szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megyénként egy-két rendelőt kell hatóságilag kijelölni, ahol a sürgős eseteket ellátják – írta Kásler Miklós miniszter a fogorvosoknak. A levélben tételesen felsorolta azt is, mi számít sürgős esetnek. A fogászatra érkezőket is szűrni, és szükség esetén tesztelni kell koronavírusra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megoldást kell találni a sürgősségi fogorvosi ellátás biztosítására – írta levelében Kásler Miklós miniszter, aki a minisztérium szakmai kollégiumának ajánlását küldte el a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi tagozatának.

A levelet a miniszter azzal nyitja, hogy veszélyhelyzetben csak sürgősségi eseteket kell ellátniuk a fogorvosoknak, ami miatt kevesebb a páciens, azonban a fogorvosi rendelők sorra zárnak be amiatt, mert nem jutnak megfelelő védőfelszereléshez és fertőtlenítőhöz. Így a betegellását biztonsága nemhogy sérül, de leginkább nincs ellátás, akinek pedig szüksége van ellátásra, sokat utazik.

Ezért a következő javaslatokat teszi a tárca:

  • Minden megyében hatóságilag ki kell jelölni egy vagy két állami/önkormányzati tulajdonban lévő rendelőt, és ott ki kell alakítani a betegek fogadásához, ellátásához szükséges feltételeket. Ezeken a helyeken a védőfelszerelést és a fertőtlenítőszert folyamatosan pótolni kell. Ha az adott rendelőben nincs elég ember, a megyéből bármelyik 65 év alatti közfinanszírozott vagy magánellátásban dolgozó fogorvost és asszisztenst be lehet osztani.
  • A betegeket rendszerüzenetben tájékoztassák arról, hova menjenek.
  • A rendelő előtt ki kell alakítani egy olyan részt, ahol a beteg kockázati besorolását végzik (köpenyben, sebészi maszkban és gumikesztyűben). Ha kiderül, hogy problémája nem sürgős, haza kell küldeni. Ha viszont koronavírus-gyanút állapítanak meg nála, azonnal közölni kell vele, és ráadni egy látogatói köpenyt, gumikesztyűt és sebészi maszkot. Tőlük mintát kell venni, amit el kell küldeni a legközelebbi kijelölt laboratóriumba. A teszt eredményét a páciensnek egy elkülönített helyiségben vagy otthoni karanténban kell megvárnia.

A levélben egyértelműsítik azt is, mi számít sürgős esetnek. Ilyen például friss balesetben megsérült fog ellátása – visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás –, gyulladás ellátása, tályog megnyitása, nyelést, légzést akadályozó idegen test eltávolítása, ficam visszahelyezése vagy frissen tört állkapocs nyugalomba helyezése, illetve bármilyen szájüregi vérzés csillapítása. A pontos listát ide kattintva olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!