szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

B. Nagy László maga jelezte a hétvégén, hogy családostul otthoni karanténba vonul, miután egy hete együtt koszorúzott a szegedi egyetem koronavírusosnak bizonyult rektorával. Ennek ellenére hétfőn elment szavazni a parlamentbe. Erről a hvg.hu-nak azt mondta: ez morális kötelessége volt, és legközelebb is megtenné, sőt, amíg csak él, meg is teszi majd hasonló helyzetben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„De, ott is vagyok, csak most feljöttem, hogy eleget tegyek a kötelezettségemnek” – így válaszolt fideszes B. Nagy László hétfő délután a hvg.hu érdeklődésére, hogy nem kellene-e a parlamenti ülésterem helyett házi karanténban lennie. A szegedi politikus egy napja ugyanis saját maga nyilatkozta a Szegedma.hu oldalnak, hogy családjával együtt önkéntes karanténba vonult, miután március 13-án együtt koszorúzott Rovó Lászlóval, a szegedi egyetem rektorával, akiről szombaton derült ki, hogy koronavírusos. (Róla ebben a cikkben írtunk részletesebben.)

A fideszes képviselőről hétfőn több, felháborodott ellenzéki képviselő posztolt képet a parlamentből. Ezeken jól látszik, amint B. Nagy László egy egyszerű sebészmaszkban ül a teremben.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke napirend előtti felszólalásában fel is tette a kérdést a miniszterelnöknek, hogy mit keres az ülésteremen a fertőzöttel kapcsolatba került képviselő, majd meg is válaszolta azt:

Mert önöknek minél fontosabb, hogy meglegyen a kétharmad.

Az ellenzéki képviselő ezzel arra a felhatalmazási törvényre gondolt, amelynek elfogadásával előre meg nem határozott időre meghosszabbíthatta volna a kormány a két hete elrendelt országos veszélyhelyzetet. (A törvényjavaslat végszavazására végül várni kell, mert ez ellenzéki pártok nemmel szavaztak a négyötödös többséget igénylő voksoláson, ami lehetővé tette volna, hogy a javaslatot a házszabálytól való eltéréssel már kedden elfogadhassa a parlament.)

©

A szavazás után sikerült elérnünk B. Nagy Lászlót, aki egyáltalán nem értette, mi ez a felhajtás a parlamenti felbukkanása körül:

A mostani alkalmat leszámítva tényleg nem megyek sehová, ezt önként vállaltam és be is tartom. A képviselői munkám viszont nem rólam, hanem a választókról és az ország sorsáról szól. Azért jöttem fel, hogy ezt a jogszabályt az ország érdekében sürgősen el tudjuk fogadni

– sorolta az érveit a politikus, amiket szerinte duplán igazol, hogy kiderült, a javaslat elfogadásában az ellenzékre nem lehet számítani:

Azért jöttem fel, hogy mi megpróbáljuk ezt átvinni, és azt tudom mondani, hogy minden hasonló esetben, ameddig csak élek, vagy járni tudok, a jövőben is fel fogok jönni, mert ez az ország érdeke, és az én erkölcsi kötelességem.

A politikus állítása szerint – ahogy a rektor több mint 120 kontaktján – rajta és családján is elvégezték szombaton a koronavírustesztet, ami negatív lett – ezt kedden kell majd megismételni, de hangsúlyozta, sem neki, sem a családtagjainak nincsen semmilyen tünete, jól vannak, nem betegek.

Ettől függetlenül, azt mondta, az ülésnap során senkihez nem ment közel, senkivel nem érintkezett és az új parlamenti ülésrend (ettől a héttől a szellősebb széksorokkal rendelkező felsőházi teremben tartják az üléseket –a szerk.) amúgy is sokkal jobban védi a képviselőket.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnökkel, vagy Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével egyeztetett-e a házi karantén elhagyásáról, tehát arról, hogy jöjjön-e Szegedről vagy sem, B.Nagy László egyértelmű nemmel felelt. Azt mondta: a szokásos meghívót kapta a frakció vezetésétől a hétfői ülésnapra,

tudták, hogy mi a helyzet velem, ha fenntartásuk lett volna, nyilván rám szólnak, hogy maradjak otthon.

A fővárosba a politikus elmondása szerint saját autójával, egymaga érkezett, a kocsiban másfél liter fertőtlenítő folyadékja van, amellyel a kezeit a kiszállás előtt fertőtlenítette, és – ahogy a képeken látható – maszkot is vett.

A kérdésünkre ugyanakkor, hogy pontosan milyen maszkja van (a képek alapján csak egyszerű, a fertőzés terjedését csak mérsékelten gátolni képes sebészi maszknak tűnik), a politikus azt mondta:

Én ehhez nem értek, van egy fehér, egy kék, meg egy fekete.

A Szegedma.hu szerint a fertőzött egyetemi rektor részvételével tartott szegedi koszorúzáson, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter is jelen volt. Ő ma a Facebook-oldalán közölte, hogy önkéntes karanténba vonult, mert kiderült, hogy koronavírussal találkozott. A tesztje egyébként a volt miniszternek is negatív lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után