szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma három hete még január elsejéről beszélt, de még fél évet kell várni az ingyenes meddőségi kezelésre.

Rövid úton megoldotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a problémát, hogy Novák Katalin államtitkár decemberi bejelentésével ellentétben miért nem lettek január elsejétől ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek.

A minisztérium a hvg.hu-nak elküldött közleményben azt írta, hogy

július 1-től nem kell fizetni a készítményekért,

és arra hivatkoznak, hogy ez a Magyar Közlönyben is megjelent már.

Azt közölték, ekkortól lesz ingyenes a teljes körű meddőségi kivizsgálás a nők és a férfiak esetében is. Hozzátették, 2020-tól korlátozástól mentesen számolhatják el a közfinanszírozott intézmények a beültetéseket.

A Magyar Közlöny december 19-ei számában Orbán Viktor valóban július 1-ei határidővel szólította fel az emberi erőforrások miniszterét és a pénzügyminisztert is a szükséges jogszabály-módosítások előkészítésére és a finanszírozás előteremtésére.

A mostani Emmi-közlemény azért meglehetősen furcsa, mert Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkára december 19-i sajtótájékoztatóján szó szerint azt mondta: január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Sőt, három nappal később – amikor már a közlönyben is megjelent – a politikus szintén január elsejére hivatkozott a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Az elmúlt napokban azonban egyre több hír jelent meg arról, hogy a bejelentéstől függetlenül a gyógyszertárakban továbbra is fizetni kellett a készítményekért.

Az Emmi nem közölte, hogy miért nem az eredetileg Novák által ígért januári bevezetéssel indultak. A minisztériumot már korábban megkerestük kérdéseinkkel, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Államosít és ingyenessé teszi a meddőségi kezeléseket a kormány

Mindent megtesz a kormány, hogy több gyerek szülessen az országban. Most a meddőségi kezeléseket tették ingyenessé, ehhez azonban hat magánintézményt államosítottak. A rendelkezés körül még rengeteg a kérdés, és az sem világos, hogy az egyébként is túlterhelt rendszer miért lesz attól jobb, ha teljesen a kormány irányítása alá került.