Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerintük az Országgyűlés akadályoztatása esetén határozatait elektronikus kommunikációs eszköz alkalmazásával is meg tudja hozni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Saját törvényjavaslatot nyújtott be a szocialista frakció: ez arra hatalmazná fel a kormányt, hogy június 30-áig hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetben rendeletekkel bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát.

A kormánynak arra az érvére, hogy azért kell határidő nélkül felhatalmazni a kormányt, mert előfordulhat, hogy a parlament nem tud összeülni a további hosszabbítás elfogadására, az MSZP ezzel a javasolt mondattal válaszol:

„Az Országgyűlés akadályoztatása esetén határozatait elektronikus kommunikációs eszköz alkalmazásával hozza meg.

Ez szerintük technikailag lehetséges.

Az indoklás szerint „A járvány kezelése és következményeinek elhárítása, illetve mérséklése további rendkívüli kormányzati intézkedéseket követel meg, amikhez szükséges törvényi felhatalmazást az Országgyűlésnek kell biztosítani. A törvényhozás felelőssége, hogy e felhatalmazás az alkotmányos keretek között maradjon.”

Feltételezhető, hogy ez a javaslat csupán gesztus marad, az Országgyűlés nem ezt fogja tárgyalni, hanem a kormány javaslatát, még akkor is, ha a házszabálytól eltérést – amelyet egyébként formálisan még mindig nem kértek – az ellenzék elutasítja, és ezért kedd nem lehet dönteni róla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!