szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A másfél hónapja munka nélküli művészek 150–300 ezer forintot kaphatnak egy alkalommal, ezért több, akár vidéki fellépést is kell vállalniuk, felvételt készíteni, aminek a jogdíjaitól is elbúcsúzhatnak.

Egymilliárd forintot oszt szét a kormány a „Köszönjük, Magyarország!” című programmal a független előadóművészek között, csakhogy ezt szigorú feltételekhez kötik – írja e heti számában a HVG. Nem a legnagyobb mecénásszervezetet, a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) bízta meg a kormány a pénz elosztásával, hanem az úgynevezett „nemzetstratégiai intézményeket”.

Az íróknak, költőknek, zeneszerzőknek és könnyűzenészeknek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a színészeknek, színházi dolgozóknak, bábművészeknek a Nemzeti Színház, a nép- és cigányzenészeknek a Hagyományok Háza, a táncosoknak a Nemzeti Táncszínház, a cirkuszművészeknek a Nemzeti Artista-, Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a komolyzenészeknek a Filharmónia Magyarország, a fiatal dzsesszművészeknek a Budapest Music Center ír ki pályázatot. Ezek már jórészt meg is jelentek az intézmények honlapján.

Az egyes pályázók jellemzően 300 ezer forintos bruttó támogatásban részesülhetnek egyetlen alkalommal. De a PIM kiírása szerint az írók, költők és dramaturgok ennek az összegnek csak a felére pályázhatnak. Ezt sem ingyen kapják, valamilyen produktumot kell létrehozniuk, és azt az ősszel, a korlátozások visszavonása után, a közönségnek be is kell mutatniuk.

Az összeg 80 százalékát előlegként kifizetik, de a teljes summát csak az előadások, bemutatók után kapják kézhez a pályázók. Ezért a dramaturgok esetében például „az irodalmi évfordulókra vagy a trianoni centenáriumra reflektáló forgatókönyveket a PIM szabadon felhasználhatóvá teszi közoktatási intézmények számára”.

További részletek a HVG-ben és HVG360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Bűvészmutatványba kezdett az Orbán-kormány

Ha nyitást akarsz, készülj a háborúra – ez az elv vezette az Orbán-kormányt az elmúlt két hónapban, amikor a vírus elleni védekezést az újranyitás feltételei megteremtésének rendelte alá. Vakrepülésbe kezdett az ország, felelősnek pedig bespájzolták a fővárost – írja e heti számában a HVG.

Koronavírus-fertőzésben hunyt el a DK dunaújvárosi képviselője, Utassy Éva

Koronavírus-fertőzésben hunyt el a DK dunaújvárosi képviselője, Utassy Éva

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet