szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péntekre 37 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, a kormány szombat délután dönt a budapesti korlátozások fenntartásáról. Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy május 18-tól már nemcsak a sürgősségi, hanem az elektív műtétek is elvégezhetők. Az egészségügyi ellátások esetében pedig csak ott kell PCR-tesztet végezni, ahol felmerül a fertőzés gyanúja.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A hivatalos tájékoztatás szerint péntekre 3417 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma az országban, 24 óra alatt 37 új esetet találtak.

A vírus 6 újabb életet követelt, velük együtt már 442-en hunytak el.

Jó hír viszont, hogy az aktív fertőzöttek száma 1688 főre csökkent.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában már arról beszélt, hogy szombat kora délután döntés születhet a budapesti korlátozások esetleges lazításáról. A miniszterelnök szerint egyébként már nem az otthonmaradás, hanem a védőtávolság és a maszk viselése a védekezés kulcsa.

Csúzhatnak az adóbevallások, gyorsabb áfakiutalás

Néhány órával később az operatív törzs szokásos délelőtti sajtótájékoztatóján számolt be a járvány elleni védekezés legújabb fejleményeiről. Elsőként Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kapott szót, aki elmondta: a kormány adminisztráció-csökkentéssel is próbálja segíteni a magyarokat, ami szinte az adócsökkentéssel egyenlő.

Az első könnyítés a gyorsabb áfakiutalás: a KKV-knak akár 30 napon belül is visszautalhatja az adóhatóság az áfát. Ez likviditási segítséget is jelent a vállalkozásoknak, hiszen így gyorsabban tudnak forrásokhoz jutni  - ismertette az államtitkár. A megbízható adósoknak minősülő vállalkozásoknak ez az idő még rövidebb lesz, akár 20 napra is csökkenhet. Kivételt képeznek a rossz adósoknak minősített vállalkozások, nekik továbbra is 75 nap lesz a határidő. Az általános minősítésű KKV-k számára a határidő 30 napra rövidül.

©

A kormány négy hónappal kitolja az adóbevallások kitöltésének határidejét is: május 31. helyett szeptember 30-ig tolják ki az éves beszámolók határidejét és az éves adóbevallásokat. Ez körülbelül 600 ezer vállalkozást érint. Az öt érintett adófajtát megfizetni is elég szeptember 30-ig, ezek a társasági adó, a kisvállalati adó az energiaellátok jövedelemadója, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék.

Tovább nyitják az egészségügyet

Müller Cecília tisztifőorvos ezután az adatokat ismertette. A tisztifőorvos szerint a védekezésben a következő hetekben a hangsúly az otthonmaradás helyett már a távolságtartáson, a maszkviselésen lesz, de ettől függetlenül be kell tartani a szabályokat.

Tovább bővítik az egészségügyi ellátásokat is, ami már május 4-ével elkezdődött. Hétfőtől újabb ellátásokat vezetnek vissza, amiről pénteken Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere videókonferencián tájékoztatta a kórházigazgatókat. Hétfőtől több így indíthatók a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok (foglalkozás-egészségügyi szűrések, alkalmassági vizsgálatok, szív-érrendszeri szűrések, szájüregi szűrővizsgálatok), de a feltételek ugyanazok maradnak, mint az alapellátásnál vagy szakellátásnál.

A fekvőbeteg-ellátásban az elektív (tervezhető) műtéteket is elvégezhetik, nemcsak a sürgősségi beavatkozásokat, viszont ezekre is előre be kell jelentkezni. További cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése. Lehetőség van arra, hogy egy megyén belül az egészségügyi szolgáltatók eldöntsék, hogy melyik szolgáltató milyen ellátást vezet be.

A koronavírus-fertőzöttek ellátására felszabadított ágyak egyharmada héfőtől felszabadítható.

A járványügyi készültséget azonban továbbra is fenn kell tartani - emlékeztetett Müller, a vírus ugyanis továbbra is az országban van.

Hétfőtől visszavezetik a kúraszerű ellátásokat is. A beutalási rendet ehhez az NNK állapítja meg, ami nyomon követhető a honlapjukon.

A visszavezetés során Müller szerint kellő óvatossággal kell eljárni. Az alapszabály, hogy ha nem merül fel koronavírus-gyanú, akkor igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás. Ezt kérdőívvel és előzetes testhőmérséklet-méréssel állapítják meg.

Ha nincs koronavírus-gyanú, akkor nincs szükség PCR-tesztre.

Ha viszont van gyanú, akkor csak negatív teszttel lehet igénybe venni az egészségügyi szolgáltatást.

Müller szerint a legfontosabb, hogy a szív-és érrendszeri betegségek esetén visszaálljon az ellátás, ezeket prioritásként kell kezelni, mert a halálozások 50 százalékáért felelősek.  Az intézkedéseket kéthetente vizsgálják át, ezt segíti a rugalmas ágykapacitás és a koronavírus-betegek ellátásának centralizálásra is. Az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van.

A tisztifőorvos ezután emlékeztett rá, hogy szombaton lesz a lelki segélyszolgálatok napja, ezért az ott dolgozókat köszöntötte.

Kiss Róbert rendőr alezredes következett, aki a napi rendőrségi számokat ismertette. Elmondta, hogy már 551-en használják a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftvert. Már 10 954 ember van hatósági házi karanténban az országban. A magyarok viszont kezdenek fegyelmezetlenek lenni, tegnap több mint 400 esetben kellett intézkedni a kijárási korlátozások megszegése miatt. Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 90 esetben indítottak eljárást.

Az újságírói kérdések következnek. A Magyar Nemzet kérdésére Kiss Róbert elmondta: a kiskunhalasi mobilkórháznak a kormány tervei szerint a későbbiekben is meglesz a jogosultsága, egészségügyi intézményként fog a későbbiekben is funkcionálni, a büntetés-végrehajtás irányítása alatt.

A napközis táborok esetében már készül az NNK ajánlása, ez minden tanácsot tartalmazni fog mind a táboroztatóknak, mind a szülőknek.

Az Inforádió azt kérdezte, meg lehet-e már látogatni az idős szülőket. Müller Cecília szerint a látogatásoknál a legfontosabb, hogy mindenki legyen egészséges, de továbbra is tartsuk szem előtt, hogy az idősek és a krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek. A játszóterek nyitása is szóba került, itt az a fontos, hogy a helyszínek legyenek megfelelő higiéniai és műszaki állapotban, a játékokat át kell vizsgálni, hogy biztonságosak legyenek, a felületük legyen ép és jól lefestett - mondta a tisztifőorvos. Ha megoldható, ne legyen túlzsúfolt a játszótér, erre a szülők is figyeljenek. A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, mert a vírus rövid  idő alatt elpusztul a környezetben. A homokozókban lévő homokot azonban cserélni kell a nyitás előtt, és később is rendszeresen. Javasolják, hogy a szülők vigyenek magukkal törlőkendőt, és amikor hazamennek, alaposan mossanak kezet és egy ruhacsere sem árt.

A kisebb határátkelők nyitásáról folyamatosak az egyeztetések a szomszédos országokkal - válaszolta egy másik kérdésre Kiss Róbert.

Zala megyében két otthonban van pozitív koronavírus-fertőzés, ott megkezdődtek a szükséges járványintézkedések. A fertőzött személyzetet kivonták a munkából, a lakók közül akit kellett, kórházba vittek, a többieket szigorúan elkülönítették, ezen kívül folyamatos a fertőtlenítés.

A szabadtéri fürdők újranyitásához is elkészült az ajánlás. Azt javasolják, hogy a medencékben 4, a parton 16 négyzetméter jusson egy fürdőzőre. Az egy háztartásban lakók - ha strandolnak - együtt tartózkodhatnak, de másoktól tartsanak megfelelelő távolságot. A fürdő, vagy strand működtetőjének kell arról gondoskodnia, hogy ne legyen zsúfoltság.

Az mfor kapja az utolsó kérdést: az idősotthonokban a kijárási tilalmat egyelőre nem oldják fel. Müller Cecília szerint a járványügyi rendelklezések azt szolgálták, hogy a vírust ne lehessen továbbadni, ezt szolgálta a kijárási tilalom. Jelenleg minden negyedik fertőzött és elhunyt idősotthon lakója, ezért a feloldással "még egy kicsit várni kell".

A hvg.hu ezúttal is több kérdést küldött az operatív törzsnek. Ezekre vártuk a választ:

  • Igaz-e, hogy több budapesti és vidéki kórház otthoni használatra tervezett (ResMed Lumis 150 típusú), kínai felhasználófelülettel rendelkező légzést segítő készülékeket kapott lélegeztetőgépek helyett az elmúlt hetekben? Ha igen, összesen hány készüléket szereztek be, van-e folyamatban még további szállítás belőlük? Mi alapján választották ki ezt a típust? Kértek-e orvosszakmai véleményt, hogy a készülék alkalmas-e COVID-fertőzöttek intenzív osztályon történő lélegeztetésére? Mi lesz a sorsa készülékeknek, miután kiderült, hogy az eredeti célra használhatatlanok, kapnak-e a kórházak megfelelőeket helyettük?
  • Hány beteg van pillanatnyilag az újonnan épített kiskunhalasi járványkórházban?
  • Ki ellenőrzi majd a strandokon a kötelező távolságtartási szabályok betartását?
  • Mennyire lehet reprezentatívnak venni a négy orvosegyetem tesztelésének eredményét, ha a kiválasztottak ilyen nagy százaléka nem ment el a mintavételre? Következik-e a tesztelés eredményéből, hogy a szükséges óvintézkedése betartása mellett már minimális az utcai fertőzésveszély kockázata, tehát az idősek kijöhetnek a lakásaikból és élhetik a normális életüket?

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Már 442 áldozata van a járványnak Magyarországon, Budapestről szombaton dönt a kormány – hírek a koronavírusról percről percre

Egy nap alatt 37 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést Magyarországon, így 3417-en már biztosan megfertőződtek. Világszerte a 4,5 millió felé tart a diagnosztizált esetek száma. A kormány egyelőre nem döntött arról, kinyithat-e Budapest. Percről percre tudósításunkban megtalál minden fontos hírt a járványról.

A kivitelező szerint nem miattuk használhatatlan a budai uszoda milliárdos medencéje

A kivitelező szerint nem miattuk használhatatlan a budai uszoda milliárdos medencéje

18 év után, hétfőn szabadul Kaiser Ede

18 év után, hétfőn szabadul Kaiser Ede

A Microsoft is elismeri, van egy kis gond vezeték nélküli fülesével

A Microsoft is elismeri, van egy kis gond vezeték nélküli fülesével