szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassan talán országszerte vége lesz a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetését követő kényszerű bezártságnak, a koronavírus azonban egyelőre velünk marad, és tovább formálja az életünket. A kérdés csak az, hogy miben és milyen mértékben. Az alábbi kérdőív segítségével azt igyekszünk kideríteni, miként élték meg a hvg.hu olvasói az elmúlt két hónapot, és milyen változások látszanak már most ennek hatására. Segítsen minél árnyaltabbá tenni az összképet, legyen ebben partnerünk, válaszoljon kérdéseinkre. Köszönjük!

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Vegyen részt a hvg.hu karanténkutatásában. Ide kattintva éri el kérdőívünket. Kérjük, töltse ki. Segítségét köszönjük!

Amennyiben úgy érzi, hogy szívesen mesélne nekünk mindarról, hogyan vészelte át ezt az időszakot, vagy ha úgy gondolja, olyan tapasztalatokat szerzett, amit másokkal is megosztana, adja meg elérhetőségét az [email protected], hogy munkatársaink adott esetben megkereshessék.

Az elmúlt két hónap legfontosabb változásai, pontról pontra:

 • Március 11.: Egy héttel az első igazolt (iráni állampolgár) fertőzöttek azonosítása után, szinte azonnali hatállyal rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet meg a kormány, a döntést Gulyás Gergely jelenti be. A schengeni határokon bevezetik az ellenőrzést, az olasz, kínai, iráni, dél-koreai állampolgárok belépését megtagadják, az ezekből az országokból hazatérő magyarok kéthetes házi karanténba kerülnek. Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket, az egyetemeken távoktatást rendelnek el, minden iskolai programot töröltek.
 • Március 13.: 7.30: Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását, majd aznap este negyed 10 körül videóüzenetben mégis bejelenti a digitális oktatásra átállást. Már Izraelből sem lehet belépni az országba.
  ©
 • Március 14.: Megjelenik a rendelet az iskolák bezárásáról, a szűrővizsgálatok felfüggesztéséről, az ítélkezési szünetről. A bölcsődékről, óvodákról visszaadják a döntést a polgármesterek kezébe, mire Karácsony Gergely bejelenti azok bezárását. A meghirdetett belépési szabályokon lazítanak.
 • Március 15.: Az összes ünnepi rendezvény elmarad. (Aznap halt meg az első koronavírusos beteg.) A veszélyhelyzet végéig a kórházaknak el kell halasztani az ütemezett, egészségkárosodással nem járó műtéteket.
 • Március 16.: Életbe lép a tantermen kívüli digitális munkarend, zárnak az óvodák, bölcsődék, a 65 év feletti egészségügyi dolgozók nem találkozhatnak beteggel. Orbán Viktor a Parlamentben újabb korlátozásokat jelent be, az ország lezárja a határait, csak magyarok léphetnek be, éjféltől betiltják a rendezvényeket, a szórakozóhelyek, mozik zárva lesznek, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével minden üzlet, étterem és kávézó bezár háromkor.
 • Március 18.: Orbán először egy hangtalan videón, majd később hanggal is ismerteti a gazdaságvédelmi akcióterv első lépéseit, jön a hitelmoratórium és a vállalkozói terhek csökkentése egy kisebb körben.
 • Március 19.: Megjelennek a honvédelmi irányítócsoportok bizonyos cégeknél.
 • Március 27.: Orbán Viktor bejelenti a másnaptól április 11-ig érvényes kijárási korlátozást az ország egész területére, 9-12 között csak idősek mehetnek élelmiszerboltba, gyógyszertárba, drogériába.
 • Március 28.: Életbe lép a kijárási korlátozás.
  ©
 • Március 30.: A Parlament elfogadja a felhatalmazási törvényt, Orbán a veszélyhelyzet végéig, határidő nélkül kormányozhat rendeleti úton.
 • Április 6.: Országosan ingyenes a parkolás. Orbán bejelenti, döntöttek a "történelmi léptékű" gazdasági akciótervről. Ezt a következő napokban ismertetik.
 • Április 9.: Orbán bejelenti, határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást. A dohányboltok is bezárnak 3-kor.
 • Húsvét: A polgármesterek településeket, köztereket zárnak le. (Az eltérő szabályozás lehetőségét több hétvégére megkapják.)
 • Április 16.: Gulyás bejelenti, további egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozást, bejelentik a május 4-i érettségit.
 • Április 19.: Betegek hazaküldésével felszabadítják a kórházi ágyak felét.
 • Április 27.: Budapesten kötelező az arc eltakarása boltban és tömegközlekedési eszközön.
  ©
 • Április 29.: A védekezés első szakasza lezárult, Orbán bejelenti a vidéki kijárási korlátozás feloldását, Budapestre és "néhány környező járásra" ez nem igaz.
 • Április 30.: Kiderül, valójában Budapesten és egész Pest megyében marad a zárás, a vidék május 4-től nyit, nagyobb rendezvényt augusztus 15-ig tilos tartani.
 • Május 3.: Tetőzik a járvány, ahogy azt Orbán Viktor előre megmondta.
 • Május 4.: Vidéken feloldják a kijárási korlátozást, az idősekre vonatkozó vásárlási sáv megmarad, minden boltban és tömegközlekedési eszközön kötelező a maszk viselése. Szigorú szabályokkal újra lehet orvoshoz menni.
 • Május 8.: Orbán bemondja, Budapesten és Pest megyében a hét vége előtt biztos nem lesz lazítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából