szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU több országában már alkalmazott adó bevezetését javasolja Schmuck Erzsébet.

A repülőjegyadó magyarországi bevezetését javasolja Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő, az erről szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta a parlamentnek. A törvényjavaslat különadó kivetését javasolja a Magyarországon felszálló légiutasok repülőjegyére, amelynek mértéke az utazás hosszától és az igényelt kényelmi szolgáltatások szintjétől .

Az adó mértéke a legfeljebb háromezer kilométerre lévő célállomásra utazók jegye után a legalacsonyabb kényelmi osztályon 2000 forint, míg a magasabb osztályon utazóknál 4000 forint lenne a javaslat szerint.

A három- és hatezer kilométer közötti távolságra utazók jegye után 5000, illetve 10 ezer, míg a több mint hatezer kilométerre utazóknál 10 és 20 ezer forint lenne a jegy utáni adó.

"A légi közlekedés az egyik legsúlyosabban környezetszennyező közlekedési mód, ugyanakkor óriási rejtett és nyílt támogatásban részesül. Emellett a légi közlekedést a jellemzően még ma, a diszkont légitársaságok terjedésével is a tehetősebb rétegek veszik igénybe, tehát a szociális indokok is az iparág támogatásának legalább részleges kompenzálását támasztják alá. Ennek a javaslat szerinti módja egy tételes, az egyes utazások után fizetendő különadó kivetése a légifuvarozók által nyújtott személyszállítási szolgáltatásra, azaz lényegében az értékesített repülőjegyekre" – írja Schmuck Erzsébet indoklásában.

A politikus szerint hasonló adót az Európai Unió számos tagországában is alkalmaznak, Nagy-Britannia mellett Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Svédországban és Németországban is. Ez a törvényjavaslat elsősorban az Ausztriában 2011 óta megfizetendő repülési járulék (Flugabgabe) szabályozásából merít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!