szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szocialisták azt követelik, hogy a raktárakban felhalmozott védőeszközöket kapják meg az egészségügyi dolgozók, a DK pedig tényszerű tájékoztatásra kéri az operatív törzset.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A tatabányai Szent Borbála kórházban dolgozott beteghordóként az a 41 éves férfi, aki a kormányzati tájékoztató oldal szerint a koronavírus-járvány 256. magyar áldozata. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta róla, hogy súlyos alapbetegsége vezetett a halálához, ám felesége szerint nem volt alapbetegsége, a fertőző bélgyulladás kezelése alatt alakult ki nála.

A Demokratikus Koalíció ezért közleményben ment neki Müller Cecíliának, aki szerintük "fideszes propagandistákhoz méltóan hazudott". Felróják neki, hogy nemcsak azt hallgatta el, hogy az áldozat egy egészségügyi dolgozó, hanem arról sem beszélt, hogy az alapbetegséget a férfi már a kórházban kapta el.

"Ilyen alapon Magyarország legegészségesebb emberéről is lehet majd azt állítani, hogy súlyos alapbetegsége volt" – teszik hozzá, kitérve arra, hogy a sorozatos kormányzati mulasztások és a védőfelszerelés hiánya miatt egészségügyi dolgozók ezrei dolgoznak életveszélyben. A DK tényszerű tájékoztatásra kéri ezért Müllert és az operatív törzset. A párt őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt férfi családjának.

A Magyar Szocialista Párt is megemlékezett az elhunytról, akinek személyében szerintük egy hősi halottat gyászol az ország. Ehhez a tényhez a kormány érdemben csak annyit tudott hozzátenni, hogy a dolgozónak súlyos bélgyulladás volt az „alapbetegsége” – írják –, tehát nem a kormány hibája a veszteség. A gyászoló özvegy nyilatkozata alapján azonban az történt férjével, ami évek óta ezerszám szedi az áldozatait a magyar egészségügyben, azaz a kórházban összeszedett fertőzés következményeként hunyt el a beteg. Az MSZP szerint az ellentmondást ki kell vizsgálni. A párt emellett követeli, hogy a raktárakban felhalmozott védőeszközökből lássák el a frontban szolgálatot teljesítőket, valamint hogy kapjanak az egészségügyi és szociális foglalkoztatottak tisztességes bért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életveszélyessé vált egy társasház Angyalföldön, egy napjuk volt kiköltözni a lakóknak

Életveszélyessé vált egy társasház Angyalföldön, egy napjuk volt kiköltözni a lakóknak

Hazai pálya: Vártúra a határon

Hazai pálya: Vártúra a határon

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt