szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lap magyar önkormányzati választásokról szóló beszámolója szerint nagy lehetőséget kapott az ellenzék.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A szomszédos Ausztriában egy botrányos felvétel lemondásra kényszerítette a kormányt. De Magyarországon Orbán egy évtizede tartja vasmarokkal az országot, tönkretéve a civil társadalmat és kezében tartva az állami médiát. A lap szerint éppen ezért nem lehet eldönteni, hogy a mostani botrány hullámai elérnek-e a miniszterelnöki székig. Ugyanakkor az önkormányzati választások képesek lehetnek a hatalomtól eltérő vélemények előtörésére – ahogy azt Törökország esetében is láthattuk.

A Bloomberg szerint az ellenzék a Borkai-ügy megjelenésével most kapott egy esélyt, amit meg is próbálnak hasznosítani. A lap úgy véli, hogy Törökországhoz hasonlóan a főváros lehet a fokmérő, megemlékezve arra, hogy a közvéleménykutatások fej-fej mellett mérték Tarlós István és Karácsony Gergely támogatottságát, annak is köszönhetően, hogy 2010 óta először először sikerült igazán összefognia az ellenzéknek.

„Budapest elvesztése azt mutatná meg, hogy Orbán sem érinthetetlen. Mindez ráadásul azzal is járhatna, hogy a miniszterelnök védekezni kényszerülne, ami politikai hibákhoz is vezethet” – mondta a Bloombergnek Naz Masraff politikai elemző.

Ugyanakkor vannak tényezők, amelyek a Fidesz győzelmét prognosztizálják: a gazdaság és a fizetések szépen nőnek és az ő kezükben van a média nagy része, amelyet propagandagépezetté silányítottak. És ott van a fenyegetés is: a kormányzatból többször hangsúlyozták, hogy az ellenzéki települések anyagilag is megérezhetik, ha leváltják a fideszes polgármester – emlékeztett a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Nyolcmillió 25 ezren szerepelnek a névjegyzékben, ennyien szavazhatnak ma településük polgármesterére és önkormányzati képviselőire. A tét nagy: vajon meg tudja-e tartani előnyét a Fidesz a nagyvárosokban, és legfőképpen Budapesten, ahol az utolsó mérések szerint fej-fej mellett áll Tarlós István és Karácsony Gergely. Kövesse velünk az önkormányzati választásokat percről percre.