szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Járványveszély esetén felfüggeszthető a bölcsődék, óvodák, iskolák működése, de a tömegközlekedés is korlátozható vagy akár teljesen meg is tiltható. A Társaság a Szabadságjogokért összegyűjtötte, mi mindennel lehetne számolni, ha fertőző betegség söpörne végig az országon.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kínában és Olaszországban egész településeket zártak el a külvilágtól a koronavírus terjedése miatt, de a földrajzi karantén nem az egyetlen járványügyi intézkedés, amit az állam ilyen helyzetben elrendelhet – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi kisokosából.

A szervezet szerint a járványügyi intézkedések általános jellemzője, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Ilyen például, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el, vagy egy terápia kötelező igénybevételét (például egy gyógyszer szedését, oltás beadását) írják elő.

Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek – hangsúlyozza a TASZ. A szervezet szerint a tájékoztatáshoz való jog sosem korlátozható és nem zárható ki teljesen a kapcsolattartás joga sem.

Az állam egy-egy személyre vonatkozóan is különféle intézkedéseket rendelhet el járványveszély esetén. Ilyen például a 

  • járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat,
  • járványügyi elkülönítés,
  • járványügyi megfigyelés és zárlat,
  • valamint a járványügyi ellenőrzés (ezt koronavírus esetén nem alkalmazzák).

A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy vannak azonban olyan járványügyi intézkedések is, amik nem egy-egy emberre, hanem betegek nagyobb csoportjára terjednek ki. A vonatkozó jogszabály szerint járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti, az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás, az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése, a kórházak látogatása

de az egyes területek elhagyása, egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása, és még az ivóvíz fogyasztása is.

A TASZ szerint az intézkedések másik része a bölcsődék, óvodák, iskolák működésének felfüggesztése vagy bezárása, más helyi közösségi intézmények és rendezvények be-, illetve megtiltása. Járványveszély vagy járvány esetén el lehet rendelni kórházi osztályok működésének korlátozását vagy bezárását is, emellett a tömegközlekedés is korlátozható vagy meg is tiltható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!