeket mi nem akarunk magunknak" - mondta.

Hozzátette, a budapestiekkel közösen gondolkodó és együttműködő főpolgármestert akarnak, aki nem lop, és nem tagadja a klímaváltozást, Karácsony pedig szerinte ilyen ember. "Gergővel mi azért lettünk politikusok, mert mi tényleg hiszünk abban, hogy lehet egy élhetőbb Budapestet és Magyarországot teremteni" - mondta, majd a zuglói eredményeket sorolta. Azt mondta, vasárnap arra kapnak esélyt, hogy ezt az emberséges politikát egész Budapesten megvalósítsák.

Az elmúlt 9 évben soha nem álltunk ilyen közel a győzelemhez, soha nem álltunk karnyújtásnyira ahhoz az élethez, amit megálmodtunk magunknak.

- mondta, hozzátéve, ezzel megkezdik a visszaszámolást a 2022-es kormányváltáshoz, mert az ellenzéki együttműködés erős.

Kunhalmi: "Új Budapestet fogunk csinálni"

Kunhalmi Ágnes azt mondta, Budapesten megszületett az ellenzéki erők teljes egysége, ez pedig szükséges, de nem elégséges feltétele volt annak, hogy jobb eredményt érjenek el, mint bármikor az elmúlt 10 évben. Karácsonyt méltatva azt mondta, ő képes megtestesíteni mindazt, amit Budapestnek nevezünk, "a szabadságot, a szolidaritást, az erkölcsi és kulturális tisztaságot és többletet, amit Budapest elvesztett az elmúlt években, és leginkább az elmúlt hetekben. Karácsony nélkül soha nem állnánk itt a győzelem kapujában" - mondta, majd arról beszélt, hogy Karácsony soha nem adta fel. Felidézte, hogy egy utcafórum után Karácsony azt mondta neki, hogy "a nehéz dolgokat ma nekünk kell megcsinálni, mert a  nehéz dolgokat csak mi vagyunk képesek megcsinálni".

©

Utalva Borkai Zsolt ügyére azt mondta, hogy a  politikának nem arról kell szólnia, amit Borkaiék csinálnak. "Ez nem magánügy, hanem közügy, mert a Fidesz bele akar szólni a családok életébe. Aki bort iszik és vizet prédikál, az álljon ki és mondjon le". Felidézte azt is, hogy Borkai lemondta a meghirdetett sajtótájékoztatóját, mert gyáva. Azt is mondta, Borkai nem csak egy ember, hanem "maga a Fidesz", és ha a Fidesz nyer Budapesten, akkor ugyanúgy hagyják szétlopni, mint Győrt Borkai.

Kunhalmi is megismételte, hogy vasárnap az ellenzék valóban megnyerheti a választást Budapesten, az összefogás pedig szerinte túlmutat önmagán, mert sok fiatal politikus is feltűnt most. Azt mondta, a változás csak úgy képzelhető el, hogy

új politikát, új Budapestet, és ha új Budapestet, akkor új Magyarországot is fogunk csinálni.

Fekete-Győr: "Maffiakormányzás vagy önkormányzatiság"

Fekete-Győr András is megemlítette, hogy azt hitte, Borkai Zsolt péntek este lemond, de "aztán visszaszívta, ezt is". Budapestről szólva azt mondta, két nap múlva lezárnak egy fejezetet Budapest történetének, mert lezárják a Tarlós-érát, és egy új, tisztességesebb fejezetet nyitnak, megüzeni "a Várban trónoló legkisebb magyarnak", hogy elég volt abból, hogy "az emberek pénzéből tesznek tolvajjá senkiket, hogy az élet javítása helyett adriai orgiákra költik a pénzt és úgy tesznek, mintha az ország a hűbérbirtokuk lenne".

©

Ő is méltatta az ellenzéki erők egységét, majd arról beszélt, hogy a korrupt rendszer leváltása az önkormányzatokban kezdődik. Azt is mondta, ezzel együtt nem elég az, hogy ne fideszesek legyenek a városvezetők, hanem olyan emberek legyenek városvezetők, akik megérdemlik. "Budapest nem cirkusz" - idézte fel a Fidelitas plakátjainak szövegét Fekete-Győr hozzátéve, hogy ebben egyetértenek, ezért nincs szükség a "vasalt heréjű" Berki Krisztiánra, vagy "egy esztéta-forradalmárra sem, akinek mindenről is van véleménye, de vezetői tapasztalata nincsen" - mondta Puzsérra utalva. Azt is mondta, ha egy általunk megbízott ember nem végzi el a munkát, amivel megbízzuk, akkor azt kirúgjuk, ezért ezt kell tenni Tarlós Istvánnal is vasárnap.

Azt mondta, gyökeres változást akarnak az országban, ő pedig minden jelöltjüknek megmondta,

aki közpénzt lop, az megy, először ki a pártból, utána bíróság elé, végül börtönbe,

mert zéró toleranciát hirdetnek a korrupcióval szemben. Több helyi momentumos polgármesterjelöltet is megemlített név szerint, akiknek számos helyi problémával kell megküzdenie. Azt mondta, vasárnap a "maffiakormányzás vagy önkormányzatiság" között kell dönteni, Budapesten pedig többek között arról, hogy betonteneger lesz-e a város, "mert a térkövekből jobban lehet lopni, mint a faiskolákból". Végül támogatásáról biztosította Karácsonyt, azt mondta, hisznek benne, hétfő reggeltől pedig más országra akarnak ébredni. "Hétfő reggel önkormányzati szolgálatra jelentkezünk" - mondta, addig is mindenkit arra buzdított, hogy győzze meg az ismerőseit, hogy szavazzanak a közös ellenzéki jelöltekre.

Dobrev: "Meg kell mutatni, hogy az Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal"

Dobrev Klára azt mondta, valójában nagyon egyszerű dolgokért küzdenek, azért, hogy Budapest szabad város legyen, hogy gyógyulhassunk, a gyerekek iskolába járhassanak, szabadon járhassunk színházba, koncertre, az ízlésünket ne valaki más diktálja le. Mint mondta, ez az embereknek járna, csak nem jut, mert Tarlósék kiszolgáltatták Budapestet a Fidesz oligarchikus működésének, és elvették az emberektől a jogot, hogy maguk irányíthassák a közösségeiket, einstandolták a kórházakat, elvették az iskolákat, és megcsonkították Budapestet, ehhez pedig a fideszes várisvezetés asszisztált is. "Sunnyogtak, amikor elvették a költségvetést, mert a pártfegyelem fontosabb nekik, mint hogy mit mondanak az embereknek" - mondta, hozzátéve, hogy ezért olyan polgármester kell, akinek van bátorsága, és nem sunnyog, hanem az emberek élére áll és azt mondja, ebből elég volt Budapesten és Magyarországon is.

©

Megemlítette, hogy a Fidesz az utóbbi időben azzal érvel, hogy ha ellenzéki városvezetőket választanak, akkor nem kapnak majd pénzt a települések. "Miniszterelnök úr, egy fityiszt lesz beleszólása abba, hogy milyen fejlesztéseket kapnak a városok a jövőben" - üzente Dobrev, aki hozzátette, Európa pontosan látja, hogy a fideszesek hogyan lopják el az adófizetők pénzét, amit aztán arra költenek, ami a hobbijuk. Szerinte Orbán eljátszotta a becsületét, egy pária lett Európában, de páriává tesz minket is, ha hagyjuk, úgyhogy "meg kell mutatni, hogy az Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal, mert a magyarok többsége szabadságszerető és demokratikus, Orbánék meg menjenek a pokolba!" - mondta. 

Hozzátette, mindegy, hogy a polgármesterek feslett erkölcsű dorbézolók vagy nyugodt nagypapák, ez nem változtat semmin, mert ugyanannak a rendszernek a részei mind, a rendszer pedig kizárólag arra utazik, hogy hogyan lehetne a közpénzt ellopni. Mint mondta, Karácsony ezzel szemben talpig becsületes és tisztességes, ezért az ő vezetésével Budapest egy szabad város lesz.

©

Az eseményen a "Változás Szimfonik" néven felkonferált zenekar adott komolyzenei koncertet, amely a "Változás dalát" is eljátszotta. Karácsony azt mondta, komolyan veszik Budapestet, és ezért szerveztek komolyzenei koncertet az eseményre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Tarlós: Nyilvánvaló, Karácsony majd fölmegy, és nyakon csapja Orbán Viktort

Sem kormányülésen, sem a Fidesz elnökségi ülésén nem hallotta még Tarlós István főpolgármester, hogy az ellenzéki vezetésű városoktól elvesznek fejlesztési pénzeket, ennek ellenére "lehet, hogy vannak olyan idióta fideszesek", akik ezt állítják – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban. Megkérdeztük, mi jöhet, ha Karácsony nyer, illetve hogy a fideszes polgármesterekért vajon tűzbe tenné-e a kezét. Ez az interjúnak csak egy része, a teljes beszélgetést a HVG360-on olvashatják 10.30-tól.

Nyíregyházi kórház: Ellenvetés nélkül néznek a kihívás elé az átvezényelt háziorvosok

Nyíregyházi kórház: Ellenvetés nélkül néznek a kihívás elé az átvezényelt háziorvosok

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

Beárazták a Toyota percek alatt feltölthető villanymotoros autóját

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber

3D-nyomtatóval készítette el saját óriásszobrát az ismert youtuber