szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az államtitkár megkeresése után a repülőtér üzemeltetője közölte, hogy felgyorsítják az ellenőrzéseket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miután a héten zsúfolt tömegben másfél órás sorban állást is lehetett tapasztalni a repülőtéren, levélben kereste meg a fenntartó Budapest Airport (BA) vezérigazgatóját Fürjes Balázs – írja az Index.hu. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Rolf Schnitzlert arra kérte, hogy szüntessék meg azt a fertőzésveszélyes állapotot, amit a tömeg okozott.

Fürjes közölte, tisztában van azzal, hogy a kérdőív miatt, amelyet a vírus terjedése miatt minden érkezőnek ki kell töltenie, a hatóságok kisebb kapacitással dolgoznak, extra munkát végezve, de mégis a Budapest Airport felelőssége, hogy biztosítsa: a várakozók megfelelő távolságot tartanak egymástól. Egyúttal felkérte a repülőtér igazgatóját, hogy tegyen lépéseket a hasonló helyzetek megakadályozására.

A BA elég gyorsan reagált, mint közölték, megtették a szükséges lépéseket. A beérkező járatok utasainak a reptéri személyzet segít sorba rendeződni és megtartani a szükséges távolságot, és felgyorsítják az útlevél-ellenőrzési folyamatot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Emeljünk falakat, hordjunk maszkot, mérjünk lázat: egy tüdőgyógyász tanácsai a védekezéshez

A koronavírus nem egyszerű tüdőgyulladást okoz, hanem a beteg immunrendszerét is megváltoztatja: maga a szervezet bomlik fel és kezd el másképp viselkedni – mondta a hvg.hu-nak Várdi Katalin tüdőgyógyász. A szakember nem ért egyet azzal, hogy maszkot csak betegeknek kell hordania, sőt szerinte a kesztyű és a sapka viselése is elengedhetetlen a koronavírus elleni védekezéshez. A pulmonológus lapunknak azt is elárulta, hogyan ellenőrizhetjük magunkat, milyen tünetekre kell odafigyelnünk, szedhetünk-e gyógyszert, és tényleg érdemes-e meleg italokat inni a megelőzéshez.