Kocsis Györgyi
Kocsis Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

… abban a kettős politikai öngyilkosságban, amit az Európai Unió két, látszólag nagyon különböző tagállama, Nagy-Britannia és Magyarország elkövetni készül (míg az egyik a kilépésen, a másik a 7. cikkellyel járó elszigetelődésen ügyködik). Azért írom, hogy látszólag, mert a száraz tények szintjén kevés ennél különbözőbb két ország található a kontinensen.

A csatornán túl fekszik egy 60 milliós, többnemzetiségű szigetország, ahol az egy főre jutó GDP 32 ezer euró. Állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, atomfegyvere van, 500 éve ápolják a polgári demokrácia zöld füvét, a nyelvét az egész világon beszélik, és az EU egyik legnagyobb befizetője. A Lajtán innen terül el viszont egy szárazföldbe zárt, alig 10 milliós, etnikailag szinte homogén ország, ahol az egy főre jutó GDP 11 ezer euró, amelynek nyelvét sehol másutt nem beszélik, a demokráciával 30 évvel ezelőtt kezdett ismerkedni, a hadserege jelképes, az Európai Uniónak pedig az egyik legnagyobb nettó kedvezményezettje.

Itt azonban nagyjából véget is ér a felszíni különbözőségek sora, mert legalább ugyanannyi a hasonlóság. A politikai berendezkedés mindkét országban zűrzavaros: Nagy-Britannia névlegesen monarchia ugyan, mégis minden hatalom a parlamenté, a szimbolikusan köztársasági államformájú Magyarországon viszont a parlament hatalma elenyésző, szemben a mindenható, királyi palotába költözött miniszterelnökével. Hasonlóképpen keszekusza a párttérkép mindkét országban, lehetetlenné téve, hogy az állampolgár normálisan szavazhasson. Míg Nagy-Britanniában papíron két nagy párt van, kormányon a konzervatívok, ellenzékben pedig a Munkáspárt, a gyakorlatban ez négy külön párt, csak éppen a választási rendszer logikája egybekényszeríti azokat, akik EU-ügyben utálják egymást, és szembeállítja azokat, akik e téren nagyjából azonos platformon állnak. Magyarországon a választási rendszer összekényszeríti azokat, akikben az egyetlen közös az, hogy le akarják váltani az EU-t folyamatosan szidalmazó kormánypártot, miközben ugyanez a kormánypárt rendre azt állítja, hogy nagyon is szereti az integrációt. S itt van végül, de korántsem utolsósorban a történelem és a néplélek. Mindkét ország azzal a pszichodrámával küzd, hogy elgyászolja tovatűnt történelmi nagyságát: a britek a tengerentúli gyarmatbirodalmat, a magyarok Trianont – csak a méret különböző, az érzelmek és az érzelmekre épített politikai játszmák egyáltalán nem.

Következésképpen a demagógia hatókörét illetően is csak mennyiségi, nem minőségi a különbség. Nagy-Britanniában ordas hazugságokra – első helyen az áttelepülő kelet-európaiak által támasztott veszéllyel fenyegetésre – alapozva nyerte meg a Konzervatív Párt a 2016-os Brexit-népszavazást, amire hivatkozva most Boris Johnson új kormányfő azzal kacérkodik, hogy megkerüli a brit parlamentet. Az a Boris Johnson, akit pártjának is csak egy része ültetett a miniszterelnöki székbe, nem pedig a brit választók, jóllehet ő – még politikai bulvárújságíró korában – az EU állítólagos antidemokratikus működésének legbrutálisabb kritikusai közé tartozott. Eközben a Fidesz az ugyanabban az évben általa elveszített migrációs népszavazásra való hivatkozással építette le a jogállamot és éhezteti még azt a pár tucat színes bőrű menedékkérőt is, aki egyáltalán elér a határkerítésig. Az a Fidesz, amely a választási rendszer eltorzítása, az intézményesített korrupció és a sajtószabadság korlátozása révén tette magát gyakorlatilag leválthatatlanná.

Vezetőinek páratlan cinizmusa is rokonítja a két országot. Boris Johnson az európai integráció egyik szellemi atyjáról, az általa állítólag példaképnek tekintett Winston Churchillről írt életrajzi könyvet, miközben országát – „kerül, amibe kerül” – ki akarja léptetni az EU-ból, ha rámegy is az ír-szigeti béke. „Nagy-Britanniának nincsenek barátai, csak érdekei” – jelentette ki hajdan Lord Palmerston, Viktória királynő külügyminisztere. Hasonló szellemben nyilatkozott a minap Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, mondván: „Az európai együttműködés remek dolog, támogatjuk, de alapvetően érdekalapú, a nemzethez tartozás pedig értékalapú, és prioritást élvez.” Ami az uniós értékek jelentőségének nyilvánvaló tagadásával egyenértékű, azaz teljes mértékben megalapozza a 7. cikkely érvényesítését – ha rámegy is az ország fejlődése. Miközben Johnson Trumpba próbál kapaszkodni, Orbán Putyinba. Hamis és veszélyes önámítás mind a kettő. Nagy-Britanniát Franciaországgal köti össze a Csalagút, nem Amerikával, Magyarország pedig Európa szívében fekszik, nem pedig Ukrajnától keletre. A szigetmentalitás működésképtelen, és ezt ma már mindenütt látják, csak a Downing Streeten és a budai Várban nem.

KOCSIS GYÖRGYI

a HVG munkatársa

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy apró szigeten készült a világ legkisebb személyautója

Egy apró szigeten készült a világ legkisebb személyautója

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Az apa ölte meg élettársát és gyerekét a budai társasházban

Az apa ölte meg élettársát és gyerekét a budai társasházban

Kirabolták a miskolci rendőrkapitány-helyettest

Kirabolták a miskolci rendőrkapitány-helyettest

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak