szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindkettőjüket súlyos testi sértés gyanúja miatt hallgatták ki.

A kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás kapcsán a rendőrök korábban elfogták azt a fiatalt, aki a felvételt készítette, most pedig társát, a bántalmazót is megtalálták, majd őrizetbe vették – írja a police.hu.

A rendőrség súlyos testi sértés kísérlete miatt indított nyomozást egy kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás miatt pénteken. Miután a hatóság az esetről tudomást szerzett, büntetőeljárást rendelt el, és azonnal megkezdte az ügy körülményeinek a vizsgálatát.

A beszerzett bizonyítékok alapján a két feltételezett fiatalkorú elkövetőt azonosították, elfogták és előállították a Kaposvári Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók mindkettőjüket súlyos testi sértés gyanúja miatt hallgatták ki.

A felvételen látható 16 éves bántalmazó fiatalt őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatására.

A felvételt azóta eltávolítottak a közösségi oldalról, de itt megtekinthető.

Az Indexnek korábban az otthon igazgatója, Tomorné Huber Éva azt mondta, hogy az ügyben ő nem, csak a felettes szerv, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nyilatkozhat. A tárca közleménye szerint Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár tájékoztatást kért a megvert fiú állapotáról és vizsgálat lefolytatására utasította az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala korábban már vizsgálta a kaposvári intézményt, és súlyos problémákat tárt fel: az otthon túlzsúfolt volt, az épület és a lakóhelyiségek le voltak rohadva, az ott lakó gyerekek között pedig általános erőszak volt a jellemző.

A Zita gyerekotthonban kizárólag speciális szükségletű, 12 és 18 éves kor közötti kiskorúak nevelkednek, akik súlyos pszichés személyiségfejlődési vagy súlyos disszociális tüneteik vagy pszichoaktív szerhasználat miatt, összetett szakértői vizsgálat véleménye alapján kerülnek be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!