szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az erről szóló kormányrendelet nem sokkal a tájékoztató után meg is jelent a Magyar Közlönyben, az új szabály péntektől érvényes.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Friss koronavírusteszttel szabad lesz az átjárás Ausztriába – jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes. Az erről szóló kormányrendelet a tájékoztató vége után szinte azonnal meg is jelent.

A rendelet szerint Magyarországra magyar és osztrák állampolgár akkor léphet be szabadon, ha egy legfeljebb négynapos negatív koronavírusteszttel igazolja, hogy nem fertőzött. A rendelet a magánszemélyekre vonatkozik, a teherforgalomra nem.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy 3641 koronavírussal diagnosztizált beteget tartanak nyilván, ez 43 új esetet jelent. A járvány kezdete óta 473 ember hunyt el. 1509 ember meggyógyult, 1659 az aktív fertőzöttek aránya, 55 százalékuk vidéki.

Kórházban 510 embert ápolnak, 27 ember van lélegeztetőgépen. A számok kiegyenlítődtek, az elmúlt napokban csak apróbb elmozdulásokat látni, az aktív fertőzöttek száma tendenciózusan csökken, tehát

csökken a járvány is.

A 43 új igazolt fertőzött azonban azt mutatja, a járványügyi készültséget fenn kell tartani, minden apró elmozdulásra figyelni kell.

Müller beszélt arról is, a legtöbb új beteg (16) budapesti, Zala megyében 10, Komárom megyében 8, Pest megyében 4 új beteget találtak, máshol 1-2 új koronavírusos esetről tudni. Budapesten és Zala megyében is 4-4 új beteget találtak szociális intézményben: az Óhegy utcaiban és a Külső Kórház utcai otthonokban. Zalában egy család 3 tagjánál mutatták ki a fertőzést, nem kizárt, hogy ott újabb betegek lehetnek még.

A járvány miatt elcsúszott két iskolai oltást – a kötelező Hepatitis B-t és az önkéntesen választható HVP-t – május 25-től kezdik pótolni, a részletekről hamarosan tájékoztatják az érintetteket. Itt összesen 119 ezer oltásról van szó.

A kérdések:

Az Origo-val nyitják a sort, a lap arra kíváncsi, milyen intézkedésekre van szükség az irodaházakban, ahová hamarosan visszatérhetnek a dolgozók. Müller Cecília azt mondta, külön irodahelyiségeknél valószínűleg nem alakul ki zsúfoltság, a távolságtartás könnyen megoldható. Nagyon fontos a személyi higiénia betartása, a szellőztetés és a fokozott takarítás. A szociális helyiségekben kerülni kell a zsúfoltságot, a kávézásnál tartsunk távolságot és inkább külön ebédeljünk – tanácsolta az irodai munkára visszaállóknak a tiszti főorvos.

Több lap kérdezte, mire kell figyelni az ottalvós táboroknál. Természetesen a személyi higiéniára, de lehetőség szerint az ágyakat is távolabb kell tolni egymástól, rendkívül fontos az ágyneműk mosatása. Azt javasolja, ha elég meleg van, az ablakokat éjszakára is tartsák nyitva, de előtte tegyenek fel rovarhálót. A zsúfoltságot ott is kerülni kell, például az étkezéseknél és a fürdőknél. A táborokat le kell jelenteni a járási hivataloknál, velük lehet konzultálni, hogy szükség van-e további óvintézkedésekre.

Rákérdeznek arra is, kell-e fertőtleníteni az iskolákat és óvodákat nyitás előtt. A válasz igen, fertőtlenítő nagytakarításra békeidőben is szükség van, most vírusölő szerekkel kell takarítani.

Szintén kérdésre válaszolva kiderült, külön jogszabályt nem terveznek a strandokról és fürdőkről, a befogadóképességet amúgy is jogszabály határozza meg, az üzemeltetőnek kell gondoskodnia arról, hogy ne legyen zsúfoltság. Szabadtéri strandokra már kiadtak ajánlásokat, ezeket tanácsos betartani.

A szlovák kormány döntése értelmében Szlovákiából szabadon át lehet menni a határon, ha az illető 24 órán belül visszatér. Kiss szerint magyar állampolgárokra is vonatkozik ez a rendelkezés, amennyiben van állandó vagy tartózkodási lakcíme.

A Nógrád megyei újság kérdésére beszél Müller a vidéki óvodanyitásról. A szülőknek azt javasolja, tartsák meg a szociális távolságot, egyszerre 2-3 gyereket öltöztessenek csak át az előtérben. Maszkot viselhet a szülő, ha akar, de ez nem kötelező.

Az Index arra volt kíváncsi, hány tesztet rendeltek meg a háziorvosok az elmúlt héten, ezek száma csökkent-e. Müller szerint nagyon változó, hány vizsgálatot kérnek a háziorvosok, de külön adatsor nincs erre, csak azt tudja megmondani, hogy az Országos Mentőszolgálat – amely mások kérésére is dolgozik – 35 434 mintát vett le. Ezek többségét háziorvosok kérik.

A vírussal erősen sújtott tatabányai Szent Borbála Kórház 6 osztály kivételével ma reggel 8-tól újranyitott.

A hvg.hu arra kérdezett rá, megmarad-e a vírus nyáron, és erősebb lesz-e a második hullám. Müller azt mondja, számos verziót hallani erről, igazán pontosan nem lehet megmondani, hogyan alakul a fertőzés további szakasza. Egyesek szerint lesz második hullám, aminek Müller szerint is nagy a valószínűsége, "az őszi, téli időszakban mindenképp számolni kell vele", bár olyan véleményeket is hallani, hogy nyáron sem tűnik majd el, alacsony szinten velünk marad a vírus. Az is elképzelhető, hogy "beszelídül" a korábban ismert koronavírusok közé.

Kíváncsiak voltunk arra is, nyilvános helyen hányan kapták el a vírust az új fertőzöttek közül és hogy az alacsony számok miatt várható-e, hogy Budapesten korábban lazítanak. Utóbbira nem kaptunk választ, előbbire Müller megismételte, a 43 új esetből 8-at szociális otthonban regisztráltak, lehet, hogy más esetek is összefüggésben vannak ezzel. Ritkán lehet megmondani, hogy ki kitől kapott el egy fertőzést, "a vírus köztünk van" – zárta Müller Cecília.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Horn Gábor: Az erősek, a bosszúállók, a kicsinyesek világa

Horn Gábor: Az erősek, a bosszúállók, a kicsinyesek világa

Transformers élőben: alakváltó drónokat fejleszt az amerikai hadsereg

Transformers élőben: alakváltó drónokat fejleszt az amerikai hadsereg

Kigyulladt egy vonat a Vasúttörténeti Parkban

Kigyulladt egy vonat a Vasúttörténeti Parkban