szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzék szerint diktatúrát épít Orbán Viktor azzal, hogy egy törvénnyel határozatlan időre hosszabbítaná meg a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. A péntek este benyújtott törvényjavaslatról indított online szavazást a Facebookon a Medián, az eredmény szerint a nagy többség szerint kell valamilyen határidőt szabni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Határidő nélkül hosszabbítaná meg a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet a kormány, ebben az időszakban rendelettel irányíthat, írhat felül törvényeket. A pénteken benyújtott törvényjavaslat értelmében a többi között

  • a parlamentet sem kell összehívni,
  • az önkormányzati testületeket nem lehet felolszlatni, időközi választást, népszavazást nem lehet tartani,
  • a járványügyi intézkedések akadályozásáért börtön járna, a rémhírterjesztést szigorúbban büntetnék.

A törvényjavaslatról már kedden szavazna a kormány, de ehhez az ellenzék hozzájárulására is szükség lenne (négyötöddel lehet a napirendet módosítani), ennek híján a szavazás jövő hétre csúszik. (Frissítés: cikkünk megjelenése után kiderült, az ellenzéki pártok nem szavazták meg a törvényjavaslat napirendre vételét, így arról nem szavazhat a héten a Parlament.) Az ellenzéki pártok tiltakoznak, mindenképpen szabnának valamilyen időhatárt, mikor a parlamentnek újból döntenie kell a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

A Medián egy vasárnap este indult online kutatással arra volt kíváncsi, mivel értenek egyet az emberek: indokolt a korlátlan felhatalmazás, vagy sem. A Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre a Facebookon számolt be az eredményről: azt mondta, csaknem háromezren válaszoltak,

94 százalék ellenzi a korlátlan felhatalmazást.

Hann Endre elmondta, noha a háromezer válaszoló jóval több, mint egy átlagos kutatás esetében, itt azonban óvakodna attól, hogy ezt reprezentatívnak nevezze.

©

Hann szerint valószínűleg 6 százaléknál jóval többen támogatják a kormány javaslatát, a korlátlan ideig szóló felhatalmazást, hiszen a lojális fideszes szavazók jelentős többségben vannak. Azt mondta, a 94-6 százalékos válaszarányban szerepe lehetett a pszichológiának is: Facebookon az ilyen szavazások, kezdeményezések hírek, megosztások útján terjednek, és a jelek szerint a tervezetet ellenzők jobban mozgósítottak. Szerepet játszhatott az is, hogy a támogatók kevésbé lehetnek meggyőződve igazukról, ezért ők nem osztották meg ezt a szavazást.

Hann szerint kimondható,

a közhangulat a határidő nélküli rendkívüli felhatalmazás ellen van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Elbukott Orbán terve, nem szavazta meg az ellenzék, hogy hétfőn elfogadják a felhatalmazási törvényt

A felhatalmazási törvényről vitáztak a Parlamentben. Semmiben sem engedne a Fidesz, az ellenzék szerint pedig diktatúrát építene Orbán. A kormány célja az, hogy már kedden szavazhassanak a felhatalmazási törvényről, amihez négyötödös felhatalmazás kellett volna. Nem lett meg. Az ellenzék felállva tapsolta meg a védekezésben résztvevőket, de a kormányoldal ülve maradt.