szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken még úgy lehetett tudni, hogy a kollégistáknak pusztán a közvetlenül szükséges személyes holmijukat kell magukkal vinniük.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem honlapján jelent meg egy tájékoztatás, mely szerint Operatív Törzs szombati döntése alapján

kollégiumokból teljes körűen ki kell költözni és azokat ki kell üríteni. Kollégiumi lakó minden, a kollégiumban tárolt személyes használati tárgyát és egyéb tulajdonát köteles a kollégiumból haladéktalanul elszállítani.

Azt is megjegyzik, hogy a kollégiumban hagyott tárgyakért az egyetem nem vállal felelősséget.

Annyi könnyítés viszont van, hogy az ilyenkor szokásos szobaleltárt és szobaátvételt nem kell elvégezni, de a kiköltözéskor a kiköltöző kollégista köteles leadni a kollégium gondnokságán, vagy a kollégiumban tartózkodó bármely mentornál a szobájához tartozó kulcsot, illetve a belépőkártyáját. A kötelező kiköltözés 2020. március 15. napján (vasárnap) 8:00 órával veszi kezdetét minden kollégiumban - írták.

Több olvasónk is jelezte felháborodását a hirtelen döntés miatt, volt, aki úgy fogalmazott, hogy

A legtöbb kollégiumból már rég hazamentek, de a cuccokat bent lehetett hagyni, kártyákat sem kellett leadni. Most az egész ország összes kolisa újra nekiindul, hogy kiköltözzön…Nem mellesleg az utazás költségét is állni kell…. A kártya és a kulcs leadása miatt még akkor is menni kell, ha amúgy nem maradt ott cucc

Egy másik hallgató pedig arról ír, hogy "Miután fél napos határidővel kiürítik az egész kollégiumunkat, többeket rettentően nehéz helyzetbe sodorva, másfél nappal később újabb EGY napos határidővel teljes kiköltözésre szólít fel a sokat emlegetett Operatív Törzs. A kérdésre, hogy kihez fordulhatunk, válasz nincs, kötelező intézkedés, ha nem tudunk visszautazni több 100 km-t (anyagi okok, azóta bevezetett határzárak, fertőzésveszély a tömegközlekedés miatt), a cuccaink DOBOZOLÁSRA KERÜLNEK, aztán ki tudja, hova... Sokan már a határon túl, és nem tudnak csettintésre visszautazni egy furgonnal."

A BME tájékoztatása szerint a kiköltözést követően a kollégiumi alkalmazottak az összes kollégiumban szobaellenőrzést tartanak. A szobákban talált személyes tárgyakat – szobánként elkülönítetten, lezárt csomagban – egy erre kijelölt raktárhelyiségben helyezik el további megőrzésre. A megőrzésre elhelyezett személyes tárgyakat csak előzetes személyes egyeztetést (személyazonosítást) követően vehet át annak tulajdonosa.

Az Operatív Törzs döntése, amire az egyetem hivatkozik, már csak azért is furcsa, mert pénteken még csak azt közölte a hvg.hu-val Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, hogy „a kiköltöztetés legenyhébb formájában, a lehető legemberségesebb módon történik. A kollégistáknak pusztán a közvetlenül szükséges személyes holmijukkal kell távozniuk, igaz, egyelőre nem belátható időre.”

Aki nem tud hazautazni, vagy nem tudja lakhatását máshogy megoldani, az kérvényt írhat az egyetem rektorának.

Nyitóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták