szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárt táborának csökkenését és a pártnélküliek arányának növekedését érzékelni a Závecz Research új kutatása szerint. Az ellenzék ugyanott van – közölték.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a múlt havi 32-ről 29 százalékra szűkült – derül ki a Závecz Research pénteken közzétett kutatásának eredményeiből.

Az eredmények alapján azt látni a Závecz szerint, hogy félmillió támogató távozott a Fidesztől az elmúlt bő negyedévben. A legfiatalabb választók körében már korábban, a tavalyi év első felében veszített szimpatizánsokat a kormánypárt.

Azt is látni a kutatás alapján, hogy sokkal inkább a negyvenes korosztályban gyengült a Fidesz (46-ról 25 százalékra), de a harmincasok és az ötvenesek körében is átlag feletti a visszaesés mértéke (36-ról 24 százalékra illetve 41-ről 29 százalékra). A 60 év felettiek körében ugyanakkor stabil a kormánypárt tábora, sőt szeptemberhez képest még egy kicsivel bővült is (33-ról 35 százalékra).

©

A Závecz szerint a fővárosban és a falvakban is gyengült a kormánypárt: 38-ról 29 százalékra, illetve 41-ről 30 százalékra, a megyeszékhelyeken és a többi vidéki városban ennél szerényebb a visszaesés tapasztalható (31-ről 28 százalékra.)

A DK ugyanott, a Momentum gyengült

A Demokratikus Koalíció továbbra is a második legerősebb párt, fél éve 9 százalékos a tábora. A Momentum a múlt év végén 7 százalékos volt, most 6 százaléknyian támogatják. A Jobbik és az MSZP támogatottsága stabil, negyed éve változatlan: 6 illetve 5 százalékon állnak. Az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 2-2 százalékos. A Kétfarkú Kutyapárt is ekkora táborral rendelkezik, a Párbeszéd pedig még most is 1 százalékos. A

A pártnélküliek aránya eközben 34-ről 37 százalékra emelkedett. Ők alapvetően azokban a rétegekben lettek többen, ahol a Fidesz veszített, ami azt jelzi, hogy a kormánypárttól eltávolodók nem kerestek maguknak új pártot. Különösen a falvakban szökött magasra – 44 százalékra – a politikailag passzívak, bizonytalanok aránya.A kormánypárt tavaly szeptemberben volt a csúcson, akkor a teljes népesség 35 százaléka támogatta.

A Závecz kutatása szerint összességében elmondható,

a Fidesztől a gyengébb kötődésű szavazók távoztak, az erős elkötelezettségűek pedig maradtak, ezért a biztos pártválasztók körében a Fidesz 52 százalékon áll.

A Demokratikus Koalíció az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 10-re. A Jobbikot az elkötelezett szavazók 9 százaléka támogatja, az MSZP-t 7. Az LMP mögé az aktív szavazók 3, a Mi Hazánk Mozgalom mögé 2 százalék sorakozik fel. A Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 1-1 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó

Az Index információi szerint a Fidesz pártigazgatója 2018 őszén értesült a Borkai Zsolt szexorgiájáról készült videóról, ő szólt az akkori győri polgármesternek. Kubatov sejtette, hogy az önkormányzati választási kampányban előkerül a felvétel, de úgy gondolta, "ez a magánügy" nem árt sem Borkainak, sem a Fidesznek.

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X