szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy leszakadt vezeték nehezítette az oltást.

Hatalmas lángokkal égett öt egymás melletti épület Budapesten, a Kunigunda útján, a Dinamó utca sarkához közel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy a tűzoltóság nagy erőkkel vonult a területre, magas volt a készültségi fokozat: ötös skálán négyes. A tüzet azóta már sikerült eloltani, és kiderült, hogy faházak gyulladtak meg - erről a szomszéd mesélt a hvg.hu-nak.

Az épületek felett egy magas feszültségű vezeték húzódott, ez leszakadt, ezért a tűzoltók sokáig nem tudták eloltani a tüzet. Hosszasan próbálták a lángokat körülhatárolni, de az oltáshoz használt víz miatt áramütés fenyegetett. A vezetéket időközben sikerült áramatalanítani.

©

A hvg.hu egyik olvasója arra gyanakodott, hogy a Budai Fűtőerőmű kapott lángra, szerkesztőségünknek azt írta, szerinte gázrobbanás történt, a katasztrófavédelem ezt nem erősítette meg. Más lapok arról számoltak be, hogy a környéken élők, több kerületben is robbanásokat hallottak, és átmenetileg áram sem volt.

A hvg.hu közvetítését itt tudja követni.

A tűzben egy ember sérült meg, áramütés érte, őt a mentők elszállították. Sérülését az okozta, hogy éppen akkor sétált a felsővezeték alatt, amikor az leszakadt.

A Bécsi úti felüljáróról elterelték a forgalmat, a lángok messziről látszottak.

A körülmények tisztázására tűzvizsgálati eljárást indítottak - közölte Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Megjegyezte, hogy a három épületben kilencen laktak, közülük öten tartózkodtak otthon.

A tűzoltók több gázpalackot is kihoztak az épületekből, ezeket lehűtik - mondta Kolozsi Péter. Hozzátette: most az utómunkálatokat végzik, és ezek elhúzódhatnak. Megerősítette, hogy ipari létesítményre nem terjedtek át a lángok.

A katasztrófavédelem mobil laborral vonult ki a helyszínre, a mérések azt mutatták ki, hogy a lakosság nincsen veszélyben - hangsúlyozta a helyettes szóvivő, aki a korábbi információkat pontosítva közölte, hogy nem három, hanem öt épületben keletkezett tűz, ezek közül négy lakóingatlan. Az egyikben felcsaptak a lángok, amelyek több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, ami jelentősen nehezítette a munkát.

Munkatársunknak helyiek azt mondták, hogy valószínűleg az egyik ház kályhacsöve robbanhatott le, ez okozta a tüzet, ami aztán a kátrányos tetőszerkezeten nagyon gyorsan továbbterjedt.

Az összes épület lakhatatlanná vált. A BKV melegedőbuszt küldött a helyszínre, a fedél nélkül maradt lakók itt tudják magukat meghúzni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta, hogy az esettel összefüggésben idegenkezűség gyanúja eddig nem merült fel.

Ott volt a helyszínen Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettes és Kiss László III. kerületi polgármester is, erről Karácsony Gergely főpolgármester számolt be Facebook oldalán. Megköszönte mindazok munkáját, akik a tűz oltásán, a helyreállításon, a károsultak támogatásán dolgoznak, és közölte, hogy a kerület polgármestere gondoskodik az otthonukat elhagyni kényszerülő lakók elhelyezéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!