szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

“Nem a fejléc, nem a házszám a fontos” – fogalmazott az igazságügyi miniszter. A börtön-kártérítések ügyéről is beszélt.

A kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjút Varga Judit igazságügyi miniszter, aki mindenekelőtt kijelentette, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba, a Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad.

Nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – mondta Varga az interjúban, aki szerint a Fidesz fog dönteni a saját sorsáról, arról, hogy “hol folytatják tovább”.

Útkeresésnek is tekinthető a hezitálásuk. Mi többször világossá tettük, hogy a Fidesz tudja, milyen pártcsaládban képes magát önazonosan képviselni. Ha a néppárt is visszatalál az európai keresztény gyökereihez, a konzervatív eszmeiséghez, és az emberek mellé áll, akkor ez természetesen lefedi azt az értékrendet, amit a Fidesz magáénak vall

– tette hozzá a miniszter.

Varga arról is beszélt, hogy egyáltalán nem az számít, hány pipát vagy x-et tesznek a papírjukra, hanem az, hogy a néppárt képes-e következetesen konzervatív politikát folytatni. “Az időhúzás annak a jele, hogy nem egyértelmű, mit gondolnak saját magukról a pártcsaládunk tagjai. Amennyiben egyértelműen ki tudnák mondani, hogy ők nem azonosulnak a mi politikánkkal, akkor már megszületett volna a döntés”.

©

Az interjúban a győri gyerekgyilkosság is szóba kerül, amire Varga úgy felelt: ez a tragikus esemény “világított rá arra, hogy hiába a szigorú törvény, ha a bírósági gyakorlatban enyhén büntetnek és idő előtt kiengednek súlyos, erőszakos bűnözőket a börtönből”.

Ezért szeretnénk szigorítani. A feltételes szabadságra bocsátást szigorító törvénytervezetet már lehet véleményezni a honlapunkon. A kormány az erőszak bármilyen formája ellen már évekkel ezelőtt zéró toleranciát hirdetett. Most egy olyan módosítást kezdeményezünk, hogy ha valaki szándékosan a másik életére tört, akkor ne lehessen feltételesen szabadságra bocsátani

– magyarázta.

Az interjú egy részében arról kérdezik Vargát, mit szól “a társadalom kedélyét borzoló börtönbizniszhez”, milyen lépéseket tesz az ellen a kormány. Varga Judit ekkor Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézte, hogy “nyissuk újra a vitát, hiszen az emberek igaz­ságérzetét rendkívül bántja, hogy ­automatizmussá vált és üzletszerűen zajlik a rabok kártérítése, amelyen persze a dörzsölt ügyvédjeik is gazdagodnak”.

“Amikor egy bűnöző megkapja a büntetését, szinte már kezdheti is számolni a neki mindenféle hamis ürüggyel kiperelt „napidíjat”, és milliomosként távozik a börtönből” – mondta Varga, majd hozzátette, “elfogadhatatlan, hogy a bűnözők oldalán áll a joggyakorlat”.

A miniszter elmondta, egy javaslaton dolgoznak most, ami “természetesen a jogállamiság minden kritériumának megfelel majd”, és egy vezérlő elvük van, hogy “helyreálljon a normalitás”.

A strasbourgi joggyakorlat miatt automatizmussá vált, hogy négyzetméterek és légköbméterek alapján ítélnek meg kártérítést. Idehaza a börtönzsúfoltsági viszonyok az elmúlt években jelentősen javultak, több férőhely van, mint korábban. Megváltoztak a körülmények, amelyekkel kapcsolatban létrehozták a szabályozást, ezért újra kell nyitni ezt a kérdést

– mondta Varga Judit az interjúban.

A teljes beszélgetést ide kattintva lehet elolvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Orbán Viktor szerint mindenki Petry Zsolttal van

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja