szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester pénteken Budapesten, egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

"Abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.

Hangsúlyozta, a városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani, ezért is jelzésértékű részvétele a közszféra védelmében tartott fórumon. Szerinte a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerő-hiányt eredményezett, a főváros cégei "fuldokolnak a munkaerő-hiánytól", ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette: ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani, és javítani kell a munkakörülményeket.

A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis – mint mondta – Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Megismételte: megtiltják a "rabszolgatörvény" alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, és a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát. Mint mondta, ilyen jelentős munkaerőhiánynál a fővárosi önkormányzatnak például ezzel is segítenie kell a munkaadó és munkavállaló "összekötésében".

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és az MKKSZ helyi képviselőivel kezdjen tárgyalást arról, hogyan lehetne formalizált budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalt létrehozni. Mint mondta, a kerekasztal foglalkozna többek között az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetételével, a munkavállalói jogok biztosításával, az érdekegyeztetéssel, segítené az önkormányzati szociális dolgozók helyzetének javítását, a munkaerőhiány csökkentését. Üdvözölte, hogy a főpolgármester kifejezte szándékát, hogy a fővárosi intézményeknél nem alkalmazzák a "rabszolgatörvényt".

Klaus Heeger, a CESI főtitkára arról beszélt, össztársadalmi érdek a közszférában dolgozók védelme.

Karácsony Gergelyt újságírók kérdezték a stadionstopról. Ezzel kapcsolatban elmondta, minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatni kell, például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. Hozzátette: ha a budapesti egészségügyi fejlesztéseket a kormány támogatja, akkor tudnak közös nevezőt találni a sportberuházások ügyében is, nyitott arra, hogy az egészségügyi fejlesztési prioritásokat figyelembe véve tárgyaljanak a kormány számára fontos sportberuházásokról.

Kiemelte: a már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról – mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai – pedig "őszintén kell beszélni". Jelezte: elfogadja, hogy a kormánynak vannak prioritásai, de azt nem, hogy ezek "lesöpörjék" a budapestiek prioritásait. Reményei szerint még novemberben összeül a közfejlesztési tanács.

A Bozsik-stadionnal kapcsolatban elmondta, a kerületi beruházásoknál fontos a kerületi polgármester véleménye. Kérdésre elmondta: a Puskás-stadion reményei szerint sok kiváló rendezvény helyszíne lesz, de nem megy el a megnyitójára, mert – mint fogalmazott – jelenléte nem szükséges a megnyitóhoz.

A korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabával kapcsolatban arról beszélt, helyesli Gajda Péter XIX. kerületi polgármester döntését, aki miután meggyőződött arról, hogy a szocialista politikus látható a videofelvételen, péntek délig adott határidőt Lackner Csabának a lemondásra.

A parkolási rendszerrel kapcsolatban úgy fogalmazott, jelenleg nem a díjak kérdése a leginkább átgondolandó eleme a parkolásnak, hanem az, hogy nincs egységes funkciója a parkolási rendszernek, és sok helyen nem megfelelő a működtetés hatékonysága. Még az idén meg kell vizsgálnia a fővárosnak a parkolási rendszert – tette hozzá.

Elmondta azt is, csütörtökön küldte el a miniszterelnöknek a levelet a személyes találkozó ügyében.

A főpolgármestert kérdezték Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címével kapcsolatban is, erről azt mondta, Demszky Gábor 20, Tarlós István közel 10 évig volt a város vezetője, és bár különbözően ítélik meg az életművüket, az őket a főpolgármesteri székbe helyező választói akarat mégis fontosabb, mint a kritikusok véleménye. Jelezte: szeretne méltányos lenni a politikai ellenfelekkel, és ezt a méltányosságot szeretné gyakorolni a volt főpolgármesterekkel szemben is, ezért javasolja díszpolgárrá választásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk

Budapestet a budapestieknek. A megválasztott főpolgármester ünnepi beszédében szólt arról is, minden eszközzel tenni kell a szólás-, a gondolat- és a sajtószabadságért.