szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs szó összeférhetetlenségről – reagált az igazságügyi miniszter.

Az Index értesülése szerint jövő hét elején Áder János köztársasági elnök kinevezi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesévé Erőss Monikát, aki Varga Judit igazságügy-miniszter anyósa.

Erőss Monika
©

Az OBH nem cáfolta az Indexnek a hírt, megerősítették viszont, hogy Erőss pályázott a pozícióra.

Senyei György, az OBH elnöke már felterjesztette a kinevezési javaslatokat a köztársasági elnökhöz.

Az OBH nem reagált arra a kérdésre, hogy fennállhat-e kizáró ok Erőss Monikával kapcsolatban, illetve nem sérti-e az OBH függetlenségét, hogy a miniszter anyósa lesz az elnökhelyettes.

Erőss Monika jelenleg a Kúria főtitkára, 1982-ben szerzett diplomát "summa cum laude" minősítéssel az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Önéletrajza szerint szerepe volt "a civil szervezeteket érintő jogszabálytervezetek véleményezésében" minisztériumi felkérés alapján.

Az OBH elnökének három helyettese van.

Varga Judit az Index cikkének megjelenése után a Facebookon reagált. Írásában részletezte anyósa pályafutását, majd azt írja,

ha az index újságírója a vonatkozó jogszabályokat elolvasta volna, pontosan látnia kellett volna, hogy az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!