szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két településről egy-egy igazolt esetet jelentettek. Mindkét beteget kórházban ápolják.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Gyál polgármestere a Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy a településén is találtak igazolt koronavírusos esetet. Pápai Mihály elmondása szerint a COVID-19 betegség kórokozóját egy tüdőgyulladással küzdő nő szervezetében mutatták ki, akit a múlt héten még az otthonában ápoltak, majd Budapesten kórházba vittek. Miután megállapítást nyert, hogy koronavírussal fertőzött, átkerült a Szent László kórházba, most ott kezelik.

A polgármester felvette a kapcsolatot az egészségügyi illetékesekkel, akik meglátogatják a nő családját, és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Mindezek nyomán Pápai Mihály több, a településen élőket érintő változást jelentett be:

  • bezárnak Gyálon a bölcsődék és az óvodák, még az ügyeleti rendszert is megszüntetik.
  • nem lehet használni a játszó- és egyéb közösségi tereket. A polgármester mindenkit arra kért, ha tehetik, maradjanak otthon.
  • a város mindkét piaca (a zöldség- és a lengyelpiac) bezár határozatlan időre. Vasárnap már egyik sem nyit ki.
  • elmaradt a kitelepült véradás, de a fix véradási helyszíneken továbbra is várják a donorokat.
  • a polgármesteri hivatal szerdától bezár, ügyet csak online lehet intézni.
  • a 70 év fölötti lakosok telefonon és e-mailben kérhetnek segítséget a gyógyszer- és élelmiszerbeszerzésben (+06204826888, [email protected]).

A polgármester azt is kérte a gyáliaktól, hogy ha mégis az utcára, vagy vásárolni mennek, tartsanak egymástól legalább két méter távolságot, és kerüljék a gyülekezést. Ha lehet, a családi összejöveteleket se tartsák meg.

A városban házi karanténban van egy házaspár, róluk Pápai azt mondta, tünetmentesek, jól vannak.

Kedden kora délután a monori önkormányzat is jelezte, hogy a település egyik lakójának, akit március 9-én utaltak kórházba, hétfőn pozitív lett a koronavírus-tesztje. A vele kapcsolatba került háziorvost, Misuth Gábort járványügyi megfigyelésre helyezték március 23-ig, ezért legkorábban március 24-től rendel újra. A közlés szerint az orvos jól van, tünetmentes, ezért az általa ellátott betegeket "nem szükséges járványügyi megfigyelés alá helyezni a járási tiszti főorvos által küldött tájékoztató szerint".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!