T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Azonban a járványügyi készültség fennmarad, ahogyan az operatív törzs is tovább dolgozik. A csütörtöki Kormányinfón jelentette be ezeket Gulyás Gergely.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Szerdán a kormány bejelentette, hogy június 2-től vissza lehet menni az iskolába, nyitnak az óvodák, bölcsődék. „A járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyerekeket, nyáron egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le.

Erre Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell. A tantermen kívüli digitális oktatás jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik.

Ilyen előzmények után Gulyás a csütörtöki Kormányinfót azzal kezdte, hogy a járvány alatt a védekezés a kormány szerint hatékony volt, az első fázis sikerrel zárult. „A vírus elterjedését eddig sikerült megakadályozni, de a veszély nem múlt el.” Azzal, hogy a fővárosban is enyhítettek, fontos, hogy a védelmi szabályokat mindenki tartsa be – mondta.

Az eddig magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt – fogalmazott Gulyás.

Szerinte ehhez emberek és a kormány is nagyban hozzájárult.

A rendkívüli jogrend vége

A védekezés második szakasza ma arról szól, hogy fenn kell tartani a bevált intézkedéseket. Az egészségügyben marad a járványügyi készültség, marad az operatív törzs. A kormány jövő kedden olyan törvényjavaslatot nyújt be, aminek értelmében

a rendkívüli jogrend megszűnhet, de a járványügyi készültség megmarad. Gulyás azt is bejelentette, hogy a kormány megszünteti a tranzitzónákat.

A kormány hosszan foglalkozott az Európai Bíróság ítéletével, amit a tranzitzóna kapcsán hoztak. Ezt a kabinet károsnak tartja, de a döntést kötelesek betartani, ezért döntöttek a tranzitzónák bezárása mellett. Aki a jövőben Magyarországra akar bejutni, az a menekültügyi kérelmet külképviseleten teheti majd meg.

Munkahelyek, közfoglalkoztatottak

A gazdaságvédelmi akciótervvel és a válsággal kapcsolatban Gulyás azt mondta, ma 173 ezer ember az, aki ma keres állást, dolgozni szeretne, de nem talál munkát. Közfoglalkoztatásban most 5000 emberrel többen vesznek részt, mint a járvány előtt. 221 ezer munkahelyet sikerült megóvniuk, a honvédségnél pedig 3000 új munkahelyet hoztak létre.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényt a kormány visszavonta, erről Gulyás azt mondta, a kormány szándéka egyértelmű, ezeket be kell majd tiltani. „De a jelenlegi járványhelyzetben a munkahelyek megőrzése a legfontosabb”, ezért vár ki a magyar kabinet.

A kormány tárgyalt az uniós költségvetésről is. Egy német–francia javaslat további 500 milliárd eurót juttatna a tagállamoknak a járvány okozta kihívások kezelésére. „Nekünk az a legfontosabb, hogy a V4-ek és Magyarország nyerjen ezen” – mondta Gulyás. Ma azonban még vita van abban a kérdésben, hogy ez hitel vagy támogatás lenne-e. Uniós csúcs június közepén lesz, ekkor tárgyalnak majd erről.

Iskolák, óvodák, nyár

Az iskolák és óvodák, valamint a bölcsődék nyitásáról Szentkirályi Alexandra beszélt. Az óvodák és a bölcsődék a megyékben május végén, a fővárosban június elején nyitnak. Az iskolákról azt ismételte meg, amit Maruzsa is mondott. Június 2-től engedélyezik a személyes, kiscsoportos találkozást az intézményekben. A nyári táborokról pedig ITT olvashat. Lehetnek ottalvós táborok is.

Kérdések, válaszok

 • Mi a home office tapasztalata? Ennek a kérdésnek az eldöntését mindig a munkáltatókra bízták, a jövőben is így lesz ez. De az fontos része a kérdésnek, hogy eddig alacsony volt itthon a távmunka aránya, de az elmúlt két hónap tapasztalatai után ez változhat.
 • Külföldi rokonok mikor jöhetnek látogatóba? Dolgoznak rajta, minél hamarabb szeretnék ezt megtenni, kölcsönös alapon. „Készen állunk az óvatos határnyitásra.”
 • Parkolódíjak? A veszélyhelyzet ideje alatt nem kell ilyet szedni, mert továbbra is cél, hogy a tömegközlekedésen ne legyen tömeg.
 • Be lehet újra vezetni a rendkívüli jogrendet, ha jön a járvány második hulláma? Abban szinte konszenzus van, hogy fennáll a második hullám veszélye, de kérdéses a milyensége. Ha szükséges a rendkívüli jogrend, bevezetik, de „remélik, nem lesz erre szükség”.
 • Az egészségügyi válsághelyzet után jöhet a struktúraváltás a rendszerben. „Pozitívum, hogy erős itthon az állami egészségügy.” De látszottak a rendszer hiányosságai is, ezeken dolgoznak majd.
 • A Pesti úti idősotthonról a miniszter azt mondta, eljárás van folyamatban a fővárosi kormányhivatalnál, de Karácsony Gergely kérte az ő kizárásukat az eljárásból elfogultság miatt. Erről az Emmi dönt majd, igaz, korábban a higiéniás eljárások megszegése miatt a kormányhivatal 1 millióra büntette az otthont.
 • Csökkentették néhány helyen a közalkalmazottak bérét. Jogos ez? Gulyás szerint ha a munkaidő csökkent, csökkenhet a bér is.
 • Miért csúszik a 2021-es költségvetés benyújtása? Mert megvárták az április adatokat is. De jövő kedden benyújtják. 3 százalékos recessziót jósol a Pénzügyminisztérium.
 • A veszélyhelyzet megszüntetésével minden rendelet hatályát veszti, mondta Gulyás. De ahol szükséges, ott az Országgyűlés törvényben garantálják a jogszabályok meghosszabbítását.
 • Lesz Pintér Sándornak felügyelete az egészségügyi rendszer átszabásában? Az operatív törzs fennmarad, szóval Pintérnek továbbra is lesznek feladatai.
 • A veszélyhelyzet után is marad a kórházparancsnoki rendszer.
 • Sikeres járványügyi védekezésen vagyunk túl, ezért Káslernek köszönetet kell mondani, nem támadni őt.
 • Különleges gazdasági övezet nem lesz a megyei jogú városokban, jelentette Gulyás. A fővárosban sincs szükség ilyen szabályozásra.
 • Pillanatnyilag rendezvénytilalom van, az 500 főnél nagyobb rendezvények idején augusztus 15-ig. De a kormány folyamatosan vizsgálja ezt a kérdést. Gulyás örülne neki, ha kisebb rendezvényeket meg lehetne tartani júniustól valamikor.
 • Az elmúlt napokban több mint százmilliárd forintot fordítottak a válságkezelésre létrehozott gazdaságvédelmi alapból a járványhoz nehezen köthető célokra, például a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésére vagy a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására. Mi indokolja azt, hogy az elsősorban munkahely megtartásra, a válság által sújtott ágazatok és családok támogatására fenntartott forrást ilyen célokra fordítja a kormány? Ez a hvg.hu kérdése. Gulyás erről azt mondta, a vasúrvonalról már évekkel ezelőtt döntöttek, szerinte ez munkahelyeket teremt, összefüggésben van a válság leküzdésével.
 • Ilyen gazdasági helyzetben – illetve egy esetleges következő hullám előtt – miért kell minden idők leglátványosabb tűzijátékát megszervezni? Ez mennyibe fog kerülni? Ez is a hvg.hu kérdése. Ha erről végleges döntés születik, közlik majd. Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, Gulyás szerint jó döntés a tűzijáték, mert jót tesz a turizmusnak is.
 • Lélegeztetőgépek helyett légzést segítő gépek érkeztek egyes helyekre. De Gulyás ezt az értesülést megcáfolta, a Magyar Hang ezzel kapcsolatos írása a miniszter szerint félrevezető és téved. Azt azonban a WHO is ajánlja, hogy amikor még nincs szükség intenzív terápiás lélegeztetésre, ott jók a noninvazív gépek is. A miniszter szerint 56 noninvazív gépet és majdnem háromszor annyi invazív gép is érkezett a négy orvosegyetemre.
 • Mit javasol Gulyás a nyaraló családoknak? Kivárást javasolnak a külföldi utak előtt, figyeljék a járványügyi helyzetet. Ha még nem fizették be a külföldi utat, figyeljék a határnyitásokat ezzel kapcsolatban.
 • Lehetnek a jövőben a Gyöngyöspatához hasonló ügyek, perek? Szerinte a kormány hiába újít fel iskolákat és javítja az oktatás minőségét, ott is elviszik a nem cigányok az iskolából a gyerekeket, ahol a cigányok kisebbségben vannak. Gondolkodik a kormány az iskolarendőrség rendszerének megerősítésén. Ezzel kapcsolatban azt mondta, „lehet, hogy vannak olyan helyek, ahol a rendet csak úgy lehet fenntartani, ha súlyosabb szankciók lesznek”.
 • Egy új országjelentésben kritikákat fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban. A kormány a gazdaságpolitikai részével foglalkozik csak, ezek között sok a pozitív, a többivel, ami nem gazdaságpolitika, nem foglalkoznak.
 • Új pécsi stadion jöhet? Erről kormánydöntés egyelőre nincs, de minden képviselői igényhez próbálnak pozitívan viszonyulni. Elvi döntés született csak a stadionról.

A Kormányinfó előtt ezeket a kérdéseket küldtük el megválaszolásra, igaz, a küldés határidejének lejárta után Maruzsa Zoltán bejelentése azt eredményezi, az első két kérdésünk fölött elhaladt az idő:

 • Több iskolában közölték, május végével befejezik a digitális oktatást, június 2-től csak ügyeletet biztosítanak. Ez központi utasítás, mindenhol leáll a digitális oktatás május végével?
 • Az óvodáknál, bölcsődéknél eltörlik azt a korlátozást, hogy csak 5 gyerek lehet egy csoportban?
 • Az elmúlt napokban több mint százmilliárd forintot fordítottak a válságkezelésre létrehozott gazdaságvédelmi alapból a járványhoz nehezen köthető célokra, például a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésére vagy a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására. Mi indokolja azt, hogy az elsősorban munkahely megtartásra, a válság által sújtott ágazatok és családok támogatására fenntartott forrást ilyen célokra fordítja a kormány?
 • Ilyen gazdasági helyzetben – illetve egy esetleges következő hullám előtt – miért kell minden idők leglátványosabb tűzijátékát megszervezni? Ez mennyibe fog kerülni?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!