szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosiak több mint kétharmada (68 százaléka) nem ért egyet azzal a döntéssel, hogy az utcán élő hajléktalanokkal szabálysértési eljárás indulhat, és bíróság elé állíthatják őket - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából végzett a Závecz Research.

A hajléktalanokat 2018 októbere óta lehet hatóságilag is vegzálni. Azóta, ha egy hajléktalant 90 napon belül háromszor figyelmeztetnek a rendőrök azért, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene, valamint elkobozhatják a vagyontárgyait és meg is semmisíthetik azokat, anélkül, hogy kártérítést kapnának.

A felmérés alapján a budapestiek nem lettek a szigor hívei, mindössze 28 százalék helyesli a jelenlegi szabályokat. Elmondható, hogy nemtől, életkortól és iskolai végzettségtől függetlenül minden csoportban azok vannak számottevő többségben, akik elítélik az eljárást, és az sem számít, hogy valaki Budán vagy Pesten él.

Látványos különbség egyedül akkor mutatkozik, ha pártszimpátia szerint nézzük meg a válaszadókat. Ekkor ugyanis kiderül, hogy a Fidesz-szavazók 49 százaléka egyetért azzal, hogy bíróság elé lehessen citálni a hajléktalanokat, de a nemmel válaszolók aránya sem sokkal kisebb (46 százalék).

Az ellenzéki szimpatizánsok 84 százaléka viszont helytelenítette a szigorú szabályozást, ahogy a pártnélküliek 77 százaléka is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Itthon

Bíróság helyett bérlakások: működne nálunk a hajléktalanokat segítő finn modell?

Sorra indulnak Európa és Észak-Amerika városaiban a tesztprogramok, melyek célja, hogy kiderítsék: meg lehet-e úgy szüntetni a hajléktalanságot, mint Finnországban, ahol bérlakásokat adtak az utcára kerülőknek. Az állam anyagilag is jól járt, a lakáspiacot sem tette tönkre a módszer, épp csak a szomszédok nem örülnek mindig az új lakóknak. Magyarország ettől nagyon messze van, itt a vakszerencsén múlik, van-e valakinek esélye szociális alapon lakhatásra.

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben