szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?

Nem csak az egyetemek, a kollégiumok is bezárnak a koronavírus miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hétfőig kell elhagyniuk a kollégiumokat a felsőoktatásban tanuló diákoknak, tudtuk meg Magyar Rektori Konferencia elnökétől. Józsa János a hvg.hu-nak azt mondta,

a kiköltöztetés legenyhébb formájában, a lehető legemberségesebb módon történik. A kollégistáknak pusztán a közvetlenül szükséges személyes holmijukkal kell távozniuk, igaz, egyelőre nem belátható időre.

Korábban beszéltek olyan verzióról is, hogy a diákoknak az összes holmijukkal, végleg el kell hagyniuk a kollégiumot, ez azonban később megdőlt. Aki nem tud hazautazni, vagy nem tudja lakhatását máshogy megoldani, az kérvényt írhat az egyetem rektorának. Az elbírálásról annyit tudni, hogy egységes lesz, de cikkünk írásakor még nem dolgozták ki azt. A lényeg, hogy minden egyetem saját Hallgatói Önkormányzata ez alapján dönt majd.

Szerda délután a kormány rendeletben hirdette ki az intézménylátogatási tilalmat, mire a felsőoktatási intézmények azonnal bezártak. Csütörtöktől rektori szünetet rendeltek el, egyúttal a tavaszi szünetet előrehozták, a távoktatás pedig március 23-án kezdődik el az Innovációs és Technológiai minisztériumi tájékoztatása szerint. Az ITM azt írta, távoktatással biztosítható minden hallgató számára a tanulmányaik folytatása és a félév teljesítése. Józsa szerint reális, hogy az intézmények március 23-ig pótolni tudják eddigi esetleges hiányosságaikat a távoktatás terén.

Azonban úgy tudjuk, nincs olyan központi, az állam által biztosított szoftver, amellyel mindenhol egységesen megoldhatnák a távoktatást, ezt minden egyetem maga fejleszti vagy köt licencszerződést.

Információink szerint a legtöbb egyetem a saját, meglévő rendszerében képzeli el a távoktatást, de például a Semmelweis Egyetem a Harvard által is használt Zoom szoftvert alkalmazza majd, amellyel videókonferenciákat is lehet tartani. Józsa János elmondta, hetekkel ezelőtt megkérdezte a rektorokat, szükség esetén képesek lesznek-e saját jelenlegi kereteiken belül megoldani a távoktatást, és a válaszokat pozitívnak értékelte. Józsa - aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora - azt mondta, a BME élen jár az e-learning technológiában, és készek segíteni mindenkinek, aki le van maradva. Azt azonban nem tudta még megmondani, mely intézményeknek kell segítséget nyújtani.

A gyakorlati órákat viszont tipikusan sehol sem tudják megoldani, sem orvosi, sem műszaki képzésben. A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla szerdán annyit kért, aki tud, menjen önkéntes munkára a Klinikára. Józsa János minderre azt mondta, a felsőoktatási intézmények átcsoportosítják a tanterveket annak érdekében, hogy minden hallgató teljesíteni tudja a szemesztert. Eltérő információink vannak azzal kapcsolatban, hogy ez az átcsoportosítás mit jelent: van egyetem, ahol a hallgatókat egyáltalán nem értesítették arról, milyen lesz a távoktatás, van, ahol az egyik hallgató elmondása szerint azt közölték, ha a kurzus jellege miatt nem megoldható a távoktatás, a kurzust "elhagyott tanegységnek" tekintik. Ez jelentheti azt, hogy nem lesz kreditértéke ebben a félévben, így minden bizonnyal újra fel kell majd venni. Normál esetben ez nincs ingyen, van, ahol 9 ezer forintot kell fizetni egy-egy újra felvett kurzus után. A mostani tájékoztatásban nem szerepelt, hogy a hallgató hibáján kívüli ismétlés miatt is fizetniük kell-e vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly megjelent Magyarországon

Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly megjelent Magyarországon