szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzetben megjelent véleménycikk szerint Orbán Viktor megfeledkezett a lelkes híveiről, ezért újra kéne szervezni a polgári köröket.

Pilhál György annak a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikának a szerzője, amely a kormánylapoktól szokatlan kritikus hangot üt meg a Fidesz, de legelsősorban Orbán Viktor politikájával kapcsolatban.

A szerző először felidézi a cikkben a Magyar Krónika főszerkesztőjének, Bencsik Gábornak a korábbi írását a Facebookon, amelyben Bencsik a jászberényi kettős vereség okairól gondolkodik. "Sokan haragszanak a kormányra. Szerinte a polgárokkal való együttműködés módja az, ami sokakat idegesít.

Eltűnt az emberi hang, a tévedéseket őszintén bevalló, az eredményeket bemutató, a másféle véleményre is kíváncsi, párbeszédre hajlandó magatartás, helyette agytrösztökben kimunkált, közvélemény-kutatásokon megmért üzenetek vannak, meg izomból politizálás

- adja vissza Bencsik Gábor szavait Pilhál, aki ezután rátér arra, hogy nincs más választása a miniszterelnöknek: "vissza kell találni a néphez". Egy néhány évvel korábbi, ugyancsak kritikus hangú saját cikket is felidéz a hétvégi lapszámban megjelent írásában, ebben Pilhál György nem megnevezve a címzettet - de azért jól kivehető, hogy Orbán Viktorról van szó - nagyon személyes hangot üt meg.

Már nincsenek közöttünk őszinte tereferék. Egyre ritkább, hogy végighallgatsz bennünket. Ha mégis, akkor sem érdekel igazán a mi véleményünk. […] Kiállunk melletted, pedig igazából már csak kevesen tudják, mi van körülötted. […] Te megszoktál, és túlléptél rajtunk. Talán mert tudod, hogy mi itt vagyunk, a híveid maradunk, velünk bármit megtehetsz. […] Ne tedd! Legyél újra a régi, a kedves, a szerethető!”

- fogalmaz. A véleménycikk utolsó szakaszában a szerző kitér arra, hogy 2002-ben Orbán Viktor még számított a lelkes aktivistákra, a polgári köröket szervező hívekre, de amint meglett az első kétharmad, azonnal el is felejtették ezeket a közösségeket. "Már nem volt kíváncsi rájuk a politika. Kinőtte őket. Levetette, mint egy megunt ruhát. A polgár – a lelkes, csupa szív aktivista – megtette a kötelességét. A polgár mehet…" Pilhál szerint értelemszerűen mindebből az a tanulság, hogy a polgári köröket újra kell szervezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!