szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy még nem publikált kutatás arra az eredményre jutott, hogy a hívek 14 százaléka szerint a fenti kérdésre a válasz: igen.

Máté-Tóth András teológus, valláskutató a Népszavának adott interjúban elemezte annak a még nem publikált kutatásnak az eredményeit, amely azt viszgálta, hogyan viszonyulnak a katolikus és protestáns hívek a politikához, és mit várnak el saját egyházuktól.

Az eredmény a kutatót is meglepte.

A felmérés során 407 olyan keresztény egyháztagot kérdeztek, akik havonta többször mennek templomba, illetve az egyházukhoz szorosan kötődő értelmiségiek. A kutatás egyik eredménye az lett, hogy míg az elkötelezett hívek zöme országos szinten erős közéleti aktivitást vár el, helyi szinten viszont azt akarják, hogy az egyházak tartsa távol magukat a közügyektől.

Máté-Tóth András szerint “jellemzően a hívek is azt szeretnék: az egyház központilag ne politizáljon, amennyiben kormány- és pártpolitikáról van szó, de igenis politizáljon, ha ki kell állni a szegényekért. A válaszolók 84 százaléka elvárja, hogy az egyházak nyilatkozzanak a "növekvő társadalmi különbségekről”. A kormány politikáját csak 39 százalékuk tekinti olyan területnek, ahol az egyházaknak illetékességük lehet. Érdekes módon az már nem elvárás a hívek részéről, hogy a helyi pap vagy lelkész cselekedjen a szegények érdekében, fellépjen az önkormányzat rossz döntéseivel, hiányos szociális intézkedéseivel szemben.”

Ez a kutatók szerint is “egymásnak ellentmondó, hasított egyházképet” jelent Magyarországon.

A hívek 70 százalékát határozottan érdekli a politika, viszont csak 16 százalékuk beszél erről vallási vezetőkkel. A túlnyomó többség pedig “kizárólag lelki harmóniára, egyfajta spirituális wellness szolgáltatásra vágyik”.

Magyarországon körülbelül félmillióan járnak rendszeresen templomba, és az össznépesség kisebbsége vallásos az egyházi tanítások szerinti értelemben. A kutató szerint a hit és vallás viszont nálunk is a társadalmi kohézió egyik forrása, így társadalmi feszültségeket is okozhat. "A probléma leginkább akkor jelentkezik, amikor az egyházak összefonódnak a nagypolitikával. Ilyenkor tulajdonképpen a politikai feszültségek csorognak át az egyházakba.”

A kutatás viszont meglepő ellentmondásokat is feltárt: a válaszolók 41 százaléka szerint a „migránsoktól” kell megvédeni az országot, viszont 41 százalék szerint a kormánytól.

Máté-Tóth András  szerint “érdemes körbejárni azt is, hogy miért hatott ennyire az ország védelmének fontosságára épülő politikai kampány. Az a katolikus hívő például, aki elutasítja a migránsokat, mit gondol vajon Ferenc pápa megszólalásairól?

Egyáltalán eljutnak-e hozzá a pápa szavai, vagy mindent elhomályosít a propaganda?

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a hívek szerint ki vagy mi jelent veszélyt az országra. Az eredmények szerint Brüsszel 31 százalékban, Soros György 28 százalékban, az ellenzék 24 százalékban jelent fenyegetést.

A válaszadók 14 százaléka azonban úgy találta, hogy maguk az egyházak jelentenek veszélyforrást.

Ennek magyarázataként a kutató kiemelte, hogy “gondolhatja azt valaki, hogy az országra vagy a kereszténységre veszélyt jelentenek bizonyos egyházi megnyilvánulások. Gondolhatja azt is egy elkötelezett hívő, hogy az egyházaknak nem szabad benne lenniük a kormánypolitikában. Ha mégis belekeverednek, akkor kirekesztik azokat, akiknek más a politikai meggyőződésük, és ezzel ártanak az evangélium hirdetésének.”

A mostani, meglepő eredmények átfogó megértéséhez egy alaposabb felmérést terveznek végezni. A kutatás ugyanis még az 2018-as parlamenti választás előtt történt. Az új vizsgálat kérdőívén még dolgoznak.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!