szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint ilyen helyzetben is alkotmányos alapjoga véleményt nyilvánítani, érdekes bírósági tárgyalásra számít.

Ismét autós tüntetést tartottak a Clark Ádám téren, ám a múlt heti rendőrségi büntetések után taktikát váltottak a demonstrálók. Volt, aki felvételről játszott le dudaszót, más autóban az anyósülésen nyomták a kürtöt. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt megállították a rendőrök arra hivatkozva, hogy "indokolatlan hangjelzést használ". Miután közölte, hogy ő Bach Máté Passióját hallgatja dudára hangolva, letekert ablak mellett teljes hangerővel. Emelllett azért is kérdőre vonták, hogy szekszárdi lakosként mit keres Budapesten.

Ekkor arra hivatkozott, hogy parlamenti képviselő, munkából jön és még visszamegy dolgozni.

Őt most nem büntették meg – mondta a hvg.hu-nak.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ellen viszont ismét feljelentést tettek, szabálysértés miatt. Szél sem dudált, ugyanazt a zenét hallgatta, mint Hadházy. Több kört ment a körforgalomban, a hvg.hu-nak azt mondta, akkor intették ki a rendőrök, mikor előkerült a kocsiban az uniós zászló. Elmondta, munkából jött és oda is megy vissza, de most véleményt nyilvánít. A rendőr a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletre hivatkozva azt mondta, most nem tartható gyűlés. Szél nem ismerte el a szabálysértést, szerinte véleményt nyilvánítani alkotmányos jog. "Ez egy érdekes játszma lesz a bíróságon, hiszen a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog" – mondta a hvg.hu-nak.

Megbüntették Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselőt is. Kassai a Facebook-oldalára feltöltött videója alapján azt mondta a rendőröknek, sportolni ment a helyszínre, a rendőr viszont az öltönyét látva nem tartotta ezt életszerűnek. A 30 ezer forintos helyszíni bírságot nem írta alá, ezért szabálysértési feljelentést tesznek ellene is.

Helyszínen lévő tudósítónk szerint többeket kiállítottak a rendőrök és elkérték a papírjaikat, azt azonban nem tudni, mindenki ellen indult-e eljárás. A mostani demontsráción voltak kerékpárosok, illetve olyanok is, akik síppal tiltakoztak. A helyszínen állítólag leköpték a Vadhajtások munkatársát, Bede Zsoltot. A közzétett felvételeken annyi látszik, egy férfit kísérnek el a rendőrök a helyszínről.

Ez volt a harmadik ilyen tüntetés, az elsőt április 20-ára szervezte Hadházy, a kórházak kiürítése ellen tiltakozva. Az még eseménytelenül zajlott, a következő héten azonban megjelentek a rendőrök, és végigbírságolták a tüntetőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen