szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi két hétben az intézményben 98 alkalmazottat teszteltek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Koronavírussal fertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának két munkatársa – írja a Qubit.

Az egyik munkatárs a lapnak elmondta, az intézmény két olyan egészségügyi alkalmazottjáról is tud, akik igazoltan megfertőződtek a koronavírussal. Ő csak azért sejti első tesztje eredményéről, hogy negatív lehetett, mert mindeddig nem értesítették ennek ellenkezőjéről.

Az intézmény vezetője, Szabó Attila megerősítette a portálnak:

két munkatársuk tesztje pozitív lett.

A lap megkereste a Miniszterelnöki Hivatalt, a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott Operatív Törzs információs vonalát, valamint a SE I. számú gyermekklinikáját vezető Szabó Attila professzort, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét. Utóbbi helyről kaptak választ, innen tudni a kettő fertőzöttről.

Kiderült az is, hogy az utóbbi két hétben 98 alkalmazottat teszteltek, vasárnap estére pedig mindenkit leszűrnek. A rektorhelyettes azt is elmondta, hogy „igen enyhe tünetei (nátha) miatt négy napon át nem merült fel az első kolléga érintettsége. Maszkot hordott, aminek köszönhetően a közvetlen kollégái és az osztályon gondozott betegek közül senkit nem fertőzött meg. Egyedül a Rókusban izolált, azóta is tünetmentes műtősfiú lehet kontaktént fertőzött.”

A szoros kontaktokat pedig otthoni karanténban tartották a kizáró vizsgálatokig, közülük senki nem jár be dolgozni.

A Qubit megkérdezte, hogy értesítették-e azoknak a betegeknek a szüleit, akiket az igazoltan fertőzött munkatársak kezeltek. A válasz: igen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!