T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Kijárási korlátozások, érettségi, adózási könnyítések. Kormányinfó.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás bejelentette, szombattól újabb egy hétre hosszabbítják meg a kijárási korlátozásokat. Hozzátette, szombattól vasárnap éjfélig újra lehetőségük van az önkormányzatnak arra, hogy a polgármesterek helyi szinten szigorúbb intézkedéseket hozzanak. Pozitív volt a húsvéti időszak alatt a korlátozások eredménye, ezért adják meg újra a polgármestereknek ezt a lehetőséget.

500 milliárd forintot költöttek eddig védekezésre és egészségügyi eszközök beszerzésére – mondta. "A feladat az, hogy az egészségügyi rendszert a tömeges megbetegedések időszakára felkészítsük."

Az érettségiről azt mondta, 113 ezren jelentkeztek idén, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségire jelentkeztek. De a kormány úgy döntött, idén csak azok érettségizhetnek, akik végzősök. Ez 83 ezer embert jelent és csak írásbeli érettségi lesz. Szóbeli csak 3178 tanulónál lesz, ahol nincs lehetőség írásbelire. Május 4-én kezdődik az érettségi és két hét lesz. Egy teremben csak 10 fő lehet majd, az érettségizők között pedig minimum 1,5 méter lesz. Ha nem tartanának érettségit, az káoszt eredményezne, indokolta a miniszter, ráadásul ez a korosztály a legkevésbé kitett a vírusnak. De érettségiznie senkinek sem kötelező, ősszel pótolhat, aki most nem megy el.

Döntöttek gazdasági kérdésekről is. Az adóbevallási kötelezettség halasztására, 2020. szeptember 30-ig, ahogyan a beszámolókra is vonatkozik ez a halasztás. Az online kasszát használók esetében pedig kötelezték a kereskedőket arra, hogy 2021. január 1-ig biztosítsák a kártyával való fizetés lehetőségét. Megemelték a SZÉP-kártyára utalható kereteket is. "Nem kell mondanom azt, hogy a válság elmúltával milyen fontos lesz a belföldi turizmus újraindítása" – indokolt.

A SZÉP-kártya esetében június 30-ig mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól. A rekreációs keret összege pedig megemelkedik, 200 ezerről 400 ezerre nő a közszférában, a versenyszférában 450-ről 800 ezer forintra. Duplázzák az egyéb területekre fordítható keretösszeget is.

Gulyás bejelentette azt is, hogy nem kell fizetni idegenforgalmi adót sem, az állam ugyanakkor továbbra is támogatja a területet. A rozsdaövezetekben épülő lakások áfája pedig 5 százalék lesz, ezzel a beruházásokat kívánják ösztönözni.

©

Kérdések

Mekkora összegeket csoportosítanak át a tárcáktól a védekezésre? A Miniszterelnökségtől közel 120 milliárd megy, az agrártárcától 20 milliárd, a BM-től 28, a pénzügyi tárcától 21-et, a külügytől 22 milliárdot.

A főváros minden kormányzati döntést végrehajtott? Gulyás azt mondta, Karácsony azon állításával is vitatkozik, hogy a védekezés kormányzati feladat, helyben csak feladatokat hajtanak végre. Gulyás szerint a védekezés közös feladat. Az idősotthonokban történt esetek során pedig nem tehető zárójelbe a főváros felelőssége. "Nyilvánvaló, hogy a főváros felelősségét is joggal vetik fel" – mondta Gulyás az idősotthonokban történt esetekre utalva. De szerinte most ne felelősöket keressünk.

Rendel el a kormány szűrést, tesztelést az idősotthonokban? A BM 500 tesztet adott a fővárosnak már korábban is, reméli, továbbra is fennmarad ez az együttműködés. Karácsony a Budapest–kormány együttműködést 10-es skálán 2-esre értékelte, Gulyás reméli, a kormány nincs bukás közeli állapotban, Karácsony pedig javíthat ezen – üzente.

Kásler leváltott kórházigazgatóiról Gulyás azt mondta, a kormány célja az, hogy a hatékony védekezést biztosítsa. Általános alapelvként Gulyás azt rögzítette, az operatív törzs intézkedéseit mindenkinek be kell tartania, azokat végre kell hajtani. Ezzel arra utalt, hogy az egyik kórházigazgató nem hajtotta végre a kórházi ágyak kiürítését. Cserháti Péterről azt mondta Gulyás, emberileg és szakmailag is jó véleménnyel van róla, de az EMMI és Kásler szerint hibázott. "A felelősséget valakinek viselnie kell" – mondta Gulyás Gergely.

Kiket lehet a kórházi ágyakból hazaküldeni? Ezt kórházi protokoll határozza meg, aki intenzív kezelés alatt áll, azt nem lehet elküldeni – szögezte le. Arra utalt, ha a válság berobban, akkor nem engedheti meg magának azt Magyarország, hogy nem lesz elegendő ágy. A hazaküldés azonban "jelenthet kellemetlenséget." Az elv az, hogy akit otthon nem lehet ellátni, azt nem küldik haza – mondta.

Mikor tetőzik a vírus? Korábban júniust, júliust említett Gulyás. Továbbra is azt mondja, a járványhelyzet még hónapokig tart, ahol – más országokban – csökkent is az esetszám, utána növekedésnek indult újra. A korábbi prognózisa most sem alaptalan, mondta, a járványgörbe lapos, így csúszhat a tetőzés, de Magyarországon is előfordulhat, hogy a csökkenés után újra lesz majd emelkedés, bár, kisebb mértékű. Lehet, hogy már májusban tetőzik a vírus, de ebben nem lehet biztosat mondani.

Meddig tartják fenn a rendkívüli intézkedéseket? Egy nappal sem tovább, mint az szükséges. Mindenki azt szeretné, ha hamar visszatérnénk a normalitáshoz.

Orbán kórházlátogatásai is szóba kerültek, a DK szerint ez felesleges, Vadai Ágnes szerint csak "elpazarolnak rá egy védőruhát." Gulyás azt mondta, menjünk tovább.

Magyar közgazdászok szerint az álláskeresési járadék meghosszabbítására, a családi pótlék emelésére és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatások kiterjesztésére lenne szükség. Gulyás szerint azonban a kormány nem fog a segélyezés útjára lépni, helyette a munkahelyeket védik inkább.

Vizsgálja a kormány, hogy újabb területekre, ágazatokra is kiterjesszék a járulékmentességet, ha lesz döntés, beszámolnak majd róla.

Szélesebb körű tesztelés lesz? A WHO ajánlásait tartják irányadónak, de a legjobb tesztek megbízhatósága sem 100 százalékos, ezért sok esetben inkább karanténszabályokat alkalmaznak – a legjobb, ha mind a kettőt.

Heti 200 milliárd GDP-veszteség éri az országot a vírus miatt – jelentette Gulyás.

Megszűnhet a Hungary Helps? Különféle programoktól kell pénzt elvonni most, a járványügyi védekezés miatt a fontossági sorrend miatt van olyan terület, ahová most kevesebb pénz jut. De a Hungary Helps nem szűnik meg, csak idén kevesebb pénz jut rá.

Ausztriát folyamatosan monitorozzák. Ott a korlátozások enyhítéséről beszélnek már, itthon ez még nem aktuális.

Egyeztetnek a történelmi egyházakkal a védekezés során – ez is kiderült.

8000 lélegeztetőgép kellhet majd a csúcsponton, de van hozzá személyzet is? Amikor Orbán erről beszélt, akkor a legrosszabb forgatókönyvet vette elő, mondta Gulyás. Ma 2500 gép áll rendelkezésre (ezek nagy része szabad), de mivel lassítják a járványt, a miniszter szerint nem lesz majd szükség 8000 gépre. Arra pedig nincs garancia, hogy a megrendelt 15 ezer gép külföldről megérkezik és működik. Hazánk el fogja kerülni azt a helyzetet, hogy választani kelljen a betegek között, ki kerüljön gépre. "Kontroll alatt van a járvány terjedése."

Még ebben az évben újranyithatnak az iskolák? Gulyás széttárta a kezét. "Esély mindenre van." Hetente vizsgálják felül a korlátozásokat, jelenleg úgy határoztak, azokat fenntartják.

Mi van akkor, ha valaki nem tud nyelvvizsgázni, így kevesebb a felvételi pontja? A kérdés Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár asztala.

Szigoríthatnak a szakmai protokollokon az idősotthonokban.

A járvány után mikorra állhat vissza a gazdaság a megszokott mederbe? Az IMF szerint Málta után hazánk vészeli át a legkisebb veszteséggel az idei évet, jövőre pedig már gazdasági növekedés várható, de Gulyás szerint ez a legoptimistább forgatókönyv, sok összetevő kell ehhez.

Újraszervezik az egészségügyi alapellátást? Ilyen szándék a kormányt nem vezette akkor, amikor a veszélyhelyzet miatt átalakították a rendszert, de a következménye lehet az, hogy levonják a következtetéseket.

Hányan váltak munkanélkülivé? Jövő héten pontosan elmondja.

A bértámogatást szélesíthetik? Folyamatosan egyeztetnek erről. Ha a költségvetés ezt megengedi, és az munkahelyek megvédéséhez járul hozzá, megfontolják.

Hogyan épül vissza a 13. havi nyugdíj? Egynegyed részt kapnak először, majd felet, a 3. évben háromnegyedet, majd minden évben egy egész 13. havit.

Hány koronavírusos egészségügyi dolgozó van? 150-200 között van most ez a szám. "Arányosan nőtt az összes fertőzött számával."

Szűrik majd azokat koronavírusra, akik kórházból térnek vissza az otthonokba? Vagy szűrés, vagy karantén, vagy mindkettő – mondta Gulyás.

Tervez a kormány vállalatfelvásárolásokat, hogy azokat ne Kína vásárolja meg például? A kormány szándéka az, hogy a vállalatokban a magyar tulajdon részesedése növekedjen, ne a külföldi.

A többször elhangzott érvelés szerint előkészületből ürítik most ki a kórházi ágyak 50, később 60 százalékát. A legutolsó nyilatkozatok szerint azonban a járvány június–júliusban tetőzik. Ehhez képest miért kell ilyen gyorsan kiüríteni a kórházakat? Ez a hvg.hu kérdése. Gulyás szerint azért, mert ahol ma egy nem koronavírusos fekszik, nem lehet másnap oda koronavírusost fektetni, kell egy kis átfutási idő.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint május közepétől el lehet gondolkodni a szigorítások enyhítésén. A kormány szerint mikor jöhet el az ideje a lazításnak? Ez is lapunk kérdése. Gulyás szerint ez találgatás, nem lehet biztosat mondani. Ő lenne a legboldogabb, ha ez így lenne, de sok a bizonytalanság.

Lesz ideiglenes betegellátó a székesfehérvári stadionban? Ha a helyzet drámai módon nem romlik, nem. De köszönik a felajánlást.

A járvány eltolta a migránsválságot, ráadásul szigorú határvédelmi szabályok is vannak. "De nincs garancia arra, hogy ha túlleszünk a járványon, ne lenne újra olyan a helyzet, mint 2015-ben" – mondta.

Szólás- és véleményszabadság van, mondta Gulyás, majd azt mondta, ma, ami a nyugat-európai sajtóban megjelenik Magyarországról, az az ellenzéki politikusok interpretációja, vagy az ellenzékinek titulált sajtó álláspontja. Ahogyan pedig – mondta előtte Gulyás – Karácsony Gergelyről beszélnek, úri hangnemet tükröz.

A tájékoztató előtt ezeket a kérdéseket küldtük:

 • Az érettségizőket tesztelik koronavírusra?
 • Az érettségizőknek biztosítanak maszkot a vizsgák idejére?
 • Felmerült a kormányülésen, hogy Kásler Miklós több kórházigazgatót is leváltott? Ha igen, mi volt erről a kormány véleménye?
 • Milyen forgatókönyvvel számol a kormány, mikor tetőzhet a vírus?
 • A többször elhangzott érvelés szerint előkészületből ürítik most ki a kórházi ágyak 50, később 60 százalékát. A legutolsó nyilatkozatok szerint azonban a járvány június-júliusban tetőzik. Ehhez képest miért kell ilyen gyorsan kiüríteni a kórházakat?
 • A kormány szerint mitől és mikor robbanhat be a járvány?
 • Karácsony Gergely főpolgármester szerint május közepétől el lehet gondolkodni a szigorítások enyhítésén. A kormány szerint mikor jöhet el az ideje a lazításnak?
 • Hány orvos és ápoló fertőződött meg koronavírussal, ők milyen állapotban vannak?
 • A Kínából érkezett maszkok, védőfelszerelések, tesztek hány százaléka használhatatlan?
 • Azokat a gyorsteszteket, amelyek érkezését Szijjártó Péter jelenti be, csak az állami szolgáltató használja, vagy abból kapnak magánszolgáltatók is? Ha igen, milyen arányban?
 • Mi indokolja azt, hogy a beszerzett tesztekhez képest kevés a szűrés?
 • Mikor kezdik az idősotthonokban, fogyatékos otthonokban, börtönökben élők tesztelését?
 • Milyen ágazatot akar még a kormány támogatni a gazdasági intézkedései során?
 • A bértámogatásnál megszabott feltétel a "nemzetgazdasági érdek" - ezt hogy értik, ezt ki dönti el? Mely munkahelyek megtartása nem nemzetgazdasági érdek?
 • Több munkaadói szervezet is elégedetlen az eddig bejelentett intézkedésekkel, mert az szerintük nem elég gyors, rugalmas, illetve túl bonyolult. Azt javasolják, hogy a válsággal érintett vállalkozásoknál a bérköltség legalább 70-át érje el a bérkiegészítés, az elbírálás legyen automatikus, a munkabér terheit pedig engedjék el. A munkájukat elvesztők támogatását is kérik. Ezekkel a javaslatokkal a kormány egyetért?
 • A kiskereskedelmi különadó kapcsán tervezik-e az érintettek körének felülvizsgálatát? Mi indokolja, hogy a teljes kiskereskedelemre bevezetik?
 • Miért kapnak tao-kedvezményt a bankok?
 • A 444-en megjelent képek szerint a Felix étteremtől távozva az ön kezében nem volt elviteles étel. Ezt mivel magyarázza?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre