szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapestet a budapestieknek. A megválasztott főpolgármester ünnepi beszédében szólt arról is, minden eszközzel tenni kell a szólás-, a gondolat- és a sajtószabadságért.

Valóságos piknikhangulatban zajlott Karácsony Gergely budapesti főpolgármester október 23-ai beszéde a Városháza mögötti részen. Helyszíni tudósítónk arról számolt be: a legtöbb résztvevő a "felszabadultabb ünnepre számítunk" mondatot ismételte, de persze volt, aki csak a megnyitott park vagy az esti Quimby-koncert miatt ment ki.

A területre még Karácsony beszéde alatt is folyamatosan érkeztek. A főpolgármester az elmúlt napokat ismertetve arról beszélt, hogy “október 13-án visszavettük a várost, hogy visszaadjuk a budapestieknek”, céljuk pedig, hogy a főváros “a legélhetőbb és legzöldebb Kelet-közép európai város legyen”. Karácsony szerint ezt stadion helyett CT-vel, és kilakoltatási tilalommal sikerülhet megoldani.

“A köztársasági eszme őrzőjének is kell lennie a fővárosnak” - tette hozzá Karácsony, ami szerinte azt jelenti, hogy minden honfitársunkért felelősséggel tartozunk. “Mentsvára és otthona kell legyünk a szabadság, egyenlőség és testvériség eszményeinek. Minden eszközzel tenni kell a szólás-, a gondolat- és a sajtószabadságért” - fogalmazott a főpolgármester. Majd arra is kitért, hogy “a város új vezetőinek nem példabeszédeket kell tartaniuk, hanem példát kell mutatniuk becsületből és tisztességből. Ne dőljetek be azoknak, akik meg akarják osztani az országot. A budapestiek és vidékiek összetartoznak!"

©

Karácsony szerint 56 felkelői olyan országot akartak, ahol nem hazudnak a képükbe a saját pénzükből fizetett csatornákon, a vezetőik nem saját zsebüket tömik és saját érdeküket nézik. 

Eltelt 30 év, most újra a képünkbe hazudnak, a zsebüket tömik és kelet felé vennék az irányt

- jelentette ki.

A főpolgármester ezután arról beszélt, hogy még ez a kormány is megértette, és határozatba foglalta, hogy a kormány a városvezetés nélkül nem hozhat döntést Budapestről. “10 napja kimondta a város többsége, hogy a többség gyarapodását akarják, nem a kevesek kiváltságát” - hangoztatta a színpadon Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint “együtt alakítjuk a várost”, és nem arról szólnak a jövőben a tárgyalások, hogy mit akar Budapest vezetése, hanem hogy mit szeretnének és mit nem szeretnének a budapestiek. “Jogunk van a biztonsághoz, gyarapodáshoz és demokráciához, de van dolgunk azzal, hogy tegyünk ezért” - tette hozzá.

Tegyük Budapestet szabaddá, otthonossá, zölddé, menővé. Tegyük olyanná, amilyen Magyarország is lehetne.

Ez a nap a köztársaság újraszületésének napja is - folytatta beszédét Karácsony Gergely, aki szerint Budapest nem lehet önző. “Ez a város nem csak az itt lévő 23 kerület közössége, hanem minden magyar fővárosa”. A beszéd közben füttyögés is hallatszott, de az nem Karácsonynak szólt. A tömeg akkor mutatta ki a nemzetszését, amikor a főpolgármester a mutyikról és az embereket lenéző politikusokról beszélt.

A főpolgármester a beszéde végén előbb kihajolt a paraván mögül, hogy onnan is üdvözölje a megjelenteket, majd a színpadról lelépve a tömegbe ment, hogy kezet rázzon az emberekkel. Mindeközben valaki azt kiabálta: “télen-nyáron Karácsony”.

©

A felszólalók közt volt Hajós András is, aki azt mondta, abban bízik, végre lehet majd dolgozni egy jó városért. “A Városháza egy hivatal, van kicsi parlamentje, nem kis dolog, hogy ennek olyan parlamentje lesz, amely arra fókuszál, hogy a városnak jobb legyen. Most következik pár év, amikor lehet valamit csinálni” - fogalmazott Hajós. A beszédét azzal zárta, "Budapest nem selyemzsinór az ország miniszterelnökének, és nem is létra az ország következő miniszterelnökének".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren