szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jogvédő szervezet szerint érdemi párbeszédekkel és helyes döntésekkel is megoldhatók a problémák.

Egy héten belül két előremutató gyámhivatali döntés is született a TASZ-hoz forduló családok ügyeiben, melyek eredményeképp az érintett gyermekek hazatérhettek otthonaikba – számolt be közleményben a jogvédő szervezet.

A Társaság a Szabadságjogokért honlapján megjelent tájékoztatásban azt írták, néhány hete a Lyukóvölgyből, az ország egyik legnagyobb szegregátumából fordultak hozzájuk szülők azért, mert elvették tőlük négy gyermeküket. A szülők dolgoznak, kamasz gyerekeikkel tiszta, rendezett körülmények között élnek. A társaság szerint a kiemelésre az adott okot, hogy a család egy éve költözött el Miskolcról Lyukóba, ahol nem lehet őket elérni.

A család egy alig járható földút végén lakik, ahova a postás sem megy ki, és a családgondozó is csak akkor, ha az feltétlenül szükséges. Így aztán nem tudtak reagálni a megküldött levelekre, illetve idézésekre sem.

Ezt jelezték a családgondozók és a hivatal felé is, ha a “címzett ismeretlen“ jelzéssel visszaérkező tértivevény nem lenne elég nekik. A szülők mindig együttműködtek a hatóságokkal, nem értik a döntést és kétségbe voltak esve. A TASZ-hoz fordultak segítségért, majd fellebbezésüket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyámhivatal elbírálta.

Az pedig rendelkezett a gyerekek azonnali hazakerüléséről.

"A példaértékű másodfokú döntés megállapította, hogy a szülők együttműködésére soha nem volt panasz, eltekintve az utóbbi egy évtől, amióta Lyukóban élnek, és sem a postás, sem a gyermekvédelem nem éri el őket. A másodfokú hatóság szerint az sem róható fel a szülőknek, hogy dolgoznak – sőt épp ez a megfelelő szülői magatartás részükről, ráadásul kamasz gyerekeik sem maradtak egyedül otthon, hiszen felnőtt lányuk vigyázott rájuk" – írta a szervezet.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a gyermekek családból kiemelésére kizárólag súlyos veszélyeztetés esetén van lehetőség. "Az tehát, hogy a gyerekek időnként egyedül vannak, hogy vannak iskolai hiányzások, hogy nem elég jók a lakhatási körülmények, még nem lehet ok arra, hogy elszakítsák őket szüleiktől" – írta közleményében a TASZ.

A szervezet egy Pest megyei ügyben is sikerrel járt, ahol a nem vitatott nehézségek (szegénység, iskolai hiányzások, elmaradt orvosi vizsgálatok), mint veszélyeztető tényezők súlyosságáról sikerült érdemi párbeszédet indítaniuk a gyámhivatal és a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszer szakembereivel. Ennek eredményeként az anyuka hazavihette most született babáját a kórházból, és idősebb testvérei körében nevelhetik őt a szülei.

A gyámhatóság ugyanis elfogadta azon álláspontunkat, hogy még egy kanapén harmadmagukkal, az őértük harcoló, őket szerető szüleikkel aludni is sokkal jobb egy gyereknek, mint gyermekotthonban tengődni, minden biztonságot jelentő érzelmi köteléket elvesztve – fogalmazott a TASZ.

A két döntésnek köszönhetően öt gyermek a családjában maradhatott, így saját otthonukban hajthatják álomra a fejüket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Duma Aktuál: Orbán Viktor az írástudó Chuck Norris

Duma Aktuál: Orbán Viktor az írástudó Chuck Norris

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek San Franciscóban

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek San Franciscóban

Radar360: magyarok karanténban, Kínában javul a helyzet

Radar360: magyarok karanténban, Kínában javul a helyzet