szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szombat reggeli állás szerint jelenleg 103-an fertőződtek meg a koronavírussal és eddig 4 áldozata van a járványnak. Hatan vannak intenzív osztályon a betegek közül, egy 40-es éveiben járó páciensnek is súlyos az állapota.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Online tartott sajtótájékoztatót szombat délután az Operatív Törzs, mint már az előző nap is, két órával az esemény előtt el kellett küldenünk a kérdéseinket, hogy azokra választ kapjunk. Ezt megtettük, ezekre a kérdésekre vártuk választ:

  •  A magyar fertőzöttek között a halálozási arány 3,8 százalék. Vannak olyan európai országok, ahol ennél alacsonyabb ez az arány, a mi arányunk a kínaiéhoz közelít. Önök szerint mi következik ebből a magyarországi járványra vonatkozóan? Súlyosabbak-e nálunk a következmények, mint más nyugati országokban, ahol alacsonyabb ez az arány. (pl. Németországban)
  • Készül intézkedésterv a munkavállalók és az otthon maradni kénytelen szülők védelmében is? Ha igen, mire/kikre fókuszál majd és milyen lépésekkel?
  • Terveznek-e (egyáltalán szükségesek-e) rendkívüli intézkedéseket a hajléktalanellátásban a koronavírus terjedése miatt?
  • Elegendőnek gondolja az Operatív Törzs a megyénkénti 1 mentőt, akik koronavírus-tünetekkel rendelkezőkhöz mennek ki mintát venni? Növekedhet-e a jövőben ez a szám, illetve van elegendő kapacitás az Országos Mentőszolgálatnál erre? Egy mentő napi hány esethez tud kimenni?
  • Milyen elméleti fázisai vannak még az intézkedési tervnek arra az esetre, ha egyelőre nem sikerül megállítani a járványt? Milyen további lépések képzelhetők még el ebben az esetben?

Szombaton reggel jelentették be, hogy az igazolt fertőzöttek száma hazánkban 103, a gyógyultaké 7, az elhunytaké 4, karanténban 117 személy van, a mintavételek száma pedig 3447.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy 18 fővel nőtt a koronafertőzöttek száma péntek óta. Azt ismét hangsúlyozta, hogy a csoportos megbetegedések korszaka jön most, erre kell számítani és a megelőzésére kell helyezni a fókuszt.

Müller arról is beszámolt, hogy már az ország teljes területéről detektáltak eseteket.

Az idősek védelmében újabb tájékoztató kampány indul. Arra kérik őket, hogy figyeljék ezt a médiában. Szintén nekik üzenve kijelentette, nagyon fontos az egészséges táplálkozás, és azt kérik továbbra is, hogy maradjanak otthon, és foglalják el magukat.

Egy 40-es éveiben járó beteg súlyos állapotban fekszik a kórházban. Ezért Müller azt kéri, mindenki fogadja meg a tanácsukat és próbálja elkerülni a megfertőzést.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, arról számolt be, hogy egész Közép-Európában nő a megbetegedések száma. A határátkelőket ellenőrzik. Tegnap a román határnál alakult ki komoly várakozási idő, kétoldalú megbeszélések tartanak a szomszédos országok hatóságai között, hogy a humanitárius korridorokat fent tudják tartani.

Azt is hozzátette, szombaton Rajkánál 20 km-es sor torlódott fel, Hegyeshalomnál 23 km-es, a többi helyen gyorsabban lehet bejutni az országba. A munkavállalók át tudnak menni a szomszéd országok területére.

Arról is beszámolt az ezredes, hogy 

a hatósági házi karanténba helyezettek száma jelenleg 3800, több mint 15000 alkalommal ellenőrizték, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

A törzs mai ülésén számba vették az erőforrásaikat, mind rendvédelmi, mind egészségügyi vonalon és felkészülnek egy súlyosabb helyzetre. A Honvédség is beszállt az ellenőrzésbe a közterületeken, illetve az utcákon.

Müller Cecília kérdésekre válaszolva elmondta, lehetséges,  hogy már többen is átestek a betegségen, úgy hogy nem tudnak róla. A Balatonnál a hírek szerint csoportosultak az emberek, azt kérik, ne tegyék, mert ez is ugyanolyan veszélyes, mint máshol.

Az allergiásokról is szólt egy kérdés, hogy veszélyeztetettek-e? Müller szerint minden immunrendszer gyengítő állapot veszélyes.

Előfordulhat-e az, hogy egy fertőzött iskolás osztálytársait nem tesztelik le? - szólt a kérdés. Müller szerint először a szoros kontaktusokat vizsgálják meg, ha ez fennáll, akkor tesztelnek.

Jelentenek-e bármilyen veszélyt a csomagolás nélküli élelmiszerek? Müller szerint az üzletekben kell megelőzni ezt a veszélyt, konkrétan hogy ne tapogassák össze az ételt az emberek.

Müller azt is elmondta egy kérdésre, hogy összesen hatan vannak intenzív osztályon a betegek közül.

A Hvg kérdései közül mindössze egyre válaszoltak, arra ami a magyar fertőzöttek között a 3,8 %-os halálozási arányról szólt (ld. fentebb.) Müller azt mondta,

nem lehet az országokat összehasonlítani, mert minden hely, illetve a járvány lefolyása más és más. Nemhogy a kínaival, még más európai országokéval sem érdemes összevetni a magyart.

Arra a kérdésre, hogy milyen esetszám esetén kell kijárási tilalmat elrendelni, Lakatos azt mondta, nem az esetszám határozza ezt meg, azt látják, hogy az eddigi intézkedések beváltak, nagyon sokan távol maradnak az utcáktól. A közterületeken az emberek létszáma nem indokolja jelenleg a kijárási tilalmat.

A Pesti Srácok a fake news-ok miatt aggódik, Lakatos szerint figyelik a híreket és megteszik adott esetben az intézkedéseket.

Az állítólag Budapesten lefoglalt cseh maszkokról Lakatos azt állította, hogy nem igaz a hír.

Szintén Lakatos szerint a jövő héten érkezhetnek meg a megrendelt felszerelések. Kiskunhalason épül a mobil kórház, a jövő héten már látványos eredményről tudnak majd beszámolni. A szállodák bezárásának a kérdése még nincs napirenden. Az elhelyezési tartalék objektumokat akkor nyitják meg, ha súlyossá válna a helyzet.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Unatkozik? Ne vásároljon mosómedvét, van pár más ötletünk is

Unatkozik? Ne vásároljon mosómedvét, van pár más ötletünk is

Ausztrália azt kéri, hagyják el az országot a külföldiek

Ausztrália azt kéri, hagyják el az országot a külföldiek

Határozatlan időre felfüggesztették a Premier League-et

Határozatlan időre felfüggesztették a Premier League-et