szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kincses Gyulát választották a Magyar Orvosi Kamara elnökének – erről döntöttek szombat délelőtt a MOK tagjainak országos küldöttei. Kincses a 16 éve elnöklő Éger Istvánt váltja az orvoskamara élén.

Kincses Gyula 202 szavazatot kapott, Éger István 120-at – értesült a 24.hu.

A korábban fül-orr-gégészként praktizáló 67 éves Kincses Gyula a kamarán belül szerveződött Újratervezés orvoscsoport tagja és képviselője. A MOK progresszív szárnyának számító tömörülés tavaly februárban bontott zászlót azért, hogy a több mint 40 ezer orvost tömörítő  kamarán belül az egészségügy átalakításáért tevékenykedjen.

Kincses Gyula a rendszerváltáskor adta fel orvosi karrierjét és lett 1990 és 1994 között az MDF színeiben országgyűlési képviselő. 1998 és 2000 között az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban, a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben, kormányfő-tanácsadóként dolgozott. 2007 októbere és 2008 májusa között a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkáraként tevékenykedett. 2001 és 2010 között az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette.

Szeptemberben vált hivatalossá, hogy az Újratervezés Kincses Gyulát indítja Éger Istvánnal szemben az elvökválasztáson. Kincses győzelme nem nevezhető váratlannak, mert már néhány éve érezhető az orvostársadalom egy jelentős részénél az elégedetlenkedés és a változásra való igény. Az Újratervezés színre lépése előtt is sok kritika érte Éger Istvánt, többek között a magas fizetésével és a kamarai tagsági díjjal kapcsolatban. Sok orvos azért is elégedetlenkedett, mert bár a MOK folyamatosan tárgyalt a kormánnyal, áttörést nem sikerült elérnie.

Az elégedetlenség mértékét jól mutatja az is, hogy a kétnapos elnökválasztás pénteki nyitónapján Éger István elnöki beszámolóját a küldöttek elutasították, a szavazás utáni hangulatot pedig egy Facebookra feltöltött videó érzékelteti: az eredmény hallatán vastaps tört ki a teremben.

Kincses Gyula az elnökválasztás előtti interjújában azt mondta a 24.hu-nak, az Újratervezés csoport azért jött létre, hogy a magyar orvostársadalom legfontosabb szervezeteként működő orvoskamara eszközrendszerén belül segítse egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődését, és a Magyar Orvosi Kamara érdemi szereplő legyen az egészségpolitikában. Hozzátette azt is, hogy az egész orvos-beteg viszonyt és az orvostársadalom érdekeltségi rendszerét próbálják átalakítani. Szerinte az a hálapénz által fenntartott bebetonozott feudális struktúra, ami jelenleg jellemzi a hazai egészségügyi ellátórendszert, még azoknak is rossz, akik a piramis csúcsán ennek fő haszonélvezői. Ugyanakkor szerinte az orvosbárók a szakma legjobbjai, akiknek a rendszerben tartása kulcskérdés, éppen ezért muszáj megtalálni azt a megoldást, ami minden szereplő érdekét szolgálja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Újabb három hónapig ingyen lehet szállítani a kerékpárokat a BKV járatain

Seres László: Sorostalanság

Seres László: Sorostalanság

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk