szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre nő a nyomás a NATO-n belül a magyar kormányon az Ukrajnával vállalt konfliktus miatt.

Tucatnyi NATO-tagállam szólította fel a magyar kormányt Budapesten, hogy az ukrán oktatási törvény miatti vitában fejezze be a NATO–Ukrajna bizottság magas szintű találkozóinak blokkolását – erről a Direkt36 oknyomozó hírportál számolt be.

A lap tudni véli, hogy február 6-án, múlt csütörtökön magas beosztású diplomaták mentek be a magyar külügyminisztériumba, ahol előre egyeztetett üzenetet adtak át a minisztérium őket fogadó egyik helyettes államtitkárának.

A közös fellépést egyfajta nyomásgyakorlásnak szánták, és az időpontot sem véletlenszerűen választották: a látogatást Szijjártó Péter külügyminiszter kijevi utazása előtt egy nappal és egy héttel a NATO február 12–13-i brüsszeli védelmi miniszteri találkozója elé szervezték.

A magyar–ukrán konfliktus oka az ukrán nyelv- és oktatási törvény, amely ellen a magyar külügyminisztérium minden fórumon tiltakozott. A kritikák szerint az oktatási törvény elsorvasztaná az ukrajnai kisebbségi oktatást. Az ügy később odáig fajult, hogy az még a Donald Trump amerikai elnökkel szembeni alkotmányos vádeljárásban is téma lett.

Az oknyomozó portál úgy tudja, a múlt heti tiltakozásban a nagy NATO-tagállamok közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Kanada és Spanyolország is részt vett, de csatlakozott például Hollandia, Dánia, Norvégia, Románia és az egyik legkisebb tagállam, Észtország is.

Csakhogy a tárgyaláson nem sikerült dűlőre jutni a magyar kormány képviselőivel, ehelyett feszült vita alakult ki.

A Külügyminisztérium a Direkt36-nak elküldött tájékoztatásában azt közölte, hogy "természetesen bármikor tárgyalunk szövetségeseinkkel, amikor ezt fontosnak gondolják, így történt ez az ön által említett alkalommal is. Álláspontunk kezdettől világos és változatlan: szeretnénk újra támogatni Ukrajna euroatlanti integrációját – a folyamatnak korábban is hangos támogatói voltunk – és ezt azonnal megtesszük, amint az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel kapcsolatos helyzet a kárpátaljai magyarok számára megnyugtatóan rendeződik".

A lapnak nyilatkozó magyar és külföldi források szerint a legbefolyásosabb NATO-szövetségesek kezdik elveszíteni türelmüket a magyar féllel szemben, többen ugyanis megkérdőjelezik Magyarország kisebbségvédő szándékát és orosz érdekeket emlegetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést