szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába nyújtottak be 4 panaszt is az önkormányzati választás végeredménye ellen.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Pikó András ellenzéki jelölt 269 szavazattal nyert józsefvárosi önkormányzati szavazáson, ám mivel 332 darab érvénytelen is voks is volt, elméletben fennállt a lehetősége, hogy újraszámlálás esetén Sára Botond eddigi fideszes polgármester mégis megőrizheti a székét.

Az ügyben 4 kifogást is benyújtottak, ebből az egyik szerint a szavazóköri delegáltak úgy nyilatkoztak, hogy nagyon nagy volt az érvénytelen szavazatok száma, állításuk szerint olyan voksok is érvénytelennek lettek nyilvánítva, amelyek érvényes voltak. A Fővárosi Választási Bizottsághoz benyújtott panaszok között szerepelt az is, hogy az egyik szavazókörben az egyik bizottsági tag felesége jelöltként indult, így állításuk szerint nem volt biztosítva a választás tisztasága. Ebben a választókerületben volt egyébként a legtöbb érvénytelen szavazat is.

A harmadik kifogás egy fényképfelvételen alapult. Ezen egy kihalt utcán mozgóurnával bicikliző nő látható, nem tudni, mi került az urnába, de sérült a választás alapelve – vélték a feljelentők. A negyedik panasz azt kifogásolta, hogy állítása szerint Pikó András 5 ezer forint akart szavazatokat vásárolni.

A kifogások alapján vagy új választást kellett volna kiírni, vagy több egyéni választókörben újra kellett volna számolni a szavazatokat.

A Fővárosi Választási Bizottság hétfő esti ülésén megállapította, hogy az első kérvény esetén nem csatolták az érvénytelen szavazatokról szóló nyilatkozatot, csak a korábbi választási eredményeket. Ebből azonban a bizottság nem tud következtést levonni arra, hogy most aránytalanul magas volt az érvénytelen szavazatok száma, így erre nem lehet határozatot alapítani.

A következő állításról is azt mondták ki, hogy ez nem tilos, így nem jogellenes a feleség bizottsági tagsága sem. A fényképes ügyben az elnök azzal viccelődött, hogy

biciklissel nem biztos, hogy kéne foglalkozni, minden biciklis hátulról ugyanolyan.

A bizottság végül úgy határozott, hogy egy képből nem lehet túl sok mindent megállapítani, illetve, hogy annak nem volt hatása a választás végeredményére. Az is elképzelhető, hogy aki fotózta a nőt, az volt a kísérője (ez azért fontos, mert az előírások szerint választási urnát legalább két főnek kell szállítania - a szerk.) – hangzott el.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Pikó szavazatot vásárolt, úgy határoztak, hogy a HírTV egyik anyagára alapozták, újsághírt pedig nem vesznek ilyen döntések alapjárul.

Ezek után a bizottság egyhangúlag jóváhagyta a helyi választási bizottság döntését Pikó András polgármesterségéről.

A kerületben ezen felül több egyéni választókörzet eredményét is megtámadták, ebből a 3. vk 24. szavazókörében leadott szavazatokat  akarták először újraszámolni, mert két jelölt (Dudás Józsefné és Erőss Gábor) is fellebbezett, hogy a rájuk leadott szavazatokat rosszul rögzítették a jegyzőkönyvben. Erőss nem csatolt bizonyítékokat, azonban Dudás alátámasztotta vallomásokkal panaszát. Amikor viszont újraszámlálás miatt felbontották az urnát, kiderült, hogy csak a jegyzőkönyv lett elrontva, egyébként a számlálók helyesen számoltak. Ezért végül nem számolták újra a voksokat. A számok pontosítása után végül változott az eredmény, ám a győztes személye nem, mindez azonban azt is jelentheti, hogy változás lesz a kompenzációs listák végeredményében.

Korábban az I. kerületi szavazatokat viszont újraszámolták, ám V. Naszályi Márta maradt a polgármester. Ugyanúgy megmaradt kerületének vezetője az újpesti Déri Tibor és a ferencvárosi Baranyi Krisztina is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei