szerző:
Haraszti Miklós
Tetszett a cikk?

A közmédia kuratóriumába való delegálás az ellenzéki együttműködés ígéretes, új korszakának megcsúfolása. Sok múlik azon, hogy a sajtó a jövőben résen legyen a divatosan együttműködésnek álcázott ellenzéki NER-szolgálat esetén.

Amilyen boldogító és jövőbemutató volt az önkormányzati választáson a pártok között végre kialakult együttműködés, olyan elkeserítő a hír, hogy Kövér László felszólítására a parlament frakciók „közösen” delegáltak új tagokat az úgynevezett közmédia úgynevezett Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumába, a számukra engedélyezett három helyre.

Ezt nem közös delegálásnak nevezném, ahogy a pártok közleménye teszi. Inkább így: közösen fedezték a gyáva és egyúttal értelmetlen NER-támogató akciójukat. Ezzel a pártok éppen az ellenkezőjét teszik annak, ami az együttműködés értelme volna: hogy kilépjenek a NER mókuskerekéből és megtagadják az ellenzéknek szánt rendszerfenntartó szerepet.

Ez az aktus nem egyszerű mellékmutyi, hanem rendszermutyi, mert a NER egyik alapintézményét, a médiadiktatúrát támogatja meg. Ami itt történt, az a társadalmi ellenőrzöttség látszatának a megtámogatása a közmédiában, újabb kilenc évre. Mégpedig cserébe semmiért – hacsak a tagoknak újabb kilenc évig folyósítandó busás fizetést nem számítjuk.

A Közszolgálati Kuratóriumban vasbeton kormánypárti többség van. De a kuratóriumnak egyébként nincs is szerepe, mármint a kóbor EU-ellenőrök megtévesztésére szánt szimbolizmusán kívül, miszerint az ellenzék is benne van a buliban, európai értelemben.

Hadd részletezzem ezt a semmit. A NER első lépése az úgynevezett média-törvénycsomag volt, s az már 2010 őszén kiüresítette a közmédiát. A médiatörvény már kilenc éve a Médiatanács által külön úton vezényelt MTVA-ba vitte át 1) az összes köztévé és közrádió vagyonát, hozzátéve a hírgyárat, az MTI-is; 2) az összes dolgozót, 3) az összes hírgyártást és műsorgyártást. A közmédia néhány adminisztrátort alkalmazó üres héj maradt, amely mindent az MTVA-tól kap. Vagyis a Közszolgálati Kuratórium tökéletesen üres Patyomkin-szervezet, tagjai semmit nem ellenőriznek.

A pártok most az újradelegálási aktusukat szépészeti okokból megfejelték egy közös kamu „kéréssel” a Fideszhez, hogy az engedjen be néhány ellenzékit az Médiatanácsba is, amely persze az abszolút médiahatalom valódi jogi ökle. Utoljára a Médiatanács létrehozásakor, 2010-ben kérték ezt a pártok. Akkor a Fidesz Európában egyedülálló módon nemhogy csupa kormánypárti delegálttal töltötte fel az öttagú, ugyancsak titoktartás függönye mögött tevékenykedő Médiatanácsot, hanem még a kereszténydemokrata testvérpártot sem tartotta elég megbízhatónak ahhoz, hogy odaengedje.

A független sajtó most bedőlt az együttműködést imitáló ellenzéki pártközleménynek. A híradások valamiféle összefogásnak állították be a delegálást, és valamiféle követelésként ábrázolták a Médiatanács tagsága iránti ácsingózást. Holott ami történt, az az ellenzéki együttműködés ígéretes új korszakának megcsúfolása, és sok múlik azon, hogy a sajtó résen legyen a divatosan együttműködésnek álcázott ellenzéki NER-szolgálat esetén.

Elsősorban a most jelölő pártoknak kellett volna elmondaniuk, hogy a „közmédia” kuratóriuma egy propaganda-célokat szolgáló díszlet. De ehhez képest ráadásul titoktartás kötelezi a tagjait. A három most delegált tagból kettő – a szocialista és a jobbikos – eddig is tag volt egy ideig vagy végig. Soha meg nem szólaltak, bármi történt is a közmédiával, amely időközben az orbáni cenzúra és propaganda szíve közepévé vált. Eddig LMP-s volt a harmadik törvény-megengedte tölteléktag, és ő is így viselkedett. A megszólaláshoz kevésnek bizonyultak a közmédia cenzúrabotrányai, a kézivezérelt iparszerű fake news, a Simicska-, Mészáros-, és más gyártáskiszervezési ügyek, vagy akár a saját kurátori hivataluk kamu volta. A választások idején egy nyilvános macskakaparás sem telt a hiányzó viták ügyében.

Hihetetlen, de még akkor is hallgattak, amikor 2018 karácsonyán az MTVA-ban megverték, majd jogilag meghurcolták AZ Ő MUNKÁJUKAT ELVÉGZŐ országgyűlési képviselőket, akik (valóban összefogva) a propaganda-állam ellen tiltakoztak.

Ki tudja miért, most egy DK-s lép az LMP-s helyébe, nagy név, Debreczeni József. A közlemény a miértre nem tér ki, és az LMP nem is jegyzi a közleményt, szemben a szintén nem delegáló, de aláíró Párbeszéddel. Ahol mutyi van, ott megjelenik a koncharc, ez már csak így van.

Nem sok jót ígér a DK-s frakciószóvivő magyarázkodása. Szándékosan összekeveri a Közszolgálati Kuratóriumot a Médiatanáccsal, majd valami olyasmit fabulál, hogy most a Fidesz meggyengült, és hátha beenged egy tagot a Médiatanácsba. Ezt ő „előrelépésnek” és „pozíciófoglalásnak” nevezné. De hát ez csak álmodozás, marad az együttműködés új fogalmának nettó rombolása.

Hiszen mindez miben is különbözik attól, amiből az ellenzéki szavazóknak elege lett, hogy fűtött szobákért, jó pénzért a képviselőik bemennek a rendszerbe látszatokat szolgálni? Még ha meg is szólalnak majd ezután, ez miben különbözik majd az eddigi tiltakozgató taktikától, amely legfeljebb arra elég, hogy a NER a demokrácia meglétét bizonyítva lássa?

Nem tételezek fel piszkos szándékot, a szinekúra emberi vágyán túl. De mindez NER-elejei időutazás. Már a NER vége a munkánk, már kiszállni kellene, és nem belülre kerülni.

Erről szól az új korszak. Ha nem erről szól, akkor megint baj lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W. Árpád Itthon

Tóta W.: Csillag születik

Csillag, ami egyben hógolyó. De csak amíg egyben marad. Az ellenzék győzött és győzhet, a pártjai irrelevánssá váltak.