szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a koronavírus miatt nem zárják be az iskolákat. Egy szerda éjjel megjelent rendeletben viszont meg is tiltották, hogy az igazgatók szembemenjenek velük. A kötelező házi karanténba kerülőkről a polgármesterek kötelesek gondoskodni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újabb rendeletet hozott szerda éjjel a kormány a járvány megelőzése érdekében. Eszerint

  • Ideiglenesen visszaálltják a határőrizetet a magyar–szlovén, valamint a magyar–osztrák határon,
  • az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező vonat, busz, repülő nem jöhet be az országba, ahogy a személyforgalom is tilos, csak a magyarok jöhetnek haza.
  • Őket viszont a határokon ellenőrzik – ezt kötelesek tűrni –, és

akiknél az egészségügyi vizsgálat a koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténba kerülnek. Aki nem fertőzésgyanús, az köteles otthon maradni 14 napig.

Őket nyilvántartásba veszik, az otthoni karantén betartását a rendőrség ellenőrzi. Akinek nincs magyarországi tartózkodási helye, annak el kell hagynia az országot vagy a kijelölt karanténba viszik. (Ez is csak azokra vonatkozik, akik nem fertőzésgyanúsak.)

A rendelet szerint

a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásról a polgármester köteles gondoskodni.

Kihirdették azt is, hogy a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A felsőoktatási intézmények látogatása tilos, viszont

az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.

Ez a tiltás azért különösen fontos, mert az igazgatóknak eddig lett volna némi mozgástere, így viszont már nincs. Erről itt írtunk részletesen.

Ezzel a rendelettel tiltották meg a 100 főnél nagyobb zárt téri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények tartását. Ahogy Gulyás Gergely miniszter is mondta szerdán, a Külföldi Nyelvtanulási Programot felfügggesztik, a külföldi iskolakirándulásokat le kell mondani.

Azt a külföldit, aki megszegi a karantén szabályait, kitoloncolják. Az országot miniszteri engedéllyel hagyhatják el az egészségügyi dolgozók, a hivatásos és a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottak, a navosok, kormányzati tisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetést miniszter illetve miniszterelnök engedélyezhet.

A kör bővíthető, hiszen a rendelet úgy fogalmaz, "engedély a foglalkoztatottak meghatározott csoportjára is kiadható".

A honvédség besegít a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek illetve az opertaív törzsnek. Az állandó tartózkodásra jogosult EGT-állampolgár a magyarral azonos megítélés alá esik. A rendelkezések már hatályba is léptek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!