szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénzbírságot, felfüggesztett fogházbüntetést és a munkájuktól való eltiltást kér az ügyészség a Pillangó utcai balesetet okozó metróvezető és forgalomirányító ügyében.

Egy metróvezető és egy forgalomirányító ellen emelt vádat az ügyészség, a vádirat szerint az ő gondatlanságuk vezetett metróbalesethez 2016 decemberében.

Az ügyészség azt javasolta: ha az előkészítő ülésen a két vádlott beismeri a bűnösségét, akkor felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbírságot kapjanak, valamint tiltsák el őket az eddigi munkájuktól.

Az egyik vádlott az Örs vezér terétől a Pillangó utca felé tartó metrót vezette. A legnagyobb megengedett sebesség 70 km/h volt, az idő párás, fagypont alatti volt, a metrópálya csúszott, falevelek és egyéb növényi hulladék csökkentették a tapadást – írta az ügyészség. A vonalon a forgalom torlódott, erről és a csúszásveszélyről az ügy másik vádlottja, a forgalmi menetirányító tájékoztatta a vezetőt. Sebességkorlátozást azonban nem rendelt el, pedig ez indokolt lett volna.

A Pillangó utcai megállóban egy másik szerelvény állt. A megállóhoz közeledő szerelvényt vezető vádlott az ügyészség szerint legfeljebb 28 km/h-val haladhatott volna biztonságosan, ehelyett felgyorsított 57 km/h-ra. Így már hiába fékezett, a szerelvény megcsúszott, a metró a fékezés oldása, majd vészfékezés ellenére sem tudott időben megállni, nekiütközött a megállóban várakozó metrószerelvénynek.

Öt utas súlyos, további tizenhat személy könnyebb sérülést szenvedett. Az ütközés hivatalosan tömegbalesetnek számít. De az ügyészség azt is hozzátette: a két sérült szerelvény javíttatása több mint százötven millió forintba került, az pedig közel kétmillió forint pluszköltséget okozott, hogy délutánig pótlóbuszokat kellett forgalomba állítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Árulkodó nyomokat találtak az egyik Pillangó utcai metrón

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) helyszíni szemléjének megállapításai szerint a hétfői metróbalesetben szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása, mert a balesetvizsgálók csúszásnyomokat találtak a vasúti pályán és az ütköző metró kerekein. A BKV a téli időjárást hibáztatja, és a korábbi információkkal szemben már csak nyolc könnyebb sérültről tud.

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak